back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Internet of Things VS κάδων απορριμμάτων στο Εμπορικό Τρίγωνο

Διαβάστε επίσης

«Έξυπνη Αποκομιδή» στο Εμπορικό Τρίγωνο Αθήνας

Με ραντεβού που θα καθορίζεται με sms στα κινητά τους τηλέφωνα θα πετάνε τα σκουπίδια τους οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας στο εγγύς μέλλον.
Ο λόγος για την ηλεκτρονική πλατφόρμα αποκομιδής απορριμμάτων με ραντεβού, μέσω sms, το πρόγραμμα «Έξυπνη Αποκομιδή», του δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο με 50 καταστηματάρχες και αναμένεται σε περίπου ενάμιση μήνα να έχουν ενταχθεί όλοι οι κάτοικοι και καταστηματάρχες του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας. Τα απορριμματοφόρα τα οποία είναι μικρά και ευέλικτα θα περνούν 8 φορές την ημέρα από την περιοχή.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και ο πρόεδρος της Vodafon Χ. Μπρουμίδης στη παρουσίαση του προγράμματος

«Το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων με ραντεβού, το οποίο ήδη εφαρμόζεται σε άλλες περιοχές του κέντρου αναβαθμίζεται» επισημαίνει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Με τη βοήθεια της Vodafon το ραντεβού πλέον θα γίνεται με ένα sms στο τηλέφωνο των καταστηματαρχών και κατοίκων με αποτέλεσμα το σωστό συγχρονισμό και την αποφυγή συσσώρευσης σκουπιδιών στους δρόμους. Οι  Έλληνες είμαστε ένας λαός απείθαρχος. Η λύση σε πολλά προβλήματα είναι να κάνεις τον λαό συμμέτοχο και αυτό είναι που επιλέγουμε για τη πόλη».

Οι πολίτες

Καταστηματάρχες εστίασης της περιοχής άκουσαν το νέο ευχάριστα. «Την ημέρα βγάζουμε τουλάχιστον 30 σακούλες σκουπιδιών είναι αδύνατον να τα κρατήσω στο μαγαζί» λέει στον Αθήνα 9.84 ιδιοκτήτης εστιατορίου. «Να σκεφθείτε οι υπάλληλοι τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος θα τα βγάλει μέχρι τη γωνία. Πιστεύω πως είναι μια καλή πρωτοβουλία».
Ωστόσο πολλά παράπονα εκφράστηκαν από τους ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων, οι οποίοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα δεν είναι τα σκουπίδια αλλά το παρεμπόριο, τα σπασμένα πεζοδρόμια και οι παράνομες σταθμεύσεις από τους Αθηναίους στην περιοχή. Προβλήματα  από τα οποία, όπως υποσστηρίζουν, δεν τους προστατεύει ο δήμος.

athens_trigono

Περιοχές απαλλαγμένες από κάδους απορριμμάτων

Το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων με ραντεβού, το οποίο απάλλαξε κάποιες περιοχές του κέντρου από τους κάδους απορριμμάτων και  βασίζεται κυρίως στη συνεργασία της υπηρεσίας Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων με τις κατά τόπους επιχειρήσεις, ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2011 πιλοτικά στην πλατεία Μοναστηρακίου. Επεκτάθηκε στη συνέχεια, σε συνεννόηση με τους καταστηματάρχες στον πεζόδρομο της Κοραή, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στο τέρμα της οδού Πανεπιστημίου και στου Ψυρρή.

Η χρονική διάρκεια των προκαθορισμένων ραντεβού είναι μίση ώρα. Πολλές φορές ωστόσο προκύπτουν καθυστερήσεις για τα οχήµατα και τα απορρίµµατα συσωρεύονται καταµεσής του δρόµου. Τώρα το πρόβλημα λύνεται με την κινητή τηλεφωνία και ο κάθε επαγγελµατίας και κάτοικος θα ενηµερώνεται 5 λεπτά πριν ότι το απορριµµατοφόρο πρόκειται να περάσει από το σηµείο αποκοµιδής και άρα οφείλει να αφήσει εκεί τα σκουπίδια του. Προβλήματα ωστόσο θα δημιουργούνται όταν το κέντρο είναι κλειστό λόγω διαδηλώσεων ή όταν πραγματοποιούνται έργα ή απεργίες.

Συνεργασία δήμου Αθηναίων – Vodafon

Η υλοποίηση της νέας υπηρεσίας πραγματοποιήθηκε από τη θυγατρική της Vodafone Ελλάδας, Vodafone Innovus, ενσωματώνοντας την επιτυχημένη εφαρμογή διαχείρισης οχημάτων Vodafone  Internet of Things Fleet Control στο Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας. Μια εφαρμογή που αξιοποιεί το Internet of Things και τα κινητά δίκτυα της Vodafone, βοηθώντας τον δήμο να παράσχει νέες, καινοτόμες υπηρεσίες για όλους.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα