back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βενιζέλος: «Ο Α. Τσίπρας διαμορφώνει ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, τον ασπόνδυλο κοινοβουλευτισμό»

Διαβάστε επίσης

Οξύτατων τόνων δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα στη σκιά όσων συμβαίνουν στο ελληνικό κοινοβούλιο με αποκορύφωμα την περίπτωση των εξι βουλευτών “πρόθυμων” να συμπλεύσουν με το κυβερνητικό στρατόπεδο στην ψήφιση νομοσχεδίων.

Ο κ. Βενιζέλος κάνει λόγο μεταξύ άλλων για ασπόνδυλο κοινοβουλευτισμό και εξευτελισμό θεσμών και προσώπων. Χωρίς πάτο, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά για να προσθέσει: Το πιο επικίνδυνο στοιχείο είναι όμως το απύθμενο θεσμικό θράσος. Η αίσθηση ότι τους τελευταίους μήνες της παραμονής τους στην εξουσία μπορούν να ασχημονούν κατά των δημοκρατικών θεσμών σε δημόσια θέα χωρίς αιδώ και χωρίς αίσθηση κινδύνου τιμωρίας.

Η δήλωση του Ευάγγελου  Βενιζέλου
«Ο κ. Τσίπρας διαμορφώνει ένα νέο σύστημα διακυβέρνησης, τον ασπόνδυλο κοινοβουλευτισμό. Ένα κοινοβουλευτικό σύστημα χωρίς κανένα θεσμικό, πολιτικό και ηθικό φραγμό.

Καταλύονται οι θεμελιώδεις θεσμοί και κυρίως οι βασικές έννοιες της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Εμφανίζονται βουλευτές που δηλώνουν ότι εξακολουθούν να ανήκουν σε μια κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολίτευσης, αλλά επιθυμούν να προσμετράται η ψήφος τους στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία μόνο έτσι συγκροτείται ως τέτοια. Εμφανίζονται άλλοι βουλευτές-υπουργοί που δηλώνουν κοινοβουλευτικά ανεξάρτητοι, αλλά ταυτοχρόνως και συνεργαζόμενοι με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία και θέλουν να προσμετράται η ψήφος τους σε όλες τις νομοθετικές διαδικασίες .

Ο ασπόνδυλος κοινοβουλευτισμός εμπεριέχει βουλευτές που ανήκουν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραμένουν με υποσχετική στους ΑΝΕΛ που ο έως πριν λίγο εταίρος τους τους υποβαθμίζει σε πτυσσόμενο κόμμα, το οποίο υπάρχει όσο υπάρχει χάρη στην «γενναιοδωρία» του κ. Τσίπρα. Εμπεριέχει βουλευτές που παραδίδουν με επιστολή την κατά συνείδηση ψήφο τους στην κυβέρνηση. Εμπεριέχει υπουργούς που δεν ανήκουν τυπικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εντάσσονται κοινοβουλευτικά σε αυτόν, έως ότου κληθούν στα εσώτερα του νέου κομματικού τους παραπετάσματος.

Ο εξευτελισμός θεσμών και προσώπων είναι πλέον πλήρης. Χωρίς πάτο. Το πιο επικίνδυνο στοιχείο είναι όμως το απύθμενο θεσμικό θράσος. Η αίσθηση ότι τους τελευταίους μήνες της παραμονής τους στην εξουσία μπορούν να ασχημονούν κατά των δημοκρατικών θεσμών σε δημόσια θέα χωρίς αιδώ και χωρίς αίσθηση κινδύνου τιμωρίας.

Είναι υποχρέωση κάθε δημοκράτη πολίτη να αντιταχθεί και να προειδοποιήσει. Αυτά που συμβαίνουν δεν είναι «κοινοβουλευτικές ταχυδακτυλουργίες», αλλά αλλοίωση του πολιτεύματος».

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα