back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οικονομία και περιβάλλον πρωταγωνιστούν στο Νταβός

Διαβάστε επίσης

Ξεκινάει σήμερα στο χιονισμένο Νταβός της Ελβετίας το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο οποίο θα συμμετέχουν περίπου 3000 πολιτικοί, επιχειρηματίες, οικονομολόγοι αλλά και στελέχη της Κοινωνίας των Πολιτών.

Ηχηρές απουσίες

Παρά τις μεγάλες απουσίες, το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που ξεκινάει σήμερα στο Νταβός, συγκεντρώνει για άλλη μία χρονιά όλα τα φώτα της δημοσιότητας. Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ που πέρσι είχαν την τιμητική τους, δεν θα παραβρεθούν, όπως επίσης και η Τερέζα Μέι που έχει πολλά ανοιχτά και δύσκολα θέματα στην χώρα της.

Έτσι μόνο τρεις από τους εφτά ηγέτες των χωρών G7 θα συμμετέχουν στις εργασίες και αυτοί είναι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Άμπε, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Πρεμιέρα για Μπολσονάρου

Θέλοντας και μη λοιπόν, με την απουσία τους, οι ηγέτες αυτοί αφήνουν χώρο στον Βραζιλιάνο Ζαΐχ Μπολσονάρου να πρωταγωνιστήσει. «Βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε ότι η Βραζιλία άλλαξε» δήλωσε φτάνοντας στο Νταβός ο πρόεδρος της Βραζιλίας που βρήκε ευκαιρία να διαφημίσει, στο πρώτο του αυτό επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό, την χώρα του “προκειμένου ο κόσμος να μας εμπιστευτεί εκ νέου”.

Σήμερα αναμένεται και η ομιλία του που, όπως εξήγησε, θα στοχεύει στο να παρουσιάσει τη “νέα Βραζιλία που αναδύεται με την άφιξή μας στην εξουσία”. Η παρουσία του ακροδεξιού πολιτικού σχολιάζεται έντονα στον διεθνή τύπο, με χαρακτηριστική την γερμανική Handelsblatt που απορεί πώς μπορούν να ταιριάξουν “τα ενίοτε ρατσιστικά και σεξιστικά συνθήματα του Μπολσονάρου” με τις συζητήσεις “για την ποικιλομορφία και την κοινωνική ένταξη στο Νταβός”.

https://twitter.com/jairbolsonaro/status/1087390207958282241

Οικονομία, εμπορικοί πόλεμοι και περιβάλλον

Οι περίπου 3.000 επιχειρηματίες, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σημαίνουσες προσωπικότητες της κοινωνίας των πολιτών που θα βρεθούν στην μικρή αυτή ελβετική πόλη, μόλις 2 ώρες από την Ζυρίχη, θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τα πιο κρίσιμα θέματα της παγκόσμιας επικαιρότητας.

Αυτός άλλωστε ήταν και παραμένει ο στόχος του Φόρουμ, όπως διευκρινίζει και ο ιδρυτής του Κλάους Σβαμπ που δήλωσε ότι “ο διάλογος δεν ήταν ποτέ άλλοτε πιο σημαντικός από όσο σήμερα για την αμοιβαία κατανόηση”.

Τα κεντρικά ζητήματα που θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες είναι η οικονομική κρίση, οι εμπορικοί πόλεμοι, παγκόσμιο χρέος, η παγκοσμιοποίηση και φυσικά το περιβάλλον.

Σήμερα, πρώτη μέρα του Φόρουμ, το πρόγραμμα προβλέπει μία συζήτηση για τον κίνδυνο μίας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, την στιγμή που, σύμφωνα με το Institute of International Finance, το παγκόσμιο χρέος έχει φτάσει στα 244 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Από την χθεσινή εναρκτήρια συναυλία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα