back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δεύτερο shutdown στις ΗΠΑ;

Διαβάστε επίσης

Μία ακόμη κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά στις ΗΠΑ, με τον εφιάλτη του shutdown να ξαναζωντανεύει. Μία νέα σύγκρουση απειλεί να παραλύσει ξανά τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ έως την Παρασκευή, οπότε πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου η χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι δικομματικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στο Κογκρέσο για τα θέματα συνοριακής ασφάλειας, ώστε να αποτραπεί ένα δεύτερο shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών κατέρρευσαν από διαφωνίες μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για τα ζητήματα γύρω από τις πολιτικές κράτησης των μεταναστών.
Τις διαπραγματεύσεις έφεραν πάλι σε σημείο μηδέν οι συλλήψεις των παράτυπων μεταναστών από τις αμερικανικές υπηρεσίες μετανάστευσης και τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement), και συγκεκριμένα τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη σε αμερικανικό έδαφος κι όχι μόνο αυτούς που περνούν από τα σύνορα.
Οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν μία συμφωνία γύρω από τον αριθμό κρεβατιών στα κέντρα κράτησης μεταναστών, ώστε να ασκηθεί πίεση στις υπηρεσίες ICE να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους, αναφορικά με τους ποιους μετανάστες βάζουν στο στόχαστρο στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Νέα σύγκρουση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών

Η νέα σύγκρουση Δημοκρατικών Ρεπουμπλικανών έσβησε τις ελπίδες για συμφωνία σήμερα, ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για το Κογκρέσο να περάσει τη χρηματοδότηση έως ότου εκπνεύσει η διορία της Παρασκευής.  Σε αυτήν την περίπτωση, η ιστορία του προηγούμενου shutdown – του μακροβιότερου στην ιστορία των ΗΠΑ – θα επαναληφθεί και περίπου 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα τεθούν ξανά σε υποχρεωτική άδεια ή θα κληθούν να εργαστούν αμισθί.

Τα δυσοίωνα σενάρια επιβεβαίωσε και ο υπηρεσιακός προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Μικ Μαλβέινι, ο οποίος δήλωσε στο NBC News, ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει» το ενδεχόμενο ενός δεύτερου «λουκέτου»

Υπενθυμίζεται ότι Τραμπ και Κογκρέσο συμφώνησαν στις 25 Ιανουαρίου για την προσωρινή άρση του «shutdown», το οποίο είχε παραλύσει το αμερικανικό δημόσιο για 35 συνεχόμενες ημέρες.

Οι δύο πλευρές έχουν περιθώριο έως τις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να βρεθεί μία «κοινή γραμμή» στο ζήτημα της ασφάλειας των συνόρων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένως αξιώσει 5,7 δισ. δολάρια για τη χρηματοδότηση του έργου ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, κάτι στο οποίο αντιτίθενται οι Δημοκρατικοί, οι οποίοι ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ως μοχλό πίεσης, μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απειλεί να μην υπογράψει τα νομοσχέδια για τη χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα το φάσμα του «λουκέτου» να επανέρχεται στο προσκήνιο.

Τα βλέμματα είναι όλα στραμμένα σήμερα στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει την πρώτη πολιτική συγκέντρωση για φέτος στο Ελ Πάσο, στο Τέξας – αν και από τα σύνορα, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ο Τραμπ δεν αναμένεται να είναι ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις για το τείχος..

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρότερη αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους, η οποία ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου του 2018, ήταν η μεγαλύτερη στην αμερικανική ιστορία, υπερβαίνοντας με διαφορά το προηγούμενο ρεκόρ των 21 ημερών επί διακυβέρνησης Κλίντον.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα