back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νταβός: δηλώσεις Αντόνιο Γκουτέρες και Ζεμπάστιαν Κουρτς

Διαβάστε επίσης

Τρίτη ημέρα σήμερα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και στο επίκεντρο βρέθηκε η Βενεζουέλα και η οικονομική και πολιτική κρίση που μαστίζει τη χώρα, εξαιτίας της οποίας 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν τα τελευταία χρόνια.

 

Γκουτέρες: έκκληση για διάλογο στη Βενεζουέλα και πιο τολμηρές αποφάσεις για το κλίμα

Στην κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναφέρθηκε ο Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος στο περιθώριο του Φόρουμ απηύθυνε έκκληση για διάλογο στη Βενεζουέλα, δηλώνοντας: “Ελπίζουμε ότι η διεξαγωγή διαλόγου θα είναι δυνατή για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση που θα οδηγήσει σε σύγκρουση, η οποία θα ήταν καταστροφική για τον λαό της χώρας και για την περιοχή”.

Η Βενεζουέλα βρίσκεται κυριολεκτικά στα πρόθυρα εμφυλίου, αφού ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουάιδο, αυτοανακηρύχθηκε χθες μεταβατικός πρόεδρος της χώρας ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών εναντίον του Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας.

O γ.γ. του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στο περιβάλλον. “O πλανήτης χάνει τη μάχη με την κλιματική αλλαγή“, δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τις κυβερνήσεις των κρατών ανά τον πλανήτη να προχωρήσουν σε πιο τολμηρές αποφάσεις από εκείνες που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

 

Ο Κουρτς για Brexit, μετανάστευση, οικονομία 

Ο αυστριακός καγκελάριος Ζεμπάστιαν Κουρτς, στο πλαίσιο του Φόρουμ, αναφέρθηκε στο Brexit. “Στην Μεγάλη Βρετανία γνωρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί ένα σκληρό Brexit, ακόμη και να αναβάλει την ημερομηνία αποχώρησης”, είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: “Αυτό, ωστόσο, θα πρέπει να το επιθυμεί και η Μεγάλη Βρετανία και η ημερομηνία αποχώρησης δεν πρέπει να υπερβεί την διεξαγωγή των Ευρωεκλογών του Μαΐου”.

Κατά την ομιλία του, ο Ζεμπάστιαν Κουρτς επεσήμανε ότι σε πολλά κράτη του πλανήτη αποτελούν τεράστιο προνόμιο όσα οι λαοί της κεντρικής Ευρώπης θεωρούν δεδομένα -όπως η εκπαίδευση, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές του κράτους δικαίου, τονίζοντας ότι, μιλώντας εξ ονόματος της νέας γενιάς, “πρέπει να διαφυλάσσουμε τα ευρωπαϊκά κεκτημένα των τελευταίων δεκαετιών”.

Αναφερόμενος στην μεταναστευτική κρίση, υπογράμμισε ότι οι αφίξεις στην ΕΕ έχουν σημειώσει μείωση της τάξεως του 95% από το 2015, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη συνεργασίας με τα βορειοαφρικανικά κράτη, προκειμένου να παρεμποδίζεται η μετανάστευση εξαρχής. Ο Ζεμπάστιαν Κουρτς, άλλωστε, τον Δεκέμβριο, όταν η Αυστρία είχε την εκ περιτροπής προεδρεία του Συμβουλίου της ΕΕ, είχε διοργανώσει στην Βιέννη σύνοδο με θέμα στην ανάπτυξη των αφρικανικών κρατών με στόχο την αποτροπή της μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Εν συνεχεία, ο αυστριακός καγκελάριος σημείωσε ότι η Ευρώπη έχει μείνει πίσω στους τομείς της καινοτομίας και της τεχνολογίας, ενώ, παράλληλα, τόνισε την ανάγκη επίλυσης της εμπορικής διαμάχης με τις ΗΠΑ και της δημιουργίας περισσότερων νεοφυών επιχειρήσεων, καταλήγοντας: “Η Ευρώπη είναι ο καλύτερος τόπος στον πλανήτη για να ζει κανείς, απλώς πρέπει να έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση”.

Ο Κουρτς είχε διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους εταιριών-κολοσσών, όπως Apple, Uber, Facebook, Alibaba, Goldman Sachs, JP Morgan και Novartis.

 

Πάνελ για τη Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης ενός εκ των πολλών πάνελ που πραγματοποιούνται στο Φόρουμ, στο οποίο συζητήθηκαν οι τρόποι μέσω των οποίων μπορούν οι ηγέτες των χωρών ανά τον πλανήτη να βοηθήσουν το λατινοαμερικανικό κράτος να βγει από το αδιέξοδο.

Στο πάνελ συμμετείχαν ο Τζόναθαν Τέπερμαν, αρχισυντάκτης του περιοδικού εξωτερικής πολιτικής Foreign Policy, ο Xοσέ Βαλένσια, σύμβουλος του Εκουαδόρ, η Γκαμπριέλα Σάαδε, οικονομολόγος-ερευνήτρια, και ο Μοιζές Ναΐμ, διάσημος βενεζολάνος συγγραφέας και αρθρογράφος, ενώ υπήρξε υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βενεζουέλας και εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας.

 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα