back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βουλή: Με 153 ψήφους υπέρ κυρώθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Τη θετική ψήφο 153 βουλευτών έλαβε το νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κατά της Συμφωνίας ψήφισαν 146 βουλευτές ενώ υπήρξε και ένα «παρών».

«Ναι» ψήφισαν οι: Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Σπύρος Λυκούδης, Έλενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Γιώργος Μαυρωτάς και Σταύρος Θεοδωράκης .

«Όχι ψήφισε ο Βασίλης Κόκκαλης, ενώ «παρών» δήλωσε ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Η ψηφοφορία στη Βουλή ξεκίνησε λίγο πριν από τις 3μμ και αφού είχαν προηγηθεί μαραθώνιες και σε κλίμα έντασης συνεδριάσεις της Ολομέλειας.

Επεισόδιο από την Χ.Α. κατά την ονομαστική ψηφοφορία

Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής της Χ.Α. Μπαρμπαρούσης φώναξε «όχι στην προδοσία», όταν κληθηκε να ψηφίσει.

Ο Πρόεδρος της Βουλής έκρινε άκυρη την ψήφο, λέγοντας ότι μπορεί να απαντήσει μόνο με ναι, όχι, παρών.

Προκλήθηκε ένταση από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι φώναζαν από τα έδρανα της Ολομέλεια και οι ύβρεις συνεχίστηκαν από άλλους που βγήκαν εκτός της αίθουσας.

Εν τέλει ο βουλευτής ψήφισε «όχι».

Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα – Μητσοτάκη

Προηγήθηκε την Πέμπτη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ.

«Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από ένα ιστορικό γεγονός, μετά από σχεδόν 30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων», τόνισε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι έγιναν αποδεκτές όλες οι καίριες και κομβικές διαπραγματευτικές θέσεις της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για “ένδεια επιχειρημάτων”, ενώ εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν καταδίκασε τις επιθέσεις που δέχονται βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εξαιτίας του περιεχομένου της Συμφωνίας» δήλωσαν πηγές της ΝΔ, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού. «Η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί εθνική ήττα και εθνικό λάθος», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τόνισε, ότι δεν θα δεχθεί να ερμηνευθεί η Συμφωνία ως διαβατήριο για την ένταξη της FYROM στην ΕΕ. Η Ελλάδα μπορεί ανά πάσα στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία και αυτό το δικαίωμα αρνούμαι να το απεμπολήσω”, είπε.

Τα στατιστικά

Σημειώνεται ότι, 38,5 ώρες διήρκεσαν συνολικά οι συνεδριάσεις τόσο της Ολομέλειας όσο και της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για την συζήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως ο Νίκος Βούτσης.

Όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής μίλησαν συνολικά 200 μέλη του κοινοβουλίου εκ των οποίων επτά αρχηγοί και τρεις πρώην αρχηγοί κομμάτων καθώς και 156 βουλευτές που είχαν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών.

Οι 48 βουλευτές που δεν πρόλαβαν να μιλήσουν μπορούν να καταθέσουν τις ομιλίες τους στα πρακτικά.

Ο Γ. Ψαριανός στον Αθήνα 9.84 για το «παρών»

«Ψήφισα παρών γιατί δεν διαφωνώ τελείως», δήλωσε  ο Γρηγόρης Ψαριανός, μιλώντας στην εκπομπή «Στάση των 2» και στον Άρη Τόλιο. «Είμαι υπέρ της λύσης, αλλά διαφωνώ με τον τρόπο που έγινε», τόνισε.

«Όταν συμφωνείς στη σύνθετη ονομασία, συμφωνείς με τον όρο Δυτική Μακεδονία, η γλώσσα είναι βόρειομακεδονική και ιθαγένεια και υπηκοότητα βορειομακεδονική.  Γιατί δεν το κάνεις έτσι και το κάνεις σύνθετη ονομασία, αλλά όχι σε όλα αλλά στα μισά, με αυτό τον ηλίθιο τρόπο», σημείωσε.

«Εδώ και μήνες έχω πει ότι δεν ψηφίζω αυτή τη Συμφωνία. Δεν είχα πει ότι ψηφίζω ΌΧΙ»

«Δεν έφυγα από το Ποτάμι. Δεν αποχώρησα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης  μου είπε ότι χωρίζουν οι δρόμοι και δεν θέλω κουβέντα. Από τη στιγμή που ο Αμυράς ανεξαρτητοποιείται το Ποτάμι δεν έχει ΚΟ και είμαστε όλοι ανεξάρτητοι. Από που να ανεξαρτητοποιηθώ, αφού είμαστε όλοι ανεξάρτητοι».

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα