back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Το «διαζύγιο», η Συμφωνία, η ψήφος εμπιστοσύνης και τα «κουκιά» στη Βουλή

Διαβάστε επίσης

Στη Βουλή περνά η σκυτάλη των πολιτικών εξελίξεων, μετά την οριστικοποίηση του «διαζυγίου» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στις 10 το πρωί, ο Νίκος Βούτσης συγκαλεί εκτάκτως τη διάσκεψη των Προέδρων για τις διαδικασίες παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει στο κοινοβούλιο, αύριο Τρίτη, το μεσημέρι, και να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, με τον πρωθυπουργό να έχει θέσει ως πήχη τις 151 θετικές ψήφους.

Σε εκδήλωση για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι, οι εκλογές θα γίνουν τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ απηύθυνε προσκλητήριο συστράτευσης με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική, εθνικά ωφέλιμη και πατριωτική». Πρόσθεσε πως στο δίλλημα πολιτικό κόστος ή εθνικό συμφέρον επέλεξε να αναλάβει το ιστορικό βάρος της συμφωνίας. Ευχαρίστησε τον Ζόραν Ζάεφ, «τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας», όπως είπε, «για το κουράγιο που επέδειξε».

«Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, γιατί υποκρύπτεται ψήφος εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.

Εμφανίστηκε βέβαιος ότι στην απόφασή του θα τον ακολουθήσουν ο βουλευτής Κώστας Κατσίκης και η υφυπουργός Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, η οποία έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του πρωθυπουργού, όπως αναμένεται να κάνει και ο εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης.

Από τη μεριά της η υππυργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά εξέφρασε «ξεκάθαρα» τη στήριξή της στην κυβέρνηση. Με σχετική δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει: «Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της. Παραμένω συνειδητά μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια, και όπως κάνω σε ολόκληρη την πολιτική μου διαδρομή, έτσι και τώρα θα συνεχίσω να πορεύομαι με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον» προσθέτοντας ότι δεν διαπραγματεύεται το δικαίωμά της να ψηφίζει κατά συνείδηση.

Θετική ψήφο εμπιστοσύνης αναμένεται να δώσουν οι Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Στις θετικές ψήφους η κυβέρνηση φαίνεται να προσμετρά και αυτή του Βασίλη Κόκκαλη. 

Η στάση της αντιπολίτευσης

ΝΔ – Κίνημα Αλλαγής – Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων προανήγγειλαν ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ με καυστικές ανακοινώσεις έκαναν λόγο για σκηνοθετημένο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και για κυβερνητικό αδιέξοδο, ζητώντας εκλογές.

Εν τω μεταξύ, αβεβαιότητα στην οικονομία προκαλεί το ρευστό πολιτικό σκηνικό.

Οι εξελίξεις αναστέλλουν κρίσιμες αποφάσεις όπως η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Παρά το γεγονός ότι όλα είναι έτοιμα για την έκδοση του πρώτου ομολόγου μετά το τέλος του Μνημονίου, είναι πιθανόν το σχέδιο να πάρει μικρή αναβολή.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με πλήθος εκκρεμοτήτων λίγες ημέρες πριν από την άφιξη του κλιμακίου των δανειστών στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου.

Ο διεθνής Τύπος για τις πολιτικές εξελίξεις

Την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.

Η Süddeutsche Zeitung τονίζει ότι ο Τσίπρας πληρώνει το τίμημα για το θάρρος του να τερματίσει τη διαμάχη με την FYROM».

H Handelsblatt παρατηρεί: «Ο Τσίπρας θα μπορούσε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά είναι ανοιχτό για πόσο καιρό θα άντεχε να παραμείνει αρχηγός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας.

Η Bild επικαλούμενη στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού, γράφει «τώρα θα φανεί εάν θα είναι ένα βρώμικο ή ένα αθόρυβο διαζύγιο». Εκφράζει ακόμη φόβους ότι η κρίση θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Η Die Welt σημειώνει: «Στα οικονομικά θέματα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αποτελούσε επί μακρόν ένα πρόβλημα. Τώρα, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας τολμά κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει την Ευρώπη.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα