Οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να απευθύνουν προειδοποίηση ότι τα προγράμματα χορήγησης “χρυσής βίζας” που χρησιμοποιούνται από την Μεγάλη Βρετανία και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, με στόχο την προσέλκυση μεγιστάνων, αφήνουν εκτεθειμένη ολόκληρη την Ευρώπη στη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.
Σήμερα δημοσιοποιείται έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία τα προγράμματα που παρέχουν κίνητρα σε ολιγάρχες για επενδύσεις με αντάλλαγμα την χορήγηση δικαιώματος παραμονής ή υπηκοότητας θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης.
Οι οικονομίες των 28 κρατών-μελών της ΕΕ έχουν κερδίσει περί τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω ξένων άμεσων επενδύσεων την τελευταία δεκαετία.
Πόσο κοστίζει μία υπηκοότητα;
Η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Μάλτα “πωλούν” υπηκοότητα έναντι επενδύσεων που κυμαίνονται από 900.000 έως 1,8 εκατομμύριο ευρώ, ενώ συνολικά 20 κράτη-μέλη -συμπεριλαμβανομένων αυτών των τριών- χορηγούν άδειες παραμονής έναντι ρευστού. Πριν τη δολοφονία της, η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία ερευνούσε πιθανή κακοδιαχείριση του αντιστοιχου προγράμματος στη Μάλτα.
Η υπόσχεση που δεν τηρήθηκε
Έπειτα από την δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει 700 “χρυσές βίζες” που χορηγήθηκαν σε πλούσιους Ρώσους στο πλαίσιο του προγράμματος.
Τον Δεκέμβριο, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει την βίζα tier 1, μέσω της οποίας χορηγείται άδεια παραμονής μέσω διαδικασίας fast-track σε όποιον προτίθεται να επενδύσει εκατομμύρια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν τήρησε τη δέσμευσή της, ενώ δεν έχει ενημερώσει πότε σκοπεύει να κάνει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.
Το περιεχόμενο της έκθεσης
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, θα επισημάνει ότι η χορήγηση αδειών παραμονής έναντι εισόδου μετρητών στη χώρα αποτελεί “κίνδυνο για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχομένου διείσδυσης ομάδων οργανωμένου εγκλήματος εκτός ΕΕ, αλλά και του κινδύνου ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενίσχυσης της διαφθοράς και διευκόλυνσης της φοροδιαφυγής”.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υπογραμμίζεται το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικά στάνταρ εντός ΕΕ αναφορικά με τον έλεγχο του υποβάθρου των αιτούντων βίζα.
Δομίνα Διαμαντοπούλου