back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παθογόνος μύκητας απειλεί τα πλατανοδάση

Διαβάστε επίσης

Θανατηφόρα ασθένεια που προέρχεται από τον παθογόνο μύκητα Ceratokystis platani, προσβάλλει τα δέντρα πλατάνου και απειλεί τα πλατανοδάση.

 

Πρόκειται για έναν παθογόνο μύκητα ο οποίος προέρχεται από την Αμερική και στην Ευρώπη ήρθε πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ασθένεια που προκαλεί είναι θανατηφόρα και αν ένα δέντρο προσβληθεί από τη συγκεκριμένη ασθένεια δεν υπάρχει τρόπος ίασης.

Από την ασθένεια αυτή, μάλιστα, κινδυνεύουν μεγάλες εκτάσεις πλατάνων να προσβληθούν, και, ως εκ τούτου, να καταστραφούν.

Σύμφωνα με τον δασολόγο, Παναγιώτη Τσόπελα, ο οποίος μίλησε στον Αθήνα 984, “την ασθένεια αυτή τη βρήκαμε το 2003 στη Μεσσηνία και κατά πάσα πιθανότητα είχε έρθει από την Ιταλία όπου υπήρχε για αρκετά χρόνια. Άλλωστε εισάγουμε πλατάνους από την Ιταλία”.

Ανέφερε, παράλληλα, πως αυτή η ασθένεια μεταφέρεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα από ένα αλυσοπρίονο το οποίο θα είχε χρησιμοποιηθεί σε ένα μολυσμένο από την ασθένεια Πλάτανο και στη συνέχεια θα μεταφέρθηκε μέσω αυτού σε ένα υγιές.

Τα επόμενα χρόνια ο μύκητας αυτός βρέθηκε και στην Ήπειρο, το οποίο, όπως είπε ο κ. Τσόπελας, προξένησε μεγάλη εντύπωση στους ειδικούς, καθώς είχε εντοπιστεί, μέχρι εκείνην την περίοδο, μόνο στην Πελοπόννησο.

“Αυτήν την περίοδο τη βρίσκουμε και στη Στερεά Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Εύβοια, και πιστεύω ότι σε μια δεκαετία δεν θα υπάρχουν καθόλου πλατάνια εκεί κατά μήκος του δρόμου” τόνισε.

Όσον αφορά στο αν υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας, ο κ. Τσόπελας εξήγησε πως “μπορούμε να τη σταματήσουμε σκοτώνοντας τα προσβεβλημένα δέντρα και τα διπλανά τους, γιατί ο μύκητας μεταφέρεται από ρίζα σε ρίζα”.

 

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα