Την πρόθεσή του να μεσολαβήσει για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση στη Βενεζουέλα εξέφρασε ο Πάπας Φραγκισκος, υπό την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές θα ζητήσουν τη διαμεσολάβηση.
“Είμαστε πάντα διατεθειμένοι να συνδράμουμε”, επεσήμανε ο ποντίφικας από το παπικό αεροσκάφος, επιστρέφοντας στη Ρώμη από το Άμπου Ντάμπι, πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που για πρώτη φορά στην ιστορία επισκέφθηκε επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Η επιστολή Μαδούρο
Παράλληλα, ο Πάπας επιβεβαίωσε ότι ο Νικολάς Μαρούρο του έχει αποστείλει επιστολή, στην οποία, κατά πληροφορίες, ζητά εκ νέου διάλογο, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι δεν την έχει διαβάσει ακόμη.
Ο Πάπας Φραγκίσκος διευκρίνισε ότι “μία επίσημη διαμεσολάβηση θα είναι η τελευταία εναλλακτική στη διπλωματία”, προσθέτοντας ότι κάποια προπαρασκευαστικά βήματα πρέπει να γίνουν από το Βατικανό και άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας. “Αυτό περιλαμβάνει την προσπάθεια να φέρουμε τη μία πλευρά πιο κοντά στην άλλη, ώστε να εκκινήσει μία διαδικασία διαλόγου”, είπε χαρακτηριστικά.
Η προειδοποίηση της αντιπολίτευσης
Την ίδια ώρα, η ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα μαίνεται, με την αντιπολίτευση να προειδοποιεί τον στρατό -που εξακολουθεί να παρέχει τη στήριξή του στον Μαδούρο- ότι θα περάσει μία “κόκκινη γραμμή”, εάν εμποδίσει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, ανακοινώνοντας, παράλληλα, την άφιξη τροφίμων και φαρμάκων.
“Γνωρίζετε ότι υπάρχει μία κόκκινη γραμμή, ένα όριο -τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα ιατρικά προϊόντα- αυτά είναι η κόκκινη γραμμή”, δήλωσε χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μιγκέλ Πιζάρο, προειδοποιώντας ότι μία ενδεχόμενη παρεμπόδιση μπορεί να οδηγήσει σε ένα “σενάριο για το οποίο όλοι θα μετανιώσουν”, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η καταγγελία Γκουαϊδό
Της προειδοποίησης Πιζάρο προηγήθηκε δήλωση του Χουάν Γκουαϊδό ότι υποπτεύεται πως ο στρατός σκοπεύει να κλέψει ή να κατασχέσει μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας και να την αναδιανείμει ισχυριζόμενη ότι πρόκειται για πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μαδούρο.
Διεθνής παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας
Οι ΗΠΑ και η Κολομβία υπήρξαν τα πρώτα κράτη που δεσμεύθηκαν για παροχή βοήθειας ύψους 20 εκατ. δολαρίων. Ακολούθησε ο Καναδάς, ανακοινώνοντας βοήθεια 40 εκατ. δολαρίων, ενώ την πρόθεσή τους για χορήγηση ανθρωπιστική βοήθειας έχουν δηλώσει η Χιλή και η Αργεντινή, αλλά και η Γερμανία. Πέντε εκατ. ευρώ θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δομίνα Διαμαντοπούλου