back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην Επιτροπή της Βουλής το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας εισάγεται σήμερα προς συζήτηση το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ενώ αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

[su_document url=”https://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2019/02/10941227.pdf”]

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το πρωτόκολλο θα συζητηθεί σήμερα στις 13:00 στην επιτροπή Εξωτερικών υποθέσεων και Άμυνας και την Παρασκευή στις 10:00 το πρωί θα ξεκινήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια που θα λήξει το βράδυ με την διεξαγωγή ψηφοφορίας.

Η σύμβαση αυτή, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, Νίκος Βούτσης θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας την Πέμπτη, ενώ την επόμενη μέρα θα ακολουθήσει συζήτηση και ψήφισή της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μετά την ολοκλήρωση της κύρωσης από την ελληνική βουλή, η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει μέσω ρηματικής ανακοίνωσης να ενημερώσει Ελλάδα και ΟΗΕ ότι, τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, θα πρέπει να ενημερώσει με επιστολές όλους τους διεθνείς οργανισμούς και κράτη ότι το όνομα της χώρας αλλάζει σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το βήμα, τότε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα υπογράψει τον νόμο κύρωσης του Πρωτοκόλλου Εισδοχής.

Με την υπογραφή του Νίκολα Ντιμιτρόφ ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, η διαδικασία ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ με το νέο συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1093093101793619968

Στόλτενμπεργκ: «Είναι μία ιστορική ημέρα»

Η ΠΓΔΜ ξεκίνησε την διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ και θα γίνει το 30ό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας η οποία ανησυχεί για τις απειλές της Ρωσίας και την βούληση αποδέσμευσης των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είναι μία ιστορική ημέρα», σχολίασε στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου εισδοχής από τους πρεσβευτές των 29 χωρών μελών παρουσία του Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

«Δεν περιμένω καμία έκπληξη» κατά την διάρκεια της διαδικασίας επικύρωσης, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που ακολούθησε με τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, χαιρετίζοντας το πολιτικό θάρρος του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του ομολόγου του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Στόχος είναι η ένταξη της χώρας κατά την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Δεκέμβριο στο Λονδίνο, διευκρίνισε διπλωματική πηγή.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δεν έκανε κανένα σχόλιο για το θέμα, αλλά εξήγησε ότι η ΠΓΔΜ θα συμμετέχει «ως προσκεκλημένη» στην συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο στην Ουάσινγκτον.

Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας απέρριψε τις αμφιβολίες για την έλλειψη στρατιωτικής ετοιμότητας της χώρας. «Η Βόρεια Μακεδονία συμμετέχει στις στρατιωτικές ασκήσεις και στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, η ένταξή της θα συμβάλει στην σταθερότητα στην νοτιο-ανατολική πτέρυγα της Ευρώπης και την ασφάλειά μας», είπε.

«Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανέλαβε τη δέσμευση να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ για το 2024 και έχει αρχίσει να τις αυξάνει», πρόσθεσε.

 

Ζάεφ και Ιβάνοφ χαιρετίζουν την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ

Ως «ιστορική ημέρα» χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, με αφορμή την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Σήμερα, η μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο, το ΝΑΤΟ, μας καλωσόρισε. Σήμερα, καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι μαζί με τους συμμάχους μας, στην ίδια Συμμαχία. Είμαστε χαρούμενοι και πρέπει να είμαστε, διότι εξασφαλίσαμε μόνιμη σταθερότητα στη χώρα μας. Εξασφαλίσαμε ασφάλεια και ειρήνη. Η πρόοδος και η ανάπτυξη είναι πλέον μονόδρομος. Οι γενιές μας και τα παιδιά των γενεών μας θα ζουν καλύτερα στη χώρα και στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Ζάεφ, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της χώρας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε και ο Πρόεδρος της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση από το γραφείο του, τασσόταν ανέκαθεν υπέρ της εκπλήρωσης των στρατηγικών συμφερόντων της χώρας. «Ωστόσο, ο Πρόεδρος θεωρεί ότι, δυστυχώς, παραμένει ως γεγονός πως της σημερινής υπογραφής του πρωτοκόλλου προηγήθηκε η σύναψη συμφωνίας για την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της Δημοκρατίας Μακεδονίας, η οποία προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στα εθνικά συμφέροντα της χώρας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κουμουτσάκος: Τυπικό βήμα – Εμμένουμε στη θέση μας

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι «το πρωτόκολλο ένταξης που έρχεται σήμερα στη Βουλή είναι ένα παρακολούθημα τυπικό της συμφωνίας των Πρεσπών. Επομένως ουσιαστικά το θέμα έκλεισε με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αυτό είναι ένα τυπικό βήμα. Εμείς εφόσον το θεωρούμε παρακολούθημα μιας συμφωνίας που την έχουμε χαρακτηρίσει επιζήμια δεν θα το ψηφίσουμε διότι αυτή είναι η καθαρότητα της θέσης»κατέληξε.

Newsroom Αθήνα 9.84 – Στέλλα Παπαμιχαήλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα