back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” – Τα επόμενα βήματα

Διαβάστε επίσης

Σε ισχύ έχει τεθεί από χθες το βράδυ η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και οι τροποποιήσεις του Συντάγματος της γειτονικής χώρας μεταξύ των οποίων και το όνομα σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Η σχετική απόφαση της κυβέρνησης Ζάεφ δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ενώ ήδη άλλαξε και το λογότυπο της ιστοσελίδας της κυβέρνησης σε vlada.mk.
Προηγήθηκε ύστερα από μια μικρή εμπλοκή σχεδόν 24 ωρών η αποστολή εκ μέρους της Αθήνας της ρηματικής διακοίνωσης με την οποία ενημέρωνε τα Σκόπια ότι είχε ολοκληρωθεί εκ μέρους της Ελλάδας η διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα που απέστειλε μέσω Twitter o υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ τονίζοντας ότι “Μπαίνει σε εφαρμογή η Συμφωνία των Πρεσπών! Ας είναι η σημερινή μέρα η αρχή για μια μακρά φιλία μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας, αλλά μπορούμε και θα διαμορφώσουμε το μέλλον της φιλίας και της συνεργασίας”. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε με tweet: “Ξεκινά μια νέα εποχή σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, φιλίας και συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία”.

Τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών έχουν ήδη συμφωνήσει στη διατύπωση του σχεδίου της επιστολής, η οποία θα σταλεί στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ότι η συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή και κατ’ επέκταση για την αλλαγή της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

Ακολούθως, η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να αποστείλει επιστολές σε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει η γείτονα για την αλλαγή του ονόματος πλέον σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”.

Όταν ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία τότε και μόνο τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος θα υπογράψει το σχετικό διάταγμα και θα αποσταλεί από την Αθήνα το Πρωτόκολλο Εισδοχής στο ΝΑΤΟ της “Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θεματοφύλακα της ιδρυτικής συνθήκης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Χθες το πρωί σε ειδική τελετή έγινε η έπαρση της σημαίας του ΝΑΤΟ δίπλα στη σημαια της Βόρειας Μακεδονίας στην έδρα της κυβέρνησης στα Σκόπια παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, μελών του υπουργικού Συμβουλίου και πρέσβεων των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Μακεδονία η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για αλλαγή πινακίδων των κρατικών θεσμών και μέχρι την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση τους με το νέο όνομα. Στη συνοριακή δίοδο Μπογκορόντιτσα – Ειδομένη έχει ήδη φθάσει η πινακίδα με το νέο ονομα.

Στο μεταξύ, το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, οι Πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ θα βρεθούν στο Μόναχο, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, όπου και αναμένεται να παραλάβουν από κοινού το βραβείο «Εβαλντ φον Κλάιστ».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα