13.9 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

13.9 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

Mιχάλης Σταθόπουλος: “Το κύρος της Ελλάδας, νομίζω, ανέβηκε γιατί είδε ο κόσμος ότι έχουμε την σύνεση και την ετοιμότητα να συμβιβαζόμαστε όπως χρειάζεται στις διεθνείς σχέσεις”

Διαβάστε επίσης

Ο κ. Μιχάλης Σταθόπουλος, ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, μίλησε στον Αθήνα 984 και στη Νόνη Καραγιάννη εκτιμώντας για τη Συνθήκη των Πρεσπών ότι “Το κύρος της Ελλάδας, ανέβηκε γιατί είδε ο κόσμος ότι έχουμε την σύνεση και την ετοιμότητα να συμβιβαζόμαστε όπως χρειάζεται στις διεθνείς σχέσεις”

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ.

Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο. Υπάρχει μια πολωτική ρητορική. Απ όλες τις πλευρές δεν ασκείται κριτική ,αλλά πολεμική, συχνά υβριστική, ακόμα και προσβλητική. Συνιστά επιδείνωση της πολιτικής κατάστασης και καλό θα ήταν να βρει ένα τέλος.”

Νόνη Καραγιάννη: Από τα ερωτήματα στην επιχειρούμενη πολιτική ανάλυση για το κλίμα που περιγράψατε, είναι εάν ο εκχυδαισμός αυτός οφείλεται στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, της κρίσης και της χρεωκοπίας ή στο ότι νέα στην ηλικία άτομα μπήκαν στο Κοινοβούλιο, αλλάζοντας βίαια την επετηρίδα;

Μιχάλης Σταθόπουλος: ”Ευθύνη έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, μη εξαιρουμένου και του ΚΙΝΑΛ.

Στο ΚΙΝΑΛ, από τα δύο κυρίαρχα ρεύματα στο ΠΑΣΟΚ παλαιότερα (το εκσυγχρονιστικό υπό τον Κ.Σημίτη) και (το βαθύ με ροπή προς τον λαικισμό, τον εθνικισμό) έχει επικρατήσει το τελευταίο και με δυσαρεστεί. Τάσεις βέβαια είχε και η ΝΔ (με το ακροδεξιό και το κεντροδεξιό της τμήμα)

Νόνη Καραγιάννη: Μήπως όμως -όπως έχει κατά κόρον ειπωθεί- ήταν παρένθεση οι εκσυγχρονιστές στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο ως κατά κατά βάση λαικό κίνημα εμπεριέχει όλα τα στοιχεία, τα οποία αναφέρατε και γι αυτό συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Μιχ. Σταθόπουλος: “Οκταετής παρένθεση, είναι παρένθεση; Είναι λανθασμένη η αντίληψη των πολεμίων του εκσυγχρονισμού ότι σημαίνει στροφή προς τα δεξιά. Μπορεί κανείς να είναι πλήρως αριστερός, όντας εκσυγχρονιστής. Εκσυγχρονισμός σημαίνει αντιλαικισμός και εφαρμογή σύνεσης στη λήψη αποφάσεων για τη χώρα.”

*ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΙΚΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ.

Μιχ. Σταθόπουλος: ”Ναι. Εχει εφαρμόσει πολύ λαικισμό κυρίως στη ρητορική του, ιδίως όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όπως και όταν ξεκίνησε κυρίως στο πρώτο, τραγικό 6μηνο Βαρουφάκη. Πρέπει όμως να παραδεχθούμε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα έχει κάνει στροφή στο ρεαλισμό. Στα οικονομικά θέματα, δεν είναι τυχαίο ότι τον έχουν επιδοκιμάσει οι εταίροι μας στην ΕΕ.”

*ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ.

Ομως και στην εξωτερική πολιτική είχε μιαν επιτυχία με τη Συνθήκη των Πρεσπών. Σε αυτό συνέβαλαν η παρουσία Ζάεφ διότι εάν ήταν ο Γκρουέφσκι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, όπως και η στάση της Δύσης, που την επικρότησε ασκώντας πιέσεις για λύση, ενδεχομένως περισσότερες απ όσο έπρεπε. Οσο για το εάν μας το επέβαλλαν οι ξένοι, όπως συχνά ακούγεται, όχι. Εάν κάτι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρα μας, όπως η συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα κάνουμε πίσω επειδή το θέλουν και οι ξένοι. Απλώς, συμπίπτουν με τα δικά μας συμφέροντα. Η ΕΕ δεν είναι τόσο κυνική ώστε να αδιαφορεί για τα ελληνικά συμφέροντα. Θεωρεί καλόπιστα ότι η συμφωνία των Πρεσπών εξυπηρετεί αμφότερα τα μέρη. ”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΑ ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΥΠΕΞ, ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΠΙΡΡΟΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ.

Μιχ. Σταθόπουλος: “Συμφωνώ και να προσθέσω ότι έχει σημασία ότι ο Ζόραν Ζάεφ επιλέγει να είναι στη Δύση, ίσως γιατί είναι περισσότερο ελκυστική από η Ρωσία.”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ.

Μιχ Σταθόπουλος: “Είχα πλήρη επίγνωση και δεν δίστασα καθόλου. Οπως και στην εποχή της κρίσης των ταυτοτήτων, χρειάζεται να είμαστε ειλικρινείς, έστω και εάν γινόμαστε σε κάποιους δυσάρεστοι. Με όλο το σεβασμό στο Σύνταγμά μας και στη λαική κυριαρχία, δεν χρειάζεται πηγαίνουμε πάντοτε σύμφωνα με το λαικό αίσθημα ή μια μερίδα αυτού. Πολλές φορές ο κόσμος δεν έχει την ευχέρεια να μελετά όλα τα θέματα με αποτέλεσμα να παρασύρεται εύκολα. Προσωπικά, θέλω να λέω αυτό που πιστεύω, παρά τις όποιες συνέπειες και την κριτική για το πρόσωπό μου.”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Μιχ Σταθόπουλος: “Δεν ήμουν εξουσιοδοτημένος να μεταφέρω την άποψή του. Εκανα μιαν εκτίμηση γνωρίζοντας τον τρόπο που σκέπτεται. Καταλαβαίνω ότι του είναι τώρα δύσκολο, ως επί πολλά χρόνια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, να πει κάτι αντίθετο με τη γραμμή που κακώς, όπως πιστεύω, έχει πάρει το ΚΙΝΑΛ.

Δεν έχουμε συζητήσει για τις Πρέσπες με τον Κώστα Σημίτη , αλλά νομίζω πως ταιριάζει στο εκσυγχρονιστικό του πνεύμα να είχαμε διαφορετική θέση από το ΚΙΝΑΛ”

Νόνη Καραγιάννη: Εχετε την αίσθηση πως μια τοποθέτηση Σημίτη με το πολιτικό βάρος που διαθέτει ο πρώην Πρωθυπουργός, θα δημιουργούσε άλλα δεδομένα για τη Συνθήκη των Πρεσπών;

Μιχ Σταθόπουλος: “Θα χαιρόμουν να είχαμε έστω και μια έμμεση τοποθέτηση, δεδομένης της σχέσης του με το ΚΙΝΑΛ”

*ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΩΦΕΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ.

Μιχ. Σταθόπουλος: “Χωρίς τη συμφωνία μονοπωλούσε το όνομα Μακεδονία, ο βόρειος γείτονας. Στο Σύνταγμά του υπήρχε ο όρος Δημοκρατία της Μακεδονίας, είχε αναγνωριστεί από 140 κράτη υπό το όνομα Μακεδονία, σκέτο και πολλοί θα το συνέδεαν με τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό ήταν τεράστια ζημιά που υφιστάμεθα. Πλέον άλλαξαν το όνομά τους που θα είναι erga omnes και όπως προβλέπει η συνθήκη η Βόρεια Μακεδονία υποχρεούται να γνωστοποιήσει τη νέα της ονομασία σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, όπως και σε όλα τα κράτη με τα οποία έχει διπλωματικές σχέσεις”.

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

Μιχ Σταθόπουλος: ”Εστω και αν είναι μειονεκτήματα, υπερτονίζονται, αποσιωπάται όλο το άλλο μέρος της συμφωνίας , καθώς και το ότι παύει η μονοπώληση του ονόματος Μακεδονία. Η Μακεδονία δεν είναι μόνο ελληνική, όπως πρέσβευε και ο αείμνηστος Κων/νος Μητσοτάκης. Η ιστορική και γεωγραφική αλήθεια είναι ότι Μακεδονίες είναι δύο. Υπήρχε και εκεί Μακεδονία για 1500 χρόνια. Στο άρθρο 7 της Συνθήκης των Πρεσπών αναφέρεται ρητά ότι η πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορία της Μακεδονίας, ανήκει στην Ελλάδα.

*Η γλώσσα καταγράφηκε ως Μακεδονική το 1977 εντασσόμενη στην κατηγορία των Νοτιοσλαβικών γλωσσών. Θα ήταν προτιμότερο να αναφερόταν στη Συμφωνία ως σλαβομακεδονική.

*Η ιθαγένεια – nationality που αναφέρεται ως Μακεδονική με την επισήμανση για τους πολίτες, πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας, θα ήταν καλύτερο να είναι Βορειομακεδονική.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα