back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κατώτατος μισθός: Τα “πρέπει” και τα “μη” για εργοδότες

Διαβάστε επίσης

Με αστικές και ποινικές κυρώσεις κινδυνεύουν από την 1η Μαρτίου, δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις αν δεν υιοθετήσουν το νέο, αυξημένο κατώτατο μισθό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, περίπου 111.000 επιχειρήσεις αμείβουν με τον κατώτατο μισθό 600.000 εργαζόμενους, είτε με πλήρη είτε με μερική απασχόληση.

Τι πρέπει να κάνουν οι εργοδότες:

Να προχωρήσουν στην αύξηση του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου, αυτόματα, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια εκ μέρους του εργαζόμενου.

Οι κατώτατες αποδοχές, να αυξηθούν στα 650 ευρώ. Δηλαδή, κατά 11% για τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους και κατά 27% για τους νέους ηλικίας μικρότερης των 25 ετών.

Να επανυπολογίσουν τις τριετίες, ώστε να αναπροσαρμοστούν με βάση τον αυξημένο κατώτατο μισθό. Σχετική εγκύκλιος, θα εκδοθεί εντός των επομένων ημερών. Επισημαίνεται ότι ο μισθός προσαυξάνεται 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες, και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω. Αντίστοιχα, το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες, και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω. Τις προσαυξήσεις αυτές δικαιούνται μόνο όσοι είχαν την αντίστοιχη προϋπηρεσία σε οποιονδήποτε εργοδότη και με οποιαδήποτε ειδικότητα έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Όσοι συμπληρώνουν μετά την ημερομηνία αυτή τις κρίσιμες τριετίες δεν δικαιούνται επίδομα το σχετικό επίδομα.

Να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης του 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, με στόχο την ελάφρυνση των επιχειρήσεων. Για το θέμα αυτό, επίσης, θα εκδοθεί εγκύκλιος το προσεχές διάστημα.

Τι δεν πρέπει να επιχειρήσουν οι εργοδότες:

Να αποφύγουν τον επαναπροσδιορισμό του κατώτατου μισθού και των τριετιών.

Να δηλώσουν ανακριβή στοιχεία για το καθεστώς εργασίας του προσωπικού.

Να αλλοιώσουν τις εργασιακές σχέσεις, μετατρέποντας συμβάσεις πλήρους εργασίας σε ευέλικτης απασχόλησης.

Για κάθε μια από τις παραπάνω περιπτώσεις, θα διενεργούνται από την επιθεώρηση εργασίας έλεγχοι, στις επιχειρήσεις αυτές και θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα