back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βενεζουέλα: Διαδηλώσεις – ανθρωπιστική βοήθεια και παρασκηνιακές κινήσεις

Διαβάστε επίσης

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις θα πραγματοποιήσουν σήμερα υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα, διατηρώντας την πίεση στο καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και ζητώντας να επιτραπεί άμεσα η εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στην χώρα.

Μεγάλες ποσότητες τροφίμων και φαρμάκων ή ιατρικού υλικού έχουν συσσωρευτεί στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και την Βραζιλία, όμως οι ένοπλες δυνάμεις έχουν στήσει οδοφράγματα στις διαβάσεις και εμποδίζουν την είσοδο.

Ο κ. Μαδούρο έχει καταγγείλει ότι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί προκάλυμμα για στρατιωτική επέμβαση από τις Ηνωμένες Πολιτείες κι έχει κατηγορήσει τις χώρες που στέλνουν βοήθεια ότι απαξιώνουν τους πολίτες της Βενεζουέλας.

«Θα επιστρέψουμε στους δρόμους […] για να απαιτήσουμε την εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σώσει τις ζωές περισσότερων από 300.000 ανθρώπων στην Βενεζουέλα που σήμερα κινδυνεύουν με θάνατο», έγραψε χθες στο Twitter ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως μεταβατικός πρόεδρος από τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεκάδες άλλες χώρες.

Αυστηρό μήνυμα Γκουαϊδό προς Ρώμη

Ο Χουάν Γκουαϊδό, σε επιστολή του προς την Ιταλία, επισημαίνει ότι δεν κατανοεί τις αιτίες της πολιτικής θέσης της χώρας και για ποιο λόγο η Ρώμη «δεν θέλει να λάβει μια σαφή και ξεκάθαρη θέση κατά του δικτάτορα Μαδούρο».

Ο αυτοανακηρυχθέντας πρόεδρος της Βενεζουέλας καλεί την Ιταλία να ζητήσει τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας και να μπορέσουν να αποδεσμευθούν οι διεθνείς βοήθειες. «Είμαι σίγουρος ότι ο ιταλικός λαός είναι με το μέρος μας, με το μέρος της Δημοκρατίας, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης», επισημαίνει ακόμη, σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην επιστολή του που έδωσαν στη δημοσιότητα εκπρόσωποί του που επισκέφθηκαν τη Ρώμη. Επίσημα η ιταλική κυβέρνηση ζητά τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη Βενεζουέλα, αλλά τάσσεται κατά των έξωθεν παρεμβάσεων. Ομως, η Λέγκα έχει υιοθετήσει σαφέστερη θέση. Ο Ματέο Σαλβίνι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γκουαϊδό τη Δευτέρα. Κατά τη συνομιλία τους, επιβεβαίωσε την σκληρή θέση κατά του Μαδούρο και «την πλήρη στήριξη της συνταγματικής πορείας για την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, το γρηγορότερο δυνατό».

Συνάντηση Γκουτέρες – Αρεάσα
Για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα συζήτησαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και ο υπουργός Εξωτερικών της λατινοαμερικανικής χώρας, Χόρχε Αρεάσα, σε συνάντηση που είχαν αργά τη Δευτέρα (τοπική ώρα – ξημερώματα Τρίτης ώρα Ελλάδας).

Ο εκπρόσωπος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίτς, ανέφερε ότι ο κ. Γκουτέρες επιβεβαίωσε ότι «η προσφορά των καλών του υπηρεσιών και προς τα δύο μέρη παραμένει διαθέσιμη για σοβαρές διαπραγματεύσεις, ώστε να βοηθηθεί η χώρα από το σημερινό αδιέξοδο, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας».

Σε ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Twitter, ο κ. Αρεάσα ευχαρίστησε τον κ. Γκουτέρες ο οποίος τον δέχθηκε «παρά το πολυάσχολο χρονοδιάγραμμά του» και τόνισε ότι «η συνεργασία» με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ γίνεται «βαθύτερη». «Η πολυμερής συνεργασία πρέπει να ενισχυθεί για την υπεράσπιση των αρχών του (Καταστατικού) Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών: της ειρήνης, της ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα