back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αντώνης Μανιτάκης στον Αθήνα 9.84: “Κανείς δεν πιστεύει στην συνταγματική αναθεώρηση. Πρόκειται για μιαν άκαιρη άσκηση προεκλογικής προπαγάνδας.”

Διαβάστε επίσης

                                                                                                       2019/02/12

Κανείς δεν πιστεύει στην συνταγματική αναθεώρηση. Πρόκειται για μιαν άκαιρη άσκηση προεκλογικής προπαγάνδας. Ολοι την αντιμετωπίζουν ως ένα κομματικό άθλημα και είναι ό,τι χειρότερο να μπαίνεις σε μια κομματική αντιπαράθεση που διεξάγεται σε κλίμα διχασμού και πόλωσης” τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, στον Αθήνα 9.84 και στον Αρη Τόλιο.

Αναλυτικά:

*ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΕΛΟΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣΗΣ

Αν δεν είναι γελοιοποίηση, θα είναι μεγάλη υποβάθμιση της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ξεκίνησε ανόρεχτα και δεν την πιστεύει κανείς. Ούτε η κυβερνητική πλειοψηφία της αποδίδει ιδιαίτερο βάρος, η αντιπολίτευση πάλι θέλει να την κάνει διαφορετικά, ενώ τα μικρότερα κόμματα, αδιαφορούν. Οσο για την κοινή γνώμη, αδιαφορεί γιατί ξέρει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στην καθημερινή ζωή όπως και στην πολιτική ζωή του τόπου. Ενδεικτικό είναι ότι όλη η ιστορία επικεντρώθηκε στο άρθρο 32 για μη διάλυση της Βουλής.

Η Συνταγματική αναθεώρηση είναι άκαιρη, άτοπη και μάταιη γιατί δεν έχει έδαφος να σταθεί και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε. Ακαιρη γιατί προβάλλεται ως μέσον άσκησης προεκλογικής προπαγάνδας άρα κομματικό άθλημα το οποίο βάζουν στο επίκεντρο της κομματικής αντιπαράθεσης και αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να φανταστεί κανείς, σε ένα κλίμα λεκτικού διχασμού και οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης, που θα ενταθεί κατά την προεκλογική περίοδο. Οι περισσότερες αναθεωρήσεις που είχαμε, ιδιαίτερα αυτές του 2001 αλλά και του 1986 έγιναν σε συναινετικό κλίμα και ψηφίστηκαν στην πρώτη και στην δεύτερη Βουλή από 260-270 βουλευτές κάτι που αποκλείεται να δούμε τώρα.”

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΒΟΥΛΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΑ ΥΠΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΑ ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΠΟΥ ΓΙΝΟΥΝ

Είμαι κατηγορηματικά υπέρ της άποψης ότι η αναθεωρητική Βουλή έχει όλες τις εξουσίες να αναθεωρήσει όπως νομίζει τα άρθρα που κατ αποκλειστικότητα υπέδειξε η παρούσα Βουλή. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία διότι επί δύο αιώνες δεν αμφισβητήθηκε η συγκεκριμένη δυνατότητα της αναθεωρητικής Βουλής, επειδή την άποψη αυτή ακολουθούν οι κλασσικοί συνταγματολόγοι και την ασπάζομαι και εγώ, υποστηρίζοντάς την με πολλά επιχειρήματα.”

Σε ερώτηση για τις μεγάλες διαφορές- σε φιλοσοφικό και ιδεολογικό επίπεδο- μεταξύ της σημερινής και της επόμενης Βουλής, ο κ Μανιτάκης απάντησε : “

Οι διαφορές είναι τεράστιες, κυρίως θεσμικά, διότι η Βουλή που αναθεωρεί είναι μεν αναθεωρητική, αλλά προκύπτει από εκλογές. Αρα, το θέμα του περιεχομένου της αναθεώρησης έχει τεθεί ενώπιον του εκλογικού σώματος, το οποίο γνωρίζει τις απόψεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και όταν ψηφίζει ένα κόμμα, μαζί με το πολιτικό του πρόγραμμα ψηφίζει αυτονοήτως και τη συνταγματική του πολιτική. Αρα, θα έρθει μια κυβερνητική πλειοψηφία αναβαπτισμένη μέσα από το εκλογικό σώμα που έδωσε εντολή να αναθεωρήσει όπως αυτό έχει υποδείξει ή όπως αυτή καταλαβαίνει. Η επόμενη Βουλή είναι επενδεδυμένη με τη λαική νομιμοποίηση και τη σχετική εντολή. Η πρώτη Βουλή αρχίζει τη συνταγματική αναθεώρηση και αυτό δείχνει ότι ο συντακτικός νομοθέτης θέλει να υπάρχει ένας χρόνος ωρίμανσης, συζήτησης και διαβούλευσης.

Η πρώτη Βουλή απλώς υποδεικνύει τα προς αναθεώρηση άρθρα και αποφασίζει για αυτά. Το εκλογικό σώμα εγκρίνει με την ψήφο του τη συνταγματική πολιτική επιλέγοντας τα κόμματα και αναθέτοντας σε εκείνα που θα έχουν την πλειοψηφία να κάνουν την αναθεώρηση .”

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠτΔ ΑΠΌ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ο κ Μανιτάκης ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία για την ανάγκη αλλαγής, αλλά διαφωνία κυβέρνησης αντιπολίτευσης ως προς την επιλογή της νέας διαδικασίας.

Χαρακτήρισε δε επιτυχημένη την σχετική διάταξη στο Σύνταγμα του 1975, η οποία προβλέπει ότι ο ύπατος άρχων της χώρας, ένα πολιτειακό υπερκομματικό όργανο, σύμβολο εθνικής ενότητας και της συνέχειας του κράτους, δεν μπορεί να εκλέγεται από μια κομματική πλειοψηφία και να είναι εκπρόσωπος ενός κόμματος, αλλά χρειάζεται ευρύτερη πλειοψηφία και συναίνεση.

Ακόμα εκτίμησε ότι: “Τα Συντάγματα πρέπει να είναι λιτά για να διαρκέσουν και να μπορέσουν να αγκαλιάσουν περισσότερες πολιτικές συγκυρίες. Η αναθεώρηση όσο πιο λεπτομερειακή είναι τόσο ανεπαρκής διαπιστώνεται από την ερμηνεία.”

Και πρόσθεσε: ”Το Σύνταγμά μας και οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί άντεξαν στην κρίση έχοντας σταθερότητα παράλληλα με τις αλλαγές στη διακυβέρνηση της χώρας. Και όλα αυτά με το ισχύον Σύνταγμα. Δεν έφταιξε το Σύνταγμά μας για την κατάπτωση των πολιτικών ηθών.” Οπως είπε: “Εφταιξαν οι φορείς της εξουσίας που δεν ταυτίστηκαν με τη λογική των αξιωμάτων που φέρουν.”

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα