back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Brexit: Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία και Γαλλία προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα

Διαβάστε επίσης

Αναταραχή έχει προκληθεί σε όλη την Ευρώπη μετά την συντριπτική ήττα της Τερίζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, με την στάση των Βρυξελλών και των ευρωπαίων ηγετών να παραμένει αμετακίνητη: η συμφωνία ΕΕ-Μέι δεν αλλάζει και προτιμότερο είναι η Μεγάλη Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως επεσήμανε ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 

Οι γερμανικές αντιδράσεις

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Πέτερ Άλτμαϊερ, δήλωσε στο ZDF: “Θα υπάρξουν απώλειες για ολόκληρη την Ευρώπη. Κυρίως, όμως, για τους Βρετανούς. Η αποχώρησή τους από την ΕΕ θα τους κοστίσει σε ευημερία και θέσεις εργασίας. Πάντως, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας θα γίνει αισθητή και στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. Ο Άλτμαϊερ, συμπλήρωσε, ωστόσο: “Πιστεύω ότι πρέπει να δώσουμε στους Βρετανούς την ευκαιρία να αποσαφηνίσουν τη θέση τους”.

Η Αναλένα Μπάερμποκ, συμπρόεδρος των γερμανών Πρασίνων, ζήτησε διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην ΕΕ. “Αφήστε τον λαό να αποφασίσει. Εάν οι Βρετανές και οι Βρετανοί αποφασίσουν να παραμείνουν στην ΕΕ, οι πόρτες του ευρωπαϊκού μας σπιτιού παραμένουν ανοιχτές”, είπε χαρακτηριστικά.

 

Οι αντιδράσεις στην Αυστρία

Ο αυστριακός καγκελάριος, Ζεμπάστιαν Κουρτς, υπογράμμισε μετά την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία: “Δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις. Η μπάλα βρίσκεται τώρα στο ‘γήπεδο’ του Λονδίνου”, εκφράζοντας την ελπίδα ότι “η Μεγάλη Βρετανία θα ξεκαθαρίσει τη θέση της αναφορικά με την μελλοντική της σχέση με την ΕΕ”.

 

Οι συνέπειες για τη Γερμανία
Η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, ειδικά στην περίπτωση του no deal, θα έχει κυρίως δραματικές συνέπειες για την βρετανική οικονομία, δεν θα μείνουν, εντούτοις, αλώβητες ούτε οι οικονομίες των 27, ακόμη και της Γερμανίας.

Στην περίπτωση ενός σκληρού Brexit, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου για Οικονομική Ανάπτυξη που εδρεύει στην Κολονία, οι γερμανικές εταιρίες θα αναγκαστούν να δαπανούν περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ σε δασμούς ετησίως, ενώ οι εμπορικές συναλλαγές Ηνωμένου Βασιλείου-ΕΕ θα μειωθούν ακόμη και κατά 50%.

Μολονότι το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών θα επηρεάσει τα εταιρικά κέρδη, και οι γερμανοί καταναλωτές θα δουν τις τιμές των προϊόντων να ακολουθούν την ανιούσα.

 

H Ευρώπη θωρακίζεται
Η Γερμανία προσλαμβάνει 900 επιπλέον τελωνειακούς υπαλλήλους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μεταφορά εμπορευμάτων, ενώ έχει ήδη εγκρίνει νομοθεσία που διασφαλίζει τα ευρωπαϊκά χρεώγραφα.

Στο ίδιο πνεύμα και η Ολλανδία, που φιλοξενεί το λιμάνι του Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, η οποία προτίθεται να προσλάβει περισσότερους από 900 επιπλέον τελωνειακούς υπαλλήλους έως το τέλος του 2019 -το 1/3 εξ αυτών πριν την 29η Μαρτίου, ημέρα αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι γαλλικές αρχές προσλαμβάνουν 700 επιπλέον τελωνειακούς υπαλλήλους, διευρύνουν τις υποδομές των συνοριακών ελέγχων τους και ανεγείρουν νέους αποθηκευτικούς χώρους, στο Καλέ, το Χερβούργο και την είσοδο της Σήραγγας της Μάγχης.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα