back to top
21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ο Θεός, ο χρυσός και ο στρατός χορεύουν τάνγκο στη Βενεζουέλα

Διαβάστε επίσης

Με παρασκηνιακές ενέργειες, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας, συνεχίζεται η διαπάλη για την εξουσία στη Βενεζουέλα. Τη βοήθεια και τη μεσολάβηση του πάπα Φραγκίσκου ζητά ο αμφισβητούμενος αρχηγός της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο μέσω επιστολής του, την ώρα που όλο και περισσότεροι αρχηγοί κρατών αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας. «Έστειλα επιστολή στον πάπα Φραγκίσκο», δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24. «Του λέω πως είμαι στην υπηρεσία του Χριστού και στο πνεύμα αυτό ζητώ τη βοήθειά του, να διευκολύνει και να δώσει ώθηση στον διάλογο». «Οι κυβερνήσεις του Μεξικού και της Ουρουγουάης, όλες οι κυβερνήσεις της Καραϊβικής στους κόλπους της Caricom και αυτή της Βολιβίας ζήτησαν να πραγματοποιηθεί διάσκεψη για τον διάλογο στις 7 Φεβρουαρίου», πρόσθεσε. «Ζητώ από τον πάπα να προσπαθήσει όσο μπορεί για να μας βοηθήσει στην οδό του διαλόγου. Ελπίζω να λάβω θετική απάντηση», υπογράμμισε ο Μαδούρο.

Οργίλη αντίδραση του Μαδούρο στο τελεσίγραφο

Ευρεία επίθεση προς πάσα κατεύθυνση από την οποία δέχεται πυρά εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Ξεκινώντας με σχόλια του τύπου «απεχθή και γελοία», αναφερόμενος στην έκκληση της Ομάδας της Λίμας στον στρατό να πάψει να τον στηρίζει, ο Μαδούρο επέκρινε ξανά Ε.Ε. και ΗΠΑ που στηρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό, αυτή τη φορά με αρκετή δόση ειρωνείας. «Το τελεσίγραφο εξέπνευσε. Ωχ! Και τώρα ποιος μπορεί να μας υπερασπιστεί;», διερωτήθηκε με νόημα κατά τη διάρκεια τελετής στο Καράκας, αναφερόμενος στη διορία των οκτώ ημέρων που του είχαν δώσει πολλές χώρες της Ε.Ε., προκειμένου να προκηρύξει νέες, ελεύθερες προεδρικές εκλογές.

Ουδετερότητα του Ο.Η.Ε.
Η γενική γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, από την πλευρά της, δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει σε καμία συνάντηση ομάδων που έχουν συγκροτηθεί για να συζητήσουν την κρίση στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο ΟΗΕ αποφάσισε να πράξει με αυτόν τον τρόπο ώστε να διατηρήσει την αξιοπιστία της κατά την προσφορά αποστολής καλών υπηρεσιών στη Βενεζουέλα. Έτσι, σύμφωνα με τον κ Γκουτέρες ο ΟΗΕ δεν θα παραστεί την Πέμπτη στη διεθνή σύσκεψη για τη Βενεζουέλα που θα πραγματοποιηθεί στην Ουρουγουάη, παρόλο που Μεξικό και Ουρουγουάη ήλπιζαν για το αντίθετο. «Η γενική γραμματεία του ΟΗΕ αποφάσισε να μην συμμετάσχει σε καμία ομάδα, έτσι ώστε να διατηρήσει την αξιοπιστία της στην προσφορά καλών υπηρεσιών στα δύο στρατόπεδα, προκειμένου να μπορεί, έπειτα από αίτημά τους, να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο κ Γκουτέρες.

Η Ιταλία μπλοκάρει την Ε.Ε.
Ανήμπορη να εκδώσει κοινό ανακοινωθέν για την Βενεζουέλα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η Ιταλία απέρριψε προσχέδιο που ουσιαστικά θα μιλούσε για αναγνώριση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό στην θέση του μεταβατικού προέδρου, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters. Τουλάχιστον 15 από τα 28 κράτη-μέλη της Ένωσης, ανάμεσα τους η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, αναγνώρισαν σήμερα τον κ. Γουαϊδό ως προσωρινό ηγέτη, ενώ και η Πολωνία έχει διαμηνύσει πως προτίθεται να προβεί σε ανάλογη κίνηση σύντομα. Η αντίσταση της Ιταλίας οφείλεται πρωτίστως στην φιλική στάση που τηρεί ο μεγάλος κυβερνητικός εταίρος, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, απέναντι στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε την κυβέρνηση να ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαίους συμμάχους της και να μην ενδώσει σε δισταγμούς. Πρόκειται για την δεύτερη φορά που η Ρώμη διατυπώνει ενστάσεις υπέρ του κ. Μαδούρο. Στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, η ιταλική διπλωματία εμπόδισε ανακοινωθέν που θα έδινε στο Καράκας συγκεκριμένη διορία για την κήρυξη πρόωρων προεδρικών εκλογών.

Κατηγορίες Γκουαϊδό κατά Μαδούρο για κλοπή του κρατικού χρυσού
Στην καταγγελία ότι το καθεστώς του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο επιχειρεί να μετακινήσει στην Ουρουγουάη 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από τα θησαυροφυλάκια της αναπτυξιακής τράπεζας Bandes προέβη ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό. Δεν παρουσίασε, ωστόσο, αποδείξεις για τους ισχυρισμούς του. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο κ. Γουαϊδό κάλεσε την Ουρουγουάη να μην δεχτεί «την κλοπή δημόσιου χρήματος». Πριν δύο ημέρες επενδυτική εταιρεία στο Άμπου Ντάμπι ανακοίνωσε πως αγόρασε περίπου 3 τόνους χρυσού από την Βενεζουέλα εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην λατινοαμερικανική χώρα.

Η ομάδας της Λίμας καλεί το στρατό
Οι χώρες της λεγόμενης Ομάδας της Λίμας προέτρεψαν τη Δευτέρα τον στρατό της Βενεζουέλας να στοιχηθεί πίσω από τον αντιπολιτευόμενο πολιτικό Χουάν Γκουαϊδό, αυτοανακηρυγμένο μεταβατικό πρόεδρο, καλώντας να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος «χωρίς χρήση βίας» στη χώρα αυτή. Έντεκα από τις 14 χώρες που συμμετέχουν στην ομάδα ζήτησαν, με κοινή τους ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την έκτακτη συνεδρίασή τους για την κρίση στην Οτάβα, οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας να «επιδείξουν την πίστη τους στον προσωρινό πρόεδρο» Γκουαϊδό και εξέφρασαν την ελπίδα τους να γίνει «γρήγορα» η μετάβαση της χώρας αυτής στη δημοκρατία χωρίς βία ή ξένη στρατιωτική επέμβαση. Η Ομάδα της Λίμας (Αγία Λουκία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Καναδάς, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεξικό, Ονδούρα, Παναμάς, Παραγουάη, Περού, Χιλή) ιδρύθηκε το 2017 και ο διακηρυγμένος σκοπός της είναι να εξευρεθεί ειρηνική λύση στην κρίση η οποία πλήττει τη Βενεζουέλα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα