back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στους 29 μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ το κείμενο του πρωτοκόλλου εισδοχής της πΓΔΜ

Διαβάστε επίσης

Παρών στην τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου Ένταξης της ΠΓΔΜ από τους μόνιμους αντιπροσώπους του ΝΑΤΟ θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών, Νικόλα Ντιμιτρόφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως σήμερα ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ότι έλαβε στις 21 Ιανουαρίου τη σχετική επιστολή πως ολοκληρώθηκε η προβλεπόμενη από τη Συμφωνία των Πρεσπων, Συνταγματική Αναθεώρηση της γείτονος. Επίσης ο γγ του ΝΑΤΟ ενημέρωσε ότι η προετοιμασία της διαδικασίας έγκρισης του Πρωτοκόλλου Ένταξης της ΠΓΔΜ είναι ήδη σε εξέλιξη και πως η επίσημη τελετή θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Νωρίτερα, η Αθήνα ενημέρωσε τη βορειοανατολική συμμαχία πως το ελληνικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό επέτρεψε ουσιαστικά στον γγ του ΝΑΤΟ να ενεργοποιήσει τη διαδικασία έγκρισης του Πρωτοκόλλου από τους μόνιμους αντιπροσώπους.

Το ΝΑΤΟ εκτιμάται ότι θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει την έγκριση του κειμένου σε ειδική τελετή μεταξύ 1-5 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα μπορέσει να κυρώσει πρώτη το κείμενο στο ελληνικό κοινοβούλιο και αφού υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόκειται να σταλεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είναι και ο θεματοφύλακας του ΝΑΤΟ, βάσει της ιδρυτικής πράξης του 1949. Ακολούθως, ξεκινά η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου από τα κοινοβούλια των 29 κρατών- μελών της βορειοανατολικής Συμμαχίας.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα