back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βενεζουέλα: αδυσώπητος πόλεμος για την εξουσία

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε τα διαπιστευτήρια ενός απεσταλμένου του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος, και θα τον θεωρεί στο εξής αντιπρόσωπο του κράτους της Λατινικής Αμερικής στις ΗΠΑ.
Σε ανακοίνωσή του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανέφερε πως η Ουάσινγκτον αποδέχθηκε τον διορισμό, από τον Γκουαϊδό, του Κάρλος Αλφρέντο Βέκιο, στελέχους της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, στη θέση του επιτετραμμένου στις ΗΠΑ και πρόσθεσε πως ο Βέκιο θα έχει πλήρεις αρμοδιότητες όσον αφορά τα διπλωματικά θέματα.
Ο εκλεγμένος σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είναι αντιμέτωπος με μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση για την εξουσία του μετά την απόφαση του Γκουαϊδό, του προέδρου της Βουλής -του μοναδικού θεσμού στη χώρα που ελέγχει η αντιπολίτευση- να αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος εν ενεργεία την περασμένη εβδομάδα. Η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2018.
Ο Γκουαϊδό εξασφάλισε ευρεία διεθνή υποστήριξη, πάνω απ’ όλα από την κυβέρνηση του Τραμπ. Το Σάββατο, εξάλλου, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στην πρεσβεία της χώρας στην Ουάσινγκτον, ο συνταγματάρχης Χοσέ Λουίς Σίλβα, τον αναγνώρισε ως πρόεδρο, αποσκιρτώντας από την κυβέρνηση του Μαδούρο.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Βέκιο είχε φύγει από τη Βενεζουέλα το 2014, μετά τη φυλάκιση του Λεοπόλδο Λόπες, άλλου ενός από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης.

Οι ΗΠΑ απειλούν με αντίποινα
Με σοβαρά αντίποινα, σε περίπτωση οποιασδήποτε χρήσης βίας ή εκφοβισμού της διπλωματικής αντιπροσωπείας τους, του Χουάν Γκουαϊδό ή της Εθνοσυνέλευσης, απειλούν οι ΗΠΑ το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο, ενόσω Ισραήλ και Αυστραλία προστίθενται στον μεγάλο κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας. Αποφασισμένος να φθάσει μέχρι το τέλος, ο Γκουαϊδό συνεχίζει την προσπάθεια να «αποπλανήσει» τον στρατό.
«Οποιαδήποτε χρήση βίας και εκφοβισμού εναντίον της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, του δημοκρατικού ηγέτη Χουάν Γκουαϊδό ή της ίδιας της Εθνοσυνέλευσης θα αποτελέσει μεγάλη προσβολή στο κράτος δικαίου και η απάντηση θα είναι σοβαρή», διεμήνυσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον την Κυριακή μέσω Twitter, κατηγορώντας παράλληλα την Κούβα ότι ενισχύει τις παραστρατιωτικές δυνάμεις του Μαδούρο.
Το μήνυμα του Μπόλτον ήταν το δεύτερο «τηλεγράφημα» μετά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας στον Μαδούρο να προχωρήσει στη διενέργεια «ελεύθερων» εκλογών εντός οκτώ ημερών, ειδεμή θα προχωρήσει στην αναγνώριση του Γκουαϊδό ως επίσημου προέδρου της χώρας. Ο διάδοχος του Τσάβες ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει αμετακίνητος παρατείνοντας μία διπλωματική κρίση που μοιάζει να μην έχει τέλος.

Το πολιτικό όπλο της αναγνώρισης
ΗΠΑ, Καναδάς και αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής αναγνώρισαν αμέσως την εξουσία του Γκουαϊδό κατατάσσοντας τον Μαδούρο στον κατάλογο των δικτατόρων και αποδίδοντάς του στο έπακρο την ευθύνη της οικονομικής και της πολιτικής κρίσης της Βενεζουέλας. Ο διάδοχος του Τσάβες ωστόσο εξακολουθεί να έχει τη στήριξη της Ρωσίας, της Κίνας, της Κούβας, της Βολιβίας και της Τουρκίας και ίσως το σημαντικότερο όλων, εξακολουθεί ακόμη να έχει τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων. Το ερώτημα ωστόσο είναι για πόσο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα