back to top
21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

21 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η Βενεζουέλα στα πρόθυρα του εμφυλίου – 14 νεκροί στις συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας – Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό – Τις εξελίξεις συζητά η ΕΕ

Διαβάστε επίσης

Σε μια εξαιρετικά ρευστή περίοδο στην αμερικανική ήπειρο η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με τεταμένη προσοχή τις εξελίξεις στην πολύπαθη Βενεζουέλα όπου ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε χθες μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.

Τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας αναγνώρισε αμέσως ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ ενώ ο αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο με ανακοίνωση του κάλεσε τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί.

Αντίθετα με τις ΗΠΑ και τις περισσότερες λατινοαμερικανικές χώρες η ΕΕ έχει αποφύγει την αναγνώριση του Γκουαϊδό ως προσωρινού προέδρου και εξετάζει τις εξελίξεις ώστε να ληφθει μια ενιαία απόφαση.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση να ακουστεί η «φωνή» του λαού της Βενεζουέλας και να προκηρυχθούν «ελεύθερες» εκλογές, ενώ καταδίκασε «τη βία και τη δυσανάλογη χρήση ισχύος από πλευράς των δυνάμεων ασφαλείας» εναντίον των διαδηλωτών.

“Μετά τη παράνομη εκλογή του Νικολά Μαδούρο τον Μάιο του 2018, η Ευρώπη στηρίζει την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Χαιρετίζω την δύναμη εκατοντάδων χιλιάδων Βενεζολάνων που διαδηλώνουν για την ελευθερία τους”, έγραψε στο twitter ο Εμανουέλ Μακρόν.

Αντιθέτως , ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε ανοιχτά την στήριξή του στον Μαδούρο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πρόεδρου Ιμπραήμ Καλίμ, ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας και του είπε χαρακτηριστικά: «Αδερφέ μου Μαδούρο! Στάσου στο ύψος σου! Είμαστε μαζί σου!».

Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Ερντογάν ταξίδεψε στη Βενεζουέλα για συμφωνίες συνεργασίας με τον Μαδούρο ενώ ο Μαδούρο είχε μεταβεί στις 8 Ιουλίου στην Τουρκία για να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του Τούρκου προέδρου.

Στην ανακοίνωση του αρχηγού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλούνται οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας “να στηρίξουν τις προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας”.

Ερωτηθείς αν εξετάζει την αποστολή του αμερικανικού στρατού στην Βενεζουέλα, ο Τραμπ απάντησε «Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο με τηλεοπτικό του διάγγελμα από το προεδρικό μέγαρο, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί πραξικόπημα με την στήριξη των ΗΠΑ, και ανακοίνωσε την απόφασή του να διακόψει τις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με την «ιμπεριαλιστική κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Ο υπουργός Άμυνας της χώρας Βλαδίμιρ Παντρίνο δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις απορρίπτουν την απόφαση του Γκουαϊδό να αυτοανακηρυχθεί μεταβατικός πρόεδρος.

Οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα αποκαλύπτουν ποια είναι η αληθινή στάση της Δύσης έναντι του διεθνούς δικαίου, έκρινε σε ανάρτησή της στο Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες επανεπιβεβαίωσε την μακρά του συμμαχία με τον πρόεδρο Μαδούρο. Τη «σθεναρή υποστήριξή» της στον πρόεδρο της Βενεζουέλας εξέφρασε και η κυβέρνηση της Κούβας.

Η Γουατεμάλα, σύμμαχος των ΗΠΑ, μέσω της υπουργού Εξωτερικών, Σάντρα Ζόβελ, έγινε το πρώτο κράτος της Κεντρικής Αμερικής που αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η Αργεντινή, δια του προέδρου της Μαουρίσιο Μάκρι, ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκερ, ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπάστιαν Πινέρα, ο Παραγουανός πρόεδρος Μάριο Αμπντο αναγνώρισαν επίσης τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας επίσης αναγνώρισε τον 35χρονο πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, όπως και το υπουργείο Εξωτερικών του Περού τονίζοντας ότι θα στηρίξει την ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση εξουσίας στην Βενεζουέλα το συντομότερο δυνατό.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναγνώρισε επίσης τον Χουάν Γκουαϊδό αλλά αποκλείει οποιαδήποτε συμμετοχή σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ο βραζιλιάνος αντιπρόεδρος Χαμίλτον Μοουράου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας ανέφερε σε δική του ανακοίνωση ότι η χώρα “θα υποστηρίξει πολιτικά και οικονομικά τη διαδικασία μετάβασης ώστε η δημοκρατία και η κοινωνική ειρήνη να αποκατασταθούν στη Βενεζουέλα”.

Την ανακοίνωση αυτή αναπαρήγαγε λίγο αργότερα ο ίδιος ο πρόεδρος Μπολσονάρου μέσω Twitter από το Νταβός. Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας είναι σφοδρός επικριτής της κυβέρνησης του Μαδούρο, την οποία έχει χαρακτηρίσει “δικτατορία”.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Ουρουγουάης ανέφεραν ότι η χώρα συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά, τα περισσότερα κράτη μέλη της Ομάδας της Λίμας, ενός οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν χώρες του δυτικού ημισφαιρίου, ανέφεραν την Τετάρτη ότι τάσσονται υπέρ του ηγέτη της αντιπολίτευσης.

Ανακοίνωση της Ομάδας της Λίμας αναφέρει ότι τα 11 από τα 14 κράτη-μέλη της Ομάδας της Λίμας (Αγία Λουκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή) τάσσονται υπέρ της έναρξης μιας διαδικασίας δημοκρατικής μετάβασης στη Βενεζουέλα «προκειμένου να διεξαχθούν νέες εκλογές το συντομότερο».

Οι αιματηρές διαδηλώσεις

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρισαν χθες τους δρόμους της Βενεζουέλας, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και να ζητήσουν εκλογές εδώ και τώρα.

Οι διαδηλώσεις, τις οποίες έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν οι ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκαν σε μία συμβολική ημέρα για τη χώρα, την 61η επέτειο από την ανατροπή του δικτάτορα στρατηγού Μάρκος Πέρες Χιμένες.

Αντισυγκέντρωση υπέρ του Μαδούρο διοργάνωσε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες.
Ενδεικτική του εκρηκτικού κλίματος ήταν η σύλληψη μιας ομάδας στρατιωτών οι οποίοι έκλεψαν τη Δευτέρα όπλα και δήλωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν τον πρόεδρο Μαδούρο.

Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν ενόσω ο Μαδούρο εισέρχεται στη δεύτερη θητεία του στον προεδρικό θώκο μίας χώρας που μαστίζεται από βαθιά οικονομική κρίση, ενώ δεκάδες χώρες αμφισβητούν τη νομιμότητα της προεδρίας του.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα