back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Όταν η Αθήνα εμπνέει συγγραφείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά

Διαβάστε επίσης

Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για την πόλη μας από 6 συγγραφείς που εμπνεύστηκαν και έγραψαν βιβλία για παιδιά από την «ομορφάσχημη και αγαπημένη», όπως την χαρακτήρισαν, Αθήνα.

Συγγραφείς που εμπνεύστηκαν από τις γειτονιές της, τα μνημεία της, τους δρόμους και τις πλατείες της, τις εξεγέρσεις της, ακόμα και από τα εγκλήματα, που διαπράχθηκαν σ΄αυτήν. Την συζήτηση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και εκπαιδευτικοί της Αθήνας έτσι ώστε αυτή τη σχέση με την πόλη μέσα από την λογοτεχνία να μπορέσουν να την μεταφέρουν στους μαθητές τους, δημιουργώντας εκπαιδευτικές δράσεις.

«Αθήνα, ανοιχτό βιβλίο»

Οι συγγραφείς Λότη Πέτροβιτς Αδρουτσοπούλου, Χρήστος Μπουλώτης, Αγγελική Δαρλάση, Χριστίνα Φραγκεσκάκη, Αντώνης Παπαθεοδούλου και Μαρίζα Ντεκάστρο, μοιράστηκαν στιγμές της ζωής τους στην Αθήνα και την έμπνευσή τους από αυτήν, στη διάρκεια της ημερίδας, «Αθήνα, ανοιχτό βιβλίο».  Την ημερίδα διοργάνωσαν το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ και Β΄ Αθήνας (υπεύθυνες/οι Πολιτιστικών Θεμάτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο ιστορικό 70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών.

«Η συνεργασία μας με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού μετράει πολλά χρόνια. Σε αυτήν την ημερίδα η συνεργασία μας έχει επίκεντρο το βιβλίο και τη θέση του μέσα στο σχολείο και στη ζωή των εκπαιδευτικών και των μαθητών» λέει στον Αθήνα 9.84 η Μαρία Δημοπούλου υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Α’ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών. «Η δράση μας εστιάζει στην Αθήνα και λόγω της ανακήρυξής της ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου αλλά και γιατί τα σχολεία μας είναι στην Αθήνα, είναι η πόλη που ζούμε και αγαπάμε».

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα πρόγραμματα «Βιβλία σε ρόδες» και Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

«Βιβλία σε ρόδες»

Τα «Βιβλία σε ρόδες» είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που φέρνει μικρές, κινητές, θεματικές και δανειστικές βιβλιοθήκες μέσα στις σχολικές τάξεις των δημόσιων δημοτικών σχολείων.

Τα «Βιβλία σε ρόδες» φθάνουν στο σχολείο μέσα σε ένα σάκο με ρόδες, ώστε να μεταφέρονται εύκολα. Σε κάθε θεματικό σάκο συνδυάζονται 25 περίπου βιβλία γνώσεων, μυθοπλασίας, λογοτεχνίας, εικονογραφημένα, που καλύπτουν τρία επίπεδα αναγνωστικής ικανότητας. Παραμένουν στη σχολική τάξη επί τέσσερις εβδομάδες, ώστε να υπάρχει χρόνος για δανεισμό και για παράλληλες δράσεις όπως εργαστήρια, λέσχη ανάγνωσης, συζητήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, επισκέψεις σε βιβλιοθήκες, εκθέσεις κ.α. Τόσο ο σάκος, όσο και η ιστοσελίδα, περιέχουν προτάσεις αναγνωστικών διαδρομών και δράσεων γύρω από τα βιβλία.

«Το πρόγραμμα ήρθε να συμπληρώσει το κενό που υπάρχει στις βιβλιοθήκες των σχολείων από σύγχρονα βιβλία» εξηγεί η κ. Δημοπούλου. «Η μεταφορά τους από και προς το σχολείο υλοποιείται από εταιρία ταχυμεταφορών χωρίς κόστος για το σχολείο».

Το πρόγραμμα «Βιβλία σε ρόδες» δημιουργήθηκε το 2012 από τη μη κερδοσκοπική πολιτιστική εταιρεία Η ΠΥΡΝΑ, με τη συνεργασία του Γραφείου Περιβαλλοντικής Αγωγής της Α΄ Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών.
Η εφαρμογή του ξεκίνησε από την Αθήνα, με τη συνεργασία της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Δήμου Αθηναίων και επεκτάθηκε με μεγάλο δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι μία εφήμερη βιβλιοθήκη, που στήνεται μέσα σε μερικά λεπτά σε πλατείες, σχολεία, δημόσιους κήπους, κέντρα φιλοξενίας/ξενώνες προσφύγων κλπ. Με αφορμή την Πλανόδια Βιβλιοθήκη τα παιδιά έρχονται σε επαφή με βιβλία, διαβάζουν και ακούν ιστορίες, παίζουν παιχνίδια και λαμβάνουν μέρος σε ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες, που σκοπό έχουν να τα ψυχαγωγήσουν, διαπαιδαγωγήσουν αλλά και να τα ευαισθητοποιήσουν σε διάφορα θέματα και κυρίως στο ζήτημα της προάσπισης των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Μαζί με τα παιδιά, και οι γονείς, μέσω της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης, έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ειδικές δράσεις ενθάρρυνσης ανάγνωσης βιβλίων στα παιδιά και μαζί με τα παιδιά τους.

Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα βρίσκεται στην πλατεία Κοτζιά την Πέμπτη 31/1/2019, 14:00 – 17:00 και την Πέμπτη 7/2/2019, 14:00 – 17:00.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα