back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Επίσημη επίσκεψη Πούτιν στη Σερβία

Διαβάστε επίσης

Επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποιεί σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά το ειδικό ενδιαφέρον του Κρεμλίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στα σύνορα του εναέριου χώρου της Σερβίας, θα προϋπαντήσει το προεδρικό ρωσικό αεροσκάφος, ένα σμήνος MIG-29 ρωσικής κατασκευής, τα οποία αγόρασε η βαλκανική χώρα, στα πλαίσια του διμερούς προγράμματος στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, το οποίο ανακοινώθηκε ταυτόχρονα και στις δύο πρωτεύουσες, ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Σέρβο ομόλογο του Αλεξάντρ Βούτσιτς, με τον οποίο θα έχει συνομιλίες για σειρά διμερών θεμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν περίπου 20 έγγραφα, με τα οποία θα επισφραγίζουν τη διάθεσή τους για συνεργασία σε νέους τομείς.

Πηγές προσκείμενες στο Κρεμλίνο, δήλωσαν σε δημοσιογράφους πως πρόκειται για νέες συμφωνίες και όχι για επέκταση παλαιών.

Κύριο πιάτο στο μενού όμως θα είναι η κατασκευή και η διέλευση του αγωγού πετρελαίου και φυσικού αερίου Turkish stream, ένα ρωσικό σχέδιο επέκτασης των αγωγών πρώτων ενεργειακών υλών, με στόχο τις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι νέες συμφωνίες αφορούν τους τομείς της εξωτερικής πολιτικής, της ενέργειας, της παιδείας, των ψηφιακών τεχνολογιών και την κατάκτηση του διαστήματος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Ρώσος πρόεδρος θα απονείμει το μετάλλιο “Αλεξάντρ Νιέφσκι” στο Σέρβο ομόλογό του και θα επισκεφτεί το μνημείο των σοβιετικών στρατιωτών που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας από τον ναζιστικό ζυγό.

Σύμφωνα με σερβικές εφημερίδες, ο Αλεξάντρ Βούτσιτς θα χαρίσει στο Ρώσο πρόεδρο ένα σκυλί ποιμενικής ράτσας από το Κόσοβο και θα του ζητήσει να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Σερβίας και του Κοσόβου, πράγμα που αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για την μελλοντική ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα