back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κυκλαδούπολη, ένα παιχνίδι για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων

Διαβάστε επίσης

Ένα νέο επιτραπέζιο παιχνίδι που συνδυάζει τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων δημιουργήθηκε από τη WWF Ελλάς και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η χλωρίδα, η πανίδα και ο Πολιτισμός

Η μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, δηλαδή η βαλίτσα με το εκπαιδευτικό υλικό που μεταφέρει το μουσείο στα σχολεία της χώρας και του εξωτερικού, εμπλουτίζεται με ένα ακόμη μοναδικό απόκτημα: το επιτραπέζιο παιχνίδι Η Kυκλαδούπολη.

Πρόκειται για μια δυναμική συνεργασία με τη WWF Ελλας που στόχο έχει την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος στις Κυκλάδες. Οι δύο οργανισμοί δημιούργησαν το παιχνίδι με στόχο να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και να εμπνεύσουν γονείς και παιδιά να υιοθετήσουν μια νέα στάση ζωής, με όχημα μία από τις κοιτίδες του πολιτισμού, τις Κυκλάδες.

Μια άλλη Monopoly

Το παιχνίδι έχει συγκροτηθεί στο πνεύμα της Monopoly , μόνο που στην περίπτωση αυτή δεν αγοράζεις για να γίνεις πλούσιος αλλά για το συλλογικό καλό. Απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών και κεντρικός στόχος του είναι οι μαθητές να αντιληφθούν την ουσιαστική αξία που έχει η φύση για τη ζωή μας στον πλανήτη και να ενημερωθούν για την πολύτιμη βιοποικιλότητα των Κυκλάδων αλλά και για την έννοια της αειφόρου ανάπτυξης, μέσα από διασκεδαστικές δοκιμασίες και γρίφους. Τα πιόνια είναι εμπνευσμένα από αντικείμενα του κυκλαδικού πολιτισμού.

Το ταμπλό του παιχνιδιού αναπαριστά το φυσικό περιβάλλον και τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης των Κυκλάδων. 120 χαρτονομίσματα του ενός «κυκλαδόνιου» μοιράζονται στην αρχή από τον τραπεζίτη στους παίκτες. Τα «κυκλαδόνια» αντιπροσωπεύουν τη συμβολική αξία του περιβάλλοντος των Κυκλάδων και οι «τίτλοι» που αγοράζει ο παίκτης αναφέρονται στην προστασία της φύσης και του πολιτισμού. Οι παίκτες αγοράζοντας έναν τίτλο αποκτούν το δικαίωμα προστασίας του. Νικητής είναι ο παίκτης που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα κυκλαδόνια και τίτλους προστασίας. Ο νικητής λαμβάνει το κύπελλο του προστάτη της φύσης-ήρωα των Κυκλάδων.

Οι βαλίτσες του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης προσφέρονται στα σχολεία όλης της χώρας δωρεάν, τις έχουν δανειστεί μέχρι τώρα 120 σχολεία της Ελλάδος, ενώ στο εξωτερικό έχουν δοθεί 22 μουσειοσκευές στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αγγλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και τη Ζιμπάμπουε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα