back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αύριο η κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit

Διαβάστε επίσης

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, προειδοποίησε χτες τα μέλη του κοινοβουλίου ότι μία αποτυχία ψήφισης της συμφωνίας για το Brexit θα ήταν καταστροφική για την δημοκρατία.
Η προειδοποίηση αυτή, έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η Μέι για να μεταπείσει τους βουλευτές, ενώ αύριο αναμένεται η διεξαγωγή της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Τα μέλη της θεωρείται περίπου δεδομένο ότι θα καταψηφίσουν τη συμφωνία που έχει κλείσει η Μέι με τις Βρυξέλλες στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αύριο (Τρίτη), βυθίζοντας ακόμη πιο βαθιά στην αβεβαιότητα τη διαδικασία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Η οριστική αποχώρηση από την Ε.Ε. έχει οριστεί για τις 29 Μαρτίου, ωστόσο οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. ωστόσο ετοιμάζονται ήδη για μία «τεχνική» – όπως την ονομάζουν – παράταση του Brexit έως τον Ιούλιο.

Η κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τη Μέι, η οποία βασίζεται σε ένα μικρό βορειοϊρλανδικό κόμμα, υπέστη δύο θεαματικές ήττες στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά το Brexit, με τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να εγείρουν νέο εμπόδιο στην αποχώρηση χωρίς συμφωνία και να υποχρεώνουν την πρωθυπουργό να προτείνει «Plan Β» εντός ημερών εάν η συμφωνία που έκλεισε καταψηφιστεί.

Στο πολύ πιθανό σενάριο που η συμφωνία δεν θα ψηφιστεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων, η Μέι έχει τρεις εργάσιμες ημέρες στη διάθεσή της για να επανέλθει με ένα «Plan B». Πριν από αυτό, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι την Τετάρτη κιόλας, μία ημέρα μετά την ψηφοφορία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα απευθυνθεί για μία ακόμη φορά στις Βρυξέλλες για παραχωρήσεις.
Σε μία εβδομάδα, στις 21 του μηνός, το βρετανικό κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει ξανά, αυτή τη φορά για το«Plan B». Όποιο και αν είναι αυτό, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι σε αυτή τη φάση πλέον η Μέι θα αιτηθεί την παράταση της εξόδου της χώρας από την Ένωση.

«Υπάρχουν κάποιοι στο Γουεστμίνστερ που θα ήθελαν να καθυστερήσουν ή ακόμη και να σταματήσουν το Brexit και θα χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να το καταφέρουν», θα τονίσει η Μέι σε ομιλία της ενώπιον εργατών βιομηχανιών στην κεντρική Αγγλία, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της αποχώρησης, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που δόθηκαν στη δημοσιότητα εκ των προτέρων.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα εκτιμήσει, βασιζόμενη στα γεγονότα και τις ενδείξεις της περασμένης εβδομάδας, πως θεωρεί πιθανότερο τα μέλη του κοινοβουλίου να εμποδίσουν το Brexit παρά η Βρετανία να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία που θα της επιτρέψει να μετριάσει το σοκ για την οικονομία της και να προετοιμάσει τη μελλοντική της σχέση με την ΕΕ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες της.

Η εφημερίδα Sunday Times, επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των Τόρις, έγραψε ότι οι αντάρτες βουλευτές σκοπεύουν να αποσπάσουν τον έλεγχο της νομοθετικής ατζέντας από τη Μέι αυτή την εβδομάδα, αποβλέποντας στην ακύρωση ή την αναβολή του Brexit.

Η Μέι που προχώρησε στην αναβολή μιας σχετικής ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο, αφού παραδέχτηκε ότι θα την έχανε, είπε ότι οι βουλευτές δεν πρέπει να απογοητεύσουν τους ανθρώπους που υποστήριξαν το Brexit, στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

«Αυτοί ήταν οι όροι υπό τους οποίους ψήφισαν οι πολίτες. Εάν η πλειοψηφία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνέχιζε να είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε.», θα εξηγήσει.
Σε αυτή την περίπτωση, θα προσθέσει, «η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα αντιλαμβανόταν το επιχείρημα ότι θα έπρεπε να εγκαταλείψουμε την Ε.Ε. παρά την ψήφο υπέρ της παραμονής, ή ότι θα έπρεπε να συζητήσουμε τη διεξαγωγή ενός άλλου δημοψηφίσματος».  Η Μέι θα απαιτήσει από τα μέλη του κοινοβουλίου να «αναλογιστούν τις συνέπειες των πράξεών τους για την πίστη του βρετανικού λαού στη δημοκρατία μας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα