back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων ΚΙΝΑΛ και ΠΟΤΑΜΙ, ενόψει της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Ήταν απλώς μια κοινωνική εκδήλωση, σχολιάζουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, για την παρουσία χθες βράδυ στην οικία του Αντώνη Λιβάνη, της Φώφης Γεννηματά και του Αλέξη Τσίπρα, επ’ ευκαιρία της ονομαστικής εορτής του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

Η παρουσία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ και του πρωθυπουργού, έδωσε τροφή για σχόλια, από το πρωί, σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, λόγω της χρονικής συγκυρίας και της εν εξελίξει συζήτησης για το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα στην κεντροαριστερά και τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου.

Πέρα από το στιγμιότυπο, παραπολιτικού χαρακτήρα, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, που εκτυλίχθηκε τη χθεσινή βραδιά, όταν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, βρισκόμενος στο ίδιο σημείο με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας «η Φώφη Γεννηματά, μας κόβει το δρόμο». Έλαβε όμως την απάντηση από την κ. Γεννηματά «θα σας κόβω πάντα τον δρόμο».

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, αναφέρουν ότι ήταν μια εκδήλωση κοινωνικού χαρακτήρα στην οποία παρέστησαν πολλά στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ, όπως οι κύριοι Λαλιώτης, Μιλτιάδης Παπαιωάννου, Κώστας Γείτονας και Παναγιώτης Κρητικός.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Στο πολιτικό πεδίο, το μείζον, εντοπίζεται στην επικείμενη ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών, και τους κραδασμούς που προκαλεί κυρίως στα κόμματα του κεντρώου χώρου.

Η αποστροφή της κ. Γεννηματά χθες βράδυ σε τηλεοπτική της συνέντευξη στον ALPHA, «υπάρχει το πλαίσιο, η πολιτική ενότητα χτίζεται από τη στάση του καθενός, δεν υπάρχει θέμα πειθαρχίας, αλλά προφανώς θα υπάρχουν συνέπειες», έδωσε το στίγμα.

Οι προειδοποιητικές βολές της Φώφης Γεννηματά έγιναν ευδιάκριτες όταν σημείωσε επίσης με νόημα«Είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά όταν φθάνει η κρίσιμη ώρα κανείς δεν πρέπει να πληγώσει την παράταξη, εγώ θα τη διαφυλάξω».

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, αποφεύγουν να αποσαφηνίσουν το σκέλος των προειδοποιήσεων, αναφέρουν όμως ότι η επόμενη μέρα της Συμφωνίας, δεν θα είναι ίδια για όποιον ακολουθήσει άλλη γραμμή.

Η προειδοποίηση της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, έχει αποδέκτη κατά τα φαινόμενα, κυρίως τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος έχει εμφανισθεί θετικός έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόφαση της κ. Γεννηματά να μην τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, θα δώσει στον κ. Θεοχαρόπουλο την ευκαιρία να μην δράσει υπό ασφυκτική πίεση, έχοντας επί της ουσίας το περιθώριο να κινηθεί από την υπερψήφιση, στο “παρών” ή την αποχή.

Εν μέσω όλων αυτών, την Κυριακή, η κεντρική επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς θα συνεδριάσει για να οριστικοποιήσει τη στάση της έναντι της συμφωνίας.

Κατά τα λοιπά , ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος βρέθηκε χθες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με δηλώσεις του αποσαφήνισε, μιλώντας στον Αθήνα 984, ίτι θα γίνει σεβαστή η απόφαση της πλειοψηφίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η συνεδρίαση της, σύμφωνα με το επικοινωνιακό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, θα πραγματοποιηθεί πιθανόν την επόμενη εβδομάδα, αφού προηγουμένως οριστεί η ημερομηνία της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το Ποτάμι

Στο Ποτάμι, το οποίο δέχεται επίσης ασφυκτικές πιέσεις, μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση, χθες βράδυ, το Πολιτικό συμβούλιο αποφάσισε:

«Ψηφίζουμε κατά συνείδηση, δεν αποχωρεί κανείς από το Ποτάμι» , Δεν προέκυψε δηλαδή σύγκλιση της ΚΟ ενόψει της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά κατά κάποιο τρόπο παράταση του κοινοβουλευτικό της βίου.

Σε σημερινή ανακοίνωση του, το Ποτάμι αντικρούει την επιχειρηματολογία ορισμένων που εμφανίζουν τη θετική στάση του κόμματος, ως στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα…λέγοντας:

Ως στήριξη στον κ.Τσίπρα εμφανίζουν ορισμένοι τη θετική στάση του Ποταμιού στη συμφωνία των Πρεσπών. Κάνουν μεγάλο λάθος. Ας ξαναδιαβάσουν την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος μας. Το Ποτάμι στηρίζει μόνο τα συμφέροντα των Ελλήνων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η φιλοευρωπαϊκή του στάση σήμερα είναι ευκαιριακή και εξυπηρετεί μόνο τα μικροκομματικά του συμφέροντα. Αύριο με την πρώτη ευκαιρία ο κ.Τσίπρας και οι σύντροφοί του θα ξαναγίνουν «φιλομαδουριστές», «φιλορώσοι», «φιλοιρανοί», «φιλοοτινάναι», αρκεί να θεωρήσουν ό,τι τους βολεύει.

Το Ποτάμι, αντίθετα, ήταν, είναι και θα παραμείνει η πολιτική δύναμη που σκέφτεται πρώτα την πατρίδα και μετά το κομματικό του συμφέρον.

Οι θέσεις της ΚΟ

Οι θέσεις της ΚΟ αποκρυσταλλώνονται όσο περνούν οι μέρες. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, τείνει στην υπερψήφιση της Συμφωνίας, καθώς και ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος δεν παρέστη στην χθεσινή συνεδρίαση, λόγω υποχρεώσεων στο προεδρείο της Βουλής, έχει δηλώσει οτι δεν θα καταψηφίσει, και τοποθετείται ανάμεσα στο Ναι, Αποχή ή κάτι άλλο, συνεκτιμώντας το πολιτικό πλαίσιο.

Πιθανότατα σήμερα να αποσαφηνίσει τη θέση του καθώς το απόγευμα συνεδριάζουν οι μεταρρυθμιστές της αριστεράς, ομάδα της οποίας ηγείται.

Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, έχουν ξεκαθαρίσει εξαρχής και παραμένουν σταθεροί ότι θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα