back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πάνω από 200 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση Αθήνας και Πειραιά

Διαβάστε επίσης

Σε τροχιά ανάπλασης μπαίνουν η Αθήνα και Πειραιάς καθώς μετά από σχεδόν μία δεκαετία στασιμότητας στην υλοποίηση έργων αστικής ανάπλασης, εκτεταμένες παρεμβάσεις οι οποίες αναμένεται να αγγίξουν τα 200 εκατομμύρια ευρώ έχουν προγραμματιστεί τα επόμενα έτη.

Ο σχεδιασμός των έργων έχει εκπονηθεί από τις δημοτικές αρχές, ενώ η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Περίπου το 30% του Επιχειρησιακού Προγράμματος, δηλαδή σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ, έχει ήδη δεσμευθεί για τη χρηματοδότηση έργων εντός του αστικού ιστού του λεκανοπεδίου.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει εγκρίνει τέσσερις προτάσεις ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, ύψους σχεδόν 300 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αφορούν σε έργα σε δήμους της Αθήνας και του Πειραιά. Οι πόροι προέρχονται από τα ευρωπαϊκά κονδύλια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 που διαχειρίζεται η Περιφέρεια.

Από αυτά περισσότερα από 80 εκατομμύρια αφορούν σε έργα τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο κέντρο του Πειραιά και θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης σύμφωνα με τα σχέδια της δημοτικής αρχής.

Το έργο με τον υψηλότερο προϋπολογισμό, 6,8 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην ανάπλαση της Πειραϊκής. Το σχέδιο του δήμου Πειραιά – το οποίο έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια – προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη διαπλάτυνση πεζοδρομίων και τη μετατροπή της οδού Θεμιστοκλέους αλλά και οδών πέριξ αυτής, σε δρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες, προκειμένου να ξεκινήσει η διενέργεια του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου.

Σχεδόν 5 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να διατεθούν για τη διαμόρφωση πύλης εισόδου στην πόλη για τους επισκέπτες της κρουαζιέρας (φωτογραφία), αλλά και για τη δημιουργία δικτύου πεζοδρομήσεων για την ανάδειξη πολιτιστικών διαδρομών. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η πεζοδρόμηση ενός εκ των κεντρικότερων αρτηριών του Πειραιά, της Χαριλάου Τρικούπη, προκειμένου να υπάρξει σύνδεση του αρχαιολογικού μουσείου της πόλης με το λιμάνι.

Το master plan των 80 εκατομμυρίων προβλέπει και τη βιοκλιματική αναβάθμιση της υπαίθριας αγοράς της πόλης, δίπλα στον Πύργο του Πειραιά, ο οποίος παραμένει αναξιοποίητος εδώ και δεκαετίες. Η εκτιμώμενη δαπάνη για την ανάπλαση της υπαίθριας αγοράς ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στην ολοκληρωμένη χωρική επένδυση εντάσσεται και η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Παπαδογιώργη στα Καμίνια, έκτασης 12 στρεμμάτων. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας διευρυμένος κόμβος αλληλεγγύης για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Το κονδύλι για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου ανέρχεται σε 4,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλα 2,5 εκατομμύρια θα διατεθούν για την κατασκευή δομών για την κοινωνική ένταξη και την ενίσχυση της απασχόλησης.

Περισσότερα από 20 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τη στήριξη νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μεταξύ των παρεμβάσεων είναι η ίδρυση κέντρου στήριξης επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Πειραιά και η χρηματοδότηση καινοτόμων δράσεων με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου και ναυτιλιακού τομέα.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα