back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Brexit: Απαισιόδοξοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για λύση στη συμφωνία

Διαβάστε επίσης

Σήμερα επισκέπτεται τις Βρυξέλλες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι για νέο κύκλο συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους, μετά το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο θέμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) και ενόψει της νέας ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων την ερχόμενη Τρίτη.

Θα συναντηθεί στις 2 το μεσημέρι με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και στις 4 το απόγευμα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.  Νωρίτερα αναμένεται να συναντήσει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ και τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή για το Βrexit Mισέλ Μπαρνιέ.
Ωστόσο οι συναντήσεις γίνονται σε τεταμένη ατμόσφαιρα μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ και την αντίδραση βουλευτών-υποστηρικτών του Brexit.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, οευχήθηκε μία θέση στην κόλαση για όσους μεθόδευσαν το Brexit χωρίς σχέδιο.

Οι προσδοκίες για πραγματική πρόοδο ωστόσο στο ακανθώδες θέμα του backstop, της προϋπόθεσης που έχει θέση η Ε.Ε. για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων και στο οποίο αντιτίθεται οι σκληροπυρηνικοί Brexiters και οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, είναι από ελάχιστες έως μηδαμινές.

Στην πλειονότητά τους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι πολύ ενοχλημένοι, καθώς από τη δική τους σκοπιά των πραγμάτων, αυτό που επί της ουσίας επιχειρούν στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι να καταστήσουν το Brexit, το οποίο ψήφισαν πριν από δύο χρόνια, πιο ανώδυνο και λειτουργικό.

Σε δηλώσεις του την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την πορεία του Brexit, επαναλαμβάνοντας ότι η συμφωνία αποχώρησης «δεν είναι ανοιχτή για επαναδιαπραγμάτευση». «Η Ε.Ε. δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει καινούρια προσφορά» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα η Μέι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με κάποια «ρεαλιστική πρόταση».

Πιέσεις από τα κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας

Στο μεταξύ, πιέσεις και δυσφορία εισέπραξε η Μέι, στις συναντήσεις που είχε στο Μπέλφαστ εχθές με τα πέντε βασικά κόμματα της Βόρειας Ιρλανδίας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής της με στόχο να πείσει για την δέσμευσή της ότι θα αποφύγει το «σκληρό» σύνορο.

Μετά την συνάντησή της με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), η ηγέτης του, Αρλίν Φόστερ, ανέφερε ότι το DUP παραμένει δεσμευμένο στο θέμα της αποχώρησης από την Ε.Ε., αλλά το «βασικό πρόβλημα στο προσχέδιο της συμφωνίας είναι το backstop», επειδή υπονομεύει την οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπενθύμισε ότι η πρωθυπουργός έλαβε την εντολή από το κοινοβούλιο να «αντικαταστήσει» τον μηχανισμό του backstop, υπό τους όρους της τροπολογίας Μπράντι και ότι αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξουν νομικά δεσμευτικές αλλαγές στην συμφωνία. «Η τροπολογία Μπράντι είναι σαφής ότι το backstop πρέπει να αντικατασταθεί. Αυτή είναι η αποστολή της και αυτό περιμένω να μεταφέρει στις Βρυξέλλες» είπε.

Ο ηγέτης του Ενωτικού Κόμματος του Όλστερ (UUP) – το οποίο επίσης αντιτίθεται στον μηχανισμό ασφαλείας – Ρόμπιν Σουόν, υποστήριξε ότι εάν η Μέι δεν μπορέσει να διαπραγματευτεί παράταση και δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα πρέπει να τεθεί θέμα άμεσης εξουσίας στην Β. Ιρλανδία.

Η πρόεδρος του Σιν Φέιν, Μάρι Λου Μακντόναλντ, προειδοποίησε για τον κίνδυνο διάσπασης του Ηνωμένου Βασιλείου εάν εμπλακεί σε διπλωματικό παιχνίδι με την Ε.Ε. και κατηγόρησε την Τερέζα Μέι ότι ενεργεί με «απόλυτη δυσπιστία». «Εάν οι Βρετανοί πολιτικοί δεν μπορούν να δεχτούν τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτής της χώρας, των Βορειοϊρλανδών, εάν η βρετανική πολιτική (ηγεσία) είναι ανίκανη να αναγνωρίσει και να τηρήσει την Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, τότε η μόνη λύση είναι ένα δημοψήφισμα για την ενότητα της Ιρλανδίας» είπε.

H ηγέτης του κόμματος Συμμαχίας, Ναόμι Λονγκ, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η Τερέζα Μέι δεν έδωσε διευκρινίσεις για τις «εναλλακτικές διευθετήσεις» που θα αντικαταστήσουν το backstop. «Κουράστηκα με τους ανθρώπους που αιθεροβατούν. Πρέπει να σταματήσει, δεν έχουμε χρόνο» είπε.

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος (SDLP), Κόλουμ Ίστγουντ, τόνισε ότι το backstop είναι η μόνη βιώσιμη λύση για το θέμα του συνόρου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα