back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Brexit: Ηχηρό “όχι” Γιουνκέρ-“δεν είδαμε πρόοδο” το tweet Τουσκ

Διαβάστε επίσης

Ηχηρό “όχι” σε επαναδιαπραγμάτευση με τη Βρετανία από τον Ζάν Κλώντ Γιουνκέρ, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλώντ Γιούνκερ δήλωσε στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατά την διάρκεια των “έντονων, αλλά εποικοδομητικών” συνομιλιών τους σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επαναδιαπραγματευθεί την συμφωνία του Brexit.
Οι Γιούνκερ και Μέι θα συναντηθούν και πάλι πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου, διευκρίνισε ο Σχοινάς, ενώ οι διαπραγματευτές Μισέλ Μπαρνιέ, για την Ενωση, και Στίβεν Μπάρκλεϊ για το Ηνωμένο Βασίλειο, θα συναντηθούν την Δευτέρα.

ΗΤερέζα Μέι συναντήθηκε  και με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, τον συντονιστή από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου για το Brexit Γκί Βέρχοφστατ αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ.

Στον Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι η έκφραση που χρησιμοποίησε για τους υποστηρικτές του Brexit την Τετάρτη δεν βοηθούν στην επίτευξη συμφωνίας και ότι δημιούργησαν διάχυτη δυσαρέσκεια στην Βρετανία.  

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η επίσκεψη της πρωθυπουργού της Βρετανίας  σήμερα στις Βρυξέλλες δεν οδήγησε στην επίτευξη σημαντικής προόδου, ωστόσο οι συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ θα συνεχιστούν.

«Δεν είδαμε σημαντική πρόοδο. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν» επισήμανε με ένα tweet o Τουσκ.

 

Όπως έχει καταστεί σαφές όλο αυτό το διάστημα μετά την καταψήφιση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο, τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισε ότι η συμφωνία δεν είναι ανοιχτή σε διαπραγμάτευση. Η Ε.Ε., πρόσθεσε – ψαλιδίζοντας και τις τελευταίες ελπίδες της Μέι – είναι ανοιχτή στο ενδεχόμενο ορισμένων προσθηκών στην πολιτική διακήρυξη που συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας.

Αποφασισμένη να μην «παγιδευτεί» στο backstop, η Βρετανίδα πρωθυπουργός παρουσίασε διάφορες εναλλακτικές λύσεις, όπως είχε υποσχεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων. Μέι και Γιούνκερ συμφώνησαν από κοινού να εργαστούν οι ομάδες τους πάνω σε μία λύση που θα μπορούσε να βγάλει το Brexit από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται δύο μήνες πριν από την οριστική αποχώρηση της 29ης Μαρτίου.

Στόχος της Μέι σε αυτόν τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες είναι να περάσει το μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι για να πάρει η συμφωνία το πράσινο φως από το βρετανικό κοινοβούλιο, θα πρέπει να περιλαμβάνει τις «εναλλακτικές διατάξεις» που υποσχέθηκε στους Βρετανούς βουλευτές.

Οι κινήσεις των Εργατικών

Ο βρετανικός Τύπος υποδέχθηκε με έκπληξη την κίνηση του Τζέρεμι Κόρμπιν, λίγες ώρες πριν η Τερέζα Μέι συναντηθεί στις Βρυξέλλες με την ηγεσία της ΕΕ, η οποία μέχρι στιγμής εμφανίζεται αδιάλλακτη σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Όπως σχολιάστηκε σε δημοσιεύματα, η παρέμβαση του Κόρμπιν, μία εβδομάδα μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με την Τερέζα Μέι, μπορεί να απογοητεύσει κάποιους από τους βουλευτές του που ήλπιζαν ότι θα κερδίσουν την υποστήριξη για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος – επειδή δεν συμπεριλαμβάνεται κάτι τέτοιο στην επιστολή.
Επιπλέον, έρχεται λίγο πριν η Ντάουνινγκ Στριτ δημοσιεύσει τη νομοθεσία που ενισχύει τα εργατικά δικαιώματα, προσπαθώντας με την υποχώρηση αυτή να κερδίσει την υποστήριξη των Εργατικών στην συμφωνία για το Brexit.
Τα αιτήματα που θέτει ο Τζέρεμι Κόρμπιν αφορούν: μία μόνιμη τελωνειακή ένωση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, στην οποία η Βρετανία θα έχει λόγο σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες, στενή ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και την προστασία των εργαζομένων στην αγορά εργασίας, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες και χρηματοδοτικά προγράμματα, συνεχή συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης.

Ο Κόρμπιν επισημαίνει στην επιστολή του ότι οι συγκεκριμένες προτεραιότητες θα πρέπει να ενσωματωθούν στην πολιτική διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις με την ΕΕ και να κατοχυρωθούν στη βρετανική νομοθεσία, έτσι ώστε κάποιος μελλοντικός ηγέτης των Συντηρητικών να μην μπορεί να τα αλλάξει μετά το Brexit. Επισημαίνει, εξάλλου, ότι οι αλλαγές στο backstop δεν αρκούν για να κερδίσει την υποστήριξη του κόμματός του.

Aθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα