back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εκδήλωση για το freelancing στην Τεχνόπολη

Διαβάστε επίσης

Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων υποδέχτηκε τις Στέλλα Κάσδαγλη και Πηνελόπη Θεοδωράκου για μια συζήτηση αφιερωμένη στην πρόκληση του freelancing (του “ελεύθερου” επαγγέλματος). Οι δύο ομιλήτριες είναι συνιδρύτριες του οργανισμού Women on top.

Το εργασιακό περιβάλλον και η επιλογή του επαγγέλματος, καταλαμβάνει πολύ μεγάλο μέρος στη ζωή ενός ανθρώπου, καθώς ήδη από μικρή ηλικία καλείται να “αποφασίσει” και να ανακαλύψει με τι θέλει να ασχοληθεί. Στην πραγματικότητα, αυτή η αναζήτηση συνήθως δεν σταματάει ποτέ.

Ένα πεδίο στο οποίο τα τελευταία χρόνο αρκετό κόσμος στρέφεται, είναι το freelancing. Πώς είναι, όμως, να γίνεται κανείς ελεύθερος/η επαγγελματίας; Πώς είναι να αφήνεις το… γραφείο σου και το σταθερό ωράριο μετά από πολλά χρόνια; Τι κερδίζει κανείς από αυτήν τη μεταβολή;

Το ελεύθερο επάγγελμα μπορεί να παρέχει αρκετή ελευθερία κινήσεων στον εργαζόμενο, ωστόσο η δουλειά δεν είναι σίγουρα λιγότερη από αυτή ενός μη ελεύθερου επαγγελματία.

Στην πραγματικότητα, όπως εξήγησαν οι δύο ομιλήτριες, η ζωή του ελεύθερου επαγγελματία δεν είναι αυτή που πολλοί περιμένουν, ιδίως στην αρχή. Χρειάζεται υπομονή και χρόνος. Πρέπει να υλοποιηθούν αρκετά βήματα μέχρι να ικανοποιηθεί αυτό που έχει κάποιος στο μυαλό του όταν ξεκινάει το freelancing.

“Το… όνειρο του freelancing κατέρρευσε όταν είχα προγραμματίσει να δουλεύω συγκεκριμένες ώρες, συγκεκριμένες μέρες, έναντι ενός αρκετά αξιόλογου ποσού, και όταν το έδειξα στη Στέλλα εκείνη με ρώτησε αν το πρόγραμμα το έγραψα κατόπιν σκέψης, επειδή απλώς δεν ήταν ρεαλιστικό” εξηγεί η Πηνελόπη Θεοδωράκου.

Το ερώτημα που θέτει κανείς σχετικά με το ελεύθερο επάγγελμα είναι το “ποιος είναι ο εργοδότης σου;”. Την απάντηση την έδωσαν και οι δύο ομιλήτριες. “Ο εαυτός σου”.

Ένα άλλο ερώτημα που γεννιέται συχνά, είναι το εργασιακό περιβάλλον του freelancer. “Μπορεί να είναι μια καφετέρια ή ακόμα και το σπίτι σου. Η περίσταση ορίζει πιο είναι το κατάλληλο περιβάλλον” εξηγεί η κ. Θεοδωράκου.

Τελικά, ποιο είναι το κύριο όφελος που εισπράττει ένας freelancer; Σύμφωνα με την κ. Κάσδαγλη, αποκτάει μεγαλύτερη ευθύνη. Μπορεί το ωράριο και οι μέρες εργασίας να είναι προσαρμόσιμα, μπορεί (στην αρχή τουλάχιστον) τα λεφτά είναι λιγότερα, όμως ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η απόφαση της στροφής σε ένα freelance επάγγελμα χρειάζεται μεγαλύτερο κίνητρο και προσοχή προκειμένου η αλλαγή να είναι “πετυχημένη”.

Το σημαντικότερο όλων, πάντως, στο οποίο συμφώνησαν και οι δύο ομιλήτριες, είναι ότι το ελεύθερο επάγγελμα δίνει μια αίσθηση δημιουργικότητας σε όσους το επιχειρούν, αφεντικά είναι οι ίδιοι και η δουλειά παύει να είναι “ρουτίνα”, αλλά μια σειρά καθημερινών αλλαγών και προκλήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το freelancing μπορεί να είναι “παράδεισος” και “κόλαση” την ίδια στιγμή.

Βίκτωρας Αντωνόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα