back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες ξορκίζουν τα φαντάσματα των τελευταίων ετών

Διαβάστε επίσης

Σε φάση ενδοσκόπησης βρίσκονται Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αυτές τις ημέρες, σε μία προσπάθεια να διώξουν τα φαντάσματα που έχουν στοιχειώσει τα δύο παραδοσιακά κόμματα της Γερμανίας εδώ και χρόνια: το φάντασμα της προσφυγικής πολιτικής Μέρκελ οι πρώτοι και το φάσμα της απώλειας του κοινωνικού προφίλ τους οι δεύτεροι.

Ο εσωκομματικός διάλογος της CDU

Χθες και σήμερα, τα κορυφαία στελέχη της CDU σε ομοσπονδιακό και κρατιδιακό επίπεδο πραγματοποιούν ανοιχτό εσωκομματικό διάλογο, στο πλαίσιο του οποίου επανεξετάζεται η προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική της Γερμανίας από το 2015 έως σήμερα.

Η Μέρκελ απούσα

Στο πόντιουμ όπως είναι φυσικό βρέθηκαν χθες και θα βρεθούν και σήμερα τόσο υποστηρικτές όσο και επικριτές της πολιτικής των ανοιχτών θυρών της γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία δεν θα λάβει μέρος στον εσωκομματικό διάλογο.

Οι αντικρουόμενες απόψεις των ειδικών

Στην συζήτηση συμμετείχαν χθες, μεταξύ άλλων, τέσσερις επιστήμονες που εκπροσωπούν διαφορετικά ρεύματα, ο Ντάνιελ Τουμ, που ειδικεύεται στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τόνισε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις σε εθνικό επίπεδο, ο νομικός Κρίστιαν Χίλγκρουμπερ υποστήριξε την άποψη ότι η απώθηση των μεταναστών στα εθνικά σύνορα είναι σύννομη, την τεχνογνωσία του παρείχε κο Γκέραλντ Κνάους αρχιτέκτονας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, ενώ ο πολιτολόγος Έγκμερτ Γιαν επανέλαβε το πάγιο αίτημά του για οικοδόμηση οικισμών προσφύγων εκτός ευρωπαϊκών συνόρων.

Η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του SPD

Το SPD από πλευράς του πραγματοποιήσε το σαββατοκύριακο κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας με θέμα την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποδίδουν τη δημοσκοπική κατακρήμνυση των Σοσιαλδημοκρατών στην απώλεια του κοινωνικού τους προφίλ, εξαιτίας της μακρόχρονης συγκυβέρνησής τους με την Χριστιανική Ένωση (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές).

Η δημοσκοπική ανάσα

Παρόλα αυτά, υπήρχε χθες και ένα ευχάριστο νέο για το SPD: σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid που δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη Bild, το κόμμα για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες καταφέρνει με ποσοστό 17% να κατακτήσει την δεύτερη θέση, την οποία, βέβαια, μοιράζεται με τους Πρασίνους.

Στην πρώτη θέση παραμένει η Χριστιανική Ένωση με 30% και στην τέταρτη επί της ουσίας η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία με 13%.

Ο Χάιλ ανεβάζει τα ποσοστά;

Η ενθαρρυντική άνοδος του ποσοστού των Σοσιαλδημοκρατών, που το προηγούμενο διάστημα κινούνταν ανάμεσα στο 13% με 15%, αποδίδεται από πολλούς στον Χουμπέρτους Χάιλ, ομοσπονδιακό υπουργό Εργασίας και στέλεχος του κόμματος, ο οποίος επιδιώκει την εκ νέου υιοθέτηση της βασικής σύνταξης. Αυτό φαίνεται να τεκμηριώνεται από την πρόσφατη δημοσκόπηση “Politbarometer” για λογαριασμό του καναλιού ZDF, στην οποία το 61% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ και μόλις το 34% κατά του μέτρου.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα