back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πομπέο: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις ενέργειες της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα

Διαβάστε επίσης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να υποστηρίξουν τις ενέργειες του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γουαϊδό, που προσβλέπουν στην αποκατάσταση της δημοκρατίας και την επικράτηση του νόμου στην χώρα, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά την διάρκεια ομιλίας του στην έκτακτη σύνοδο του μόνιμου συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Ουάσιγκτον.

Εκτός των άλλων οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στην Βενεζουέλα που θα υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια δολάρια. «Το ποσό αυτό θα διατεθεί -είπε ο Πομπέο- για να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν την οξύτατη έλλειψη ειδών διατροφής και φαρμάκων».

Ο Πομπέο είπε ότι νωρίτερα το σχετικό αίτημα προς την Ουάσιγκτον για την παροχή βοήθειας είχε υποβάλλει η Εθνοσυνέλευση της χώρας. «Με το δικαίωμα του φίλου του λαού της Βενεζουέλας είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο, ιδιαίτερα να αρχίσουμε την διαδικασία ανασυγκρότησης της χώρας και της οικονομίας μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η εγκληματικά ανεπαρκής και παράνομη κυβέρνηση του Μαδούρο».

Σύμφωνα με τον Μάικ Πομπέο η αμερικανική «υποστήριξη των δημοκρατικών ελπίδων και οραμάτων της Βενεζουέλας βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα αυταρχικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο, τα οποία συμπαρατάχθηκαν για να υποστηρίξουν τον πρώην πρόεδρο Μαδούρο».

Ο Πομπέο προειδοποίησε τον Νίκολας Μαδούρο και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας να μην προσφύγουν στην βία για να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και κάλεσε «τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας να εγγυηθούν την ασφάλεια του προσωρινού προέδρου Χουάν Γουαϊδό».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν μη ισχύουσες όλες τις αποφάσεις και ενέργειες της κυβέρνησης Μαδούρο.

«Το καθεστώς του πρώην προέδρου Νίκολας Μαδούρο είναι παράνομο. Το καθεστώς του συνιστά ηθική χρεοκοπία, είναι απόοικονομική άποψη ανεπαρκές, είναι διεφθαρμένο πλήρως, μη δημοκρατικό μέχρι το κόκαλο. Επαναλαμβάνω : το καθεστώς του πρώην προέδρου Νίκολας Μαδούρο είναι παράνομο».

Η συνεδρίαση του συμβουλίου του Οργανισμού των Αμερικανικών Κρατών διακόπηκε από την παρέμβαση μια ακτιβίστριας του κινήματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα Code Pink η οποία άρχισε να φωνάζει στην αίθουσα διάφορα συνθήματα ενώ ξεδίπλωσε ένα πανό που έγραφε « ΟΑΚ, μην υποστηρίξεις το πραξικόπημα στην Βενεζουέλα!».

Newsroom Αθήνα 9.84 (Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα