back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Και επισήμως Βόρεια Μακεδονία – Σήμερα η ρηματική διακοίνωση των Αθηνών

Διαβάστε επίσης

Με ρηματική διακοίνωση, η Αθήνα ενημερώνει σήμερα τα Σκόπια για την ολοκλήρωση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, για την κύρωση τόσο της Συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, η γειτονική χώρα, αλλάζει το όνομα της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, σε όλες τις πινακίδες σήμανσης, με την πρώτη να τοποθετείται συμβολικά στα σύνορα με την Ελλάδα. «Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Εν τω μεταξύ, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να λάβουν τιμητική διάκριση για τη συνεισφορά τους στην ασφάλεια των Βαλκανίων, κατά τη διάρκεια της 55ης Διάσκεψης για την ασφάλεια που πραγματοποιείται 15 – 17 Φεβρουαρίου στο Μόναχο. Οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για την εφαρμογή και εκπλήρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κ. Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας είπε «ναι» εκεί όπου όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είπαν «όχι»

Μιλώντας την Κυριακή στην Κοζάνη, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η επικύρωση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και η συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται απέναντι στους Μακεδόνες της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και απέναντι στο 70% της ελληνικής κοινωνίας, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι είπε «ναι» εκεί όπου όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είπαν «όχι». «Δεν ξέρω πραγματικά τι γραμμάτια είχε αναλάβει να εξοφλήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Η αλήθεια είναι δυστυχώς πολύ σκληρή για τη χώρα μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι ως πρωθυπουργός της χώρας δεν πρόκειται να απεμπολήσει το δικαίωμα της Ελλάδος να θέσει βέτο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας εφόσον δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα , προσθέτοντας παράλληλα ότι θα εξαντλήσει όλες του τις δυνάμεις για την κατοχύρωση των μακεδονικών προϊόντων που, όπως υποστήριξε, μένουν απροστάτευτα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα