back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γ. Κατρούγκαλος: “Από την έναρξη της διαδικασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προσκομίσαμε τη ρηματική διακοίνωση με το σύνολο των συνταγματικών τροποιήσεων στη γειτονική χώρα.Η αντιπολίτευση εμμένει, μονολότι προσκομίστηκε επίσημα το κείμενο του Συντάγματος με νέα ρηματική διακοίνωση, να τους το φέρουμε κωδικοποιημένο, κάτι που ποτέ δεν γίνεται”

Διαβάστε επίσης

 Από την έναρξη της διαδικασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προσκομίσαμε τη ρηματική διακοίνωση, με τη οποία μας έθεσαν υπόψιν το σύνολο των συνταγματικών τροποποιήσεων στη γειτονική χώρα. Η αντιπολίτευση επιμένει, μολονότι αυτό εξηγήθηκε και προσκομίστηκε επίσημα το κείμενο του Συντάγματος με νέα ρηματική διακοίνωση, να τους το φέρουμε κωδικοποιημένο, πράγμα που ποτέ δεν γίνεται” δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, στον Αθήνα 9.84 και στους Τζίνα Μοσχολιού και Νεκτάριο Νώτη.

                                   *ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Οπως είπε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ: “Βασικό πλεονέκτημα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ότι και η άλλη πλευρά αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα”

Και σημείωσε: ”Από την έναρξη της διαδικασίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προσκομίσαμε τη ρηματική διακοίνωση, τον επίσημο δηλαδή τρόπο επικοινωνίας των κρατών, με τη οποία μας έθεσαν υπόψιν το σύνολο των συνταγματικών τροποποιήσεων στη γειτονική χώρα, όπου ακολουθείται το Αμερικανικό σύστημα και δεν κωδικοποιούνται οι συνταγματικές αλλαγές στο ιστορικό κείμενο του Συντάγματος. Εχουν αναλλοίωτο το πρώτο κείμενο και στο τέλος του Συντάγματος παρατίθενται οι τροποποιήσεις.

Η αντιπολίτευση επιμένει, μολονότι αυτό εξηγήθηκε και προσκομίστηκε επίσημα το κείμενο του Συντάγματος με νέα ρηματική διακοίνωση, να τους το φέρουμε κωδικοποιημένο, πράγμα που ποτέ δεν γίνεται. Η συνθήκη των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει λαό, δεν αναγνωρίζει έθνος.”

Για τη ΝΔ ο κ Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι το πραγματικό της πρόβλημα έγκειται στο εσωτερικό της, όπου συνυπάρχουν δυο αλληλοαποκλειόμενες τάσεις.

Στη μία τάση που συνδιαμόρφωσε την εθνική θέση, συγκαταλέγονται” όπως είπε ”η κυρία Μπακογιάννη και οι κύριοι Καραμανλής, Δένδιας και Κουμουτσάκος.” Οσο για τη δεύτερη τάση κατά τον κ Κατρούγκαλο “έχει ως εμβληματικό της εκπρόσωπο τον κ. Γεωργιάδη που έλεγε “κωλοτούμπα” τον Κώστα Καραμανλή επειδή υιοθέτησε την εθνική στάση για τη σύνθετη ονομασία. Γι’ αυτό καταφεύγουν σε προφάσεις εν αμαρτίες και σε επιχειρήματα τα οποία δεν στέκουν” επεσήμανε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ αρμόδιος για ευρωπαικές υποθέσεις.

Αναφερόμενος στα μνημόνια,ο κ Κατρούγκαλος σημείωσε: “Οπως οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν, έτσι και εγώ θεωρώ ότι συνεπάγονταν μια υποχώρηση της λαϊκής μας κυριαρχίας. Αυτό λοιπόν το συναισθηματικό υπόβαθρό υποδέχθηκε μια συμφωνία που υπό ομαλές συνθήκες θα πανηγυρίζαμε που την έχουμε.”

                            *ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ

Ο κ Κατρούγκαλος σχολίασε και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, κάνοντας λόγο για βαθιά διχασμένη κοινωνία και πολιτικό σύστημα: ”Παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και θα τοποθετηθούμε όταν έρθει η ώρα στα όργανα της ΕΕ. Δεν έχει γίνει ακόμα η συζήτηση στα αρμόδια ευρωπαικά όργανα Καμία χώρα της ΕΕ δεν έχει πάρει θέση στο θέμα. Εξακολουθούμε λοιπόν όπως έχει η κατάσταση, να αναγνωρίζουμε την νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας.” κατέληξε ο κ Κατρούγκαλος .

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα