back to top
20.5 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

20.5 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024

Μετά τα “κίτρινα γιλέκα”, στους δρόμους τα “κόκκινα φουλάρια”

Διαβάστε επίσης

Μετά τα “κίτρινα γιλέκα” έρχονται στο Παρίσι τα “κόκκινα φουλάρια”. Σήμερα, το μεσημέρι στην πλατεία της Ρεπουμπλίκ, έχουν δώσει το πρώτο τους ραντεβού με στόχο, όπως σημειώνουν, να κινητοποιήσουν την «σιωπηλή πλειοψηφία».

Πρόκειται για ένα κίνημα που γεννήθηκε σαν αντίδραση στα «κίτρινα γιλέκα» και κυρίως στα βίαια επεισόδια που σημάδεψαν αρκετές από τις διαδηλώσεις εδώ και πάνω από δύο μήνες. Τα «κόκκινα φουλάρια» υποστηρίζουν ότι επιθυμούν να υποστηρίξουν την δημοκρατία και τους θεσμούς και να πουν ένα «στοπ» στην βία που «παίρνει πλέον την μορφή τρομοκρατίας», όπως εξηγεί η Καρολίν Γκαρσέν, γραμματέας του κινήματος.

Να σημειώσουμε ότι ενώ πρόκειται ξεκάθαρα, όπως όλα δείχνουν, για ένα κίνημα υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν και της κυβέρνησης, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμα προς το παρόν επιμένει να κρατάει αποστάσεις. Το κόμμα «Η Δημοκρατία Μπροστά» δεν καλεί επίσημα τα μέλη του να κατέβουν στους δρόμους σήμερα, αλλά όπως φαίνεται στηρίζει διακριτικά την κινητοποίηση.

Στο μεταξύ στην χθεσινή ενδέκατη πράξη των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» συμμετείχαν συνολικά σε όλη τη χώρα 69.000 πολίτες, όταν τα δύο προηγούμενα Σάββατα η συμμετοχή είχε ξεπεράσει τις 83.000. Τα επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές χαρακτηρίζονται «περιορισμένα», ενώ έγιναν κάποιες δεκάδες συλλήψεις.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα