back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

E.Μακρόν: Μήνυμα ελπίδας η Συμφωνία των Πρεσπών- Σεβασμός στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Διαβάστε επίσης

«Η υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι ένα παράδειγμα εξαιρετικό για την Ευρώπη και ένα μήνυμα ελπίδας για όλους εμάς, του τι μπορεί να προσφέρει η ικανότητα του διαλόγου και του διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων που επιθυμούν να βρουν μια λύση και δίνει και πολλές ελπίδες για την Ευρώπη και για αλλού όπου υπάρχουν διαφωνίες», δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στη Λευκωσία,  ο οποίος μίλησε με θετικά λόγια για τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε στις σχέσεις της Γαλλίας με την Κύπρο και παρατήρησε πως «η Γαλλία και η Κύπρος αποτελούν ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας, κυρίως στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας».

«Η Κύπρος αποτελεί ένα στρατηγικό σημείο σε αεροναυτικό επίπεδο για την Γαλλία. Από αυτή την άποψη, αυτή η προσέγγιση, αυτή η συνεργασία, έχει να κάνει και με το γεγονός ότι θέλουμε μια Ευρώπη, η οποία έχει την ικανότητα να προστατεύσει τον εαυτό της η ίδια και για μένα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, μια ενισχυμένη άμυνα για την Ευρώπη. Και για άλλη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Κυπριακές Αρχές για τους στρατηγικούς δεσμούς» ανέφερε ο κ. Μακρόν.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε εξάλλου τη στήριξή του στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού: «Όσον αφορά στη Σύνοδο Κορυφής σήμερα στην Κύπρο, είναι και συμβολική και κάτι παραπάνω. Πρώτα από όλα, είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μας με την Κύπρο και τον σεβασμό μας στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα ήθελα λοιπόν να σας πω εκ νέου κ. Πρόεδρε, ότι όχι μόνο έχετε την αλληλεγγύη μας, αλλά και τη στήριξή μας. Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις και με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον κ. Ερντογάν. Η ιδιότητά μας αυτή της Συνόδου Κορυφής στην Κύπρο, μάς έδωσε την ευκαιρία να υπενθυμίσουμε την υποστήριξή μας για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ζήτημα. Υπάρχει μια δέσμευση από μέρους του κ. Αναστασιάδη, είναι ένα πολύ σημαντικό διακύβευμα και για την Κύπρο και για τη σταθερότητα στην Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Μακρόν.

Σε ότι αφορά το ζήτημα του BREXIT υπογράμμισε: «Όπως είχε πει τον Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η συμφωνία που διαπραγματεύθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, είναι η καλύτερη δυνατή συμφωνία και δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμη. Όσον αφορά στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, νομίζω ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο διαπραγματευτής, και τα κράτη τα οποία έχουν συμμετάσχει στη διαπραγμάτευση, κανένας δεν επιθυμεί ένα άτακτο Brexit, χωρίς συμβόλαια δηλαδή, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα