27.2 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

27.2 C
Athens
Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Κουντουρά – Κόκκαλης στηρίζουν την κυβέρνηση και διαγράφονται από τους ΑΝΕΛ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στους ΑΝΕΛ μετά το «διαζύγιο» του Π. Καμμένου με τον Αλ. Τσίπρα και την προσπάθεια εξασφάλισης των 151 ψήφων στήριξης στην κυβέρνηση.

Οι διεργασίες μεταξύ των στελεχών της, μέχρι πρότινος, συγκυβέρνησης οξύνονται, με τα στελέχη της Κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ να διαλέγουν «στρατόπεδο» ενόψει της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός και του νέου κυβερνητικού σκηνικού που διαμορφώνεται.

Στην Ολομέλεια της Βουλής ανακοινώθηκαν δύο επιστολές του προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., Πάνου Καμμένου, με τις οποίες οι βουλευτές Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης, τίθενται εκτός ΚΟ του κόμματος.

Η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, με αντίστοιχες δηλώσεις τους, ανακοίνωσαν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης  στον Αλέξη Τσίπρα, που είχε ως αποτέλεσμα την διαγραφή της υπουργού Τουρισμού από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, το πρωί της Δευτέρας, αλλά λίγο αργότερα και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Π. Καμμένου στο Twitter, όπου αναφέρει: «Ο Βασίλης Κόκκαλης παρότι βρίσκεται σε στάδιο διαπραγμάτευσης για την ψήφο του στο Εθνικό θέμα από την Κίνα αρκεί η πρόθεση για ανταλλαγή θέσης προκειμένου να απομακρυνθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ»

Το χρονικό της διαγραφής Κουντουρά

Λίγο μετά τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας ο  Πάνος Καμμένος έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ την Έλενα Κουντουρά, μέσω Twitter γράφοντας: «Η Κα Κουντουρά με επίσημη ανακοίνωση της αποφάσισε να ανταλλάξει την ψήφο της και το όνομα της Μακεδονίας με την υπουργική καρέκλα. Την θέτω από τώρα εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ».

Είχε προηγηθεί δήλωση της υπουργού, η οποία να σημειωθεί μετά τον Καναδά έχει μεταβεί στην Κίνα όπου βρίσκεται και ο κ. Κόκκαλης, με την οποία ξεκαθάρισε ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση ώστε αυτή να ολοκληρώσει τη θητεία της.

Ειδικότερα η κ. Κουντουρά μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε το βράδυ της Κυριακής:
«Βρίσκομαι σε προγραμματισμένη κυβερνητική αποστολή στην Κίνα που πραγματοποιείται συντονισμένα από τρία συναρμόδια Υπουργεία με στόχο την επίτευξη επωφελών συμφωνιών για την Ελλάδα στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, των μεταφορών και του τουρισμού.

Θέλω να κάνω σαφές ότι δεν διαπραγματεύομαι το δικαίωμά μου να ψηφίζω κατά συνείδηση.

Αυτή η κυβέρνηση εργάστηκε πολύ σκληρά για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνια και το καθεστώς της λιτότητας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ανακοπεί η πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη και την ευημερία, και να ακυρωθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού. Ούτε να δώσουμε το δικαίωμα σε εκείνους που ευθύνονται για την καταστροφή της Ελλάδας να μεθοδεύουν σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και της χώρας.

Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Παραμένω συνειδητά μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια, και όπως κάνω σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, έτσι και τώρα θα συνεχίσω να πορεύομαι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον».

Β. Κόκκαλης: «Ψηφίζω την κυβέρνηση – Ευχαριστώ τον Καμμένο»

Από την Κίνα γνωστοποιήθηκαν και οι προθέσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος ανοίγοντας τα χαρτιά τους μετά το «διαζύγιο»  ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με ανακοίνωσή του (στο onlarissa.gr) δηλώνει πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Αναλυτικά η δήλωση του Λαρισαίου υφυπουργού: «Η παρουσία μου στην Κίνα οφείλεται σε προγραμματισμένη κυβερνητική αποστολή στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι τριών υπουργείων της Ελληνικής Κυβέρνησης, κατόπιν σχετικής, προ διμήνου, πρόσκλησης του Κινέζου Υπουργού Γεωργίας.

Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου, τον οποίο και θέλω να ευχαριστήσω για τη συνεργασία και συνοδοιπορία όλα αυτά τα χρόνια, έχω να σχολιάσω πως ο καθένας μας έχει την προσωπική του πολιτική πορεία και κρίνεται από αυτή από την κοινωνία.

Από την πρώτη ημέρα της κοινής πορείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης της χώρας, ήταν σε όλους αντιληπτό ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Ωστόσο, η ίδια η ιστορία απέδειξε πως αυτά που μας ένωσαν αναδείχθηκαν ισχυρότερα ΑΠΟ κάθε επιμέρους πολιτική διαφορά και μας οδήγησαν προ λίγων μηνών στην έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο.

Σε όλη αυτή την πορεία μου αρχικά ως βουλευτής και εν συνεχεία ως υφυπουργός, δεν έπαψα ποτέ να αναφέρομαι στην ανάγκη ομοθυμίας και εθνικής συνεννόησης. Ακολουθώντας πιστά αυτή την πολιτική στάση, υπηρέτησα και υπηρετώ καθημερινά μία κυβέρνηση η οποία έχει καταφέρει να πετύχει, ότι δεν πέτυχε ΚΑΜΜΙΑ ΑΛΛΗ ΤΑ προηγούμενα χρόνια.

Έχω βαθιά πίστη πως αυτή η κυβέρνηση πρέπει να έχει από την ιστορία την ευκαιρία να ολοκληρώσει το έργο της, με μία σειρά σπουδαίων μεταρρυθμίσεων και νόμων, που θα αποκαταστήσουν την κανονικότητα στη χώρα και θα απομακρύνουν κάθε σενάριο αποσταθεροποίησης.

Για το λόγο αυτό, θα παράσχω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Με 5 βουλευτές οι ΑΝΕΛ

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η Κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ αριθμεί πλέον 5 βουλευτές.

Ωστόσο, με τη λήξη της διαδικασίας της ψήφου εμπιστοσύνης, εάν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος τηρήσει τη δέσμευσή του και παραδώσει την έδρα του, το κόμμα μένει με 4 βουλευτές, καθώς τη θέση του βουλευτή της Β΄ Αθηνών παίρνει ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος είναι εδώ και καιρό «ξένο σώμα» για τους ΑΝΕΛ.

Ως εκ τούτου, ο Πάνος Καμμένος και οι συνεργάτες του θα πρέπει να αναζητήσουν στήριξη από ανεξάρτητο βουλευτή για να διασώσουν την κοινοβουλευτική τους ομάδα.

Με δεδομένο ότι τα πρώην μέλη της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, Δημήτρης Καμμένος και Νίκος Νικολόπουλος, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, γίνονται ήδη προσπάθειες να πειστεί ο προερχόμενος εκ της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Ισίδωρος Ρούσσος 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img