back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

55η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου σε κλίμα παγκόσμιας ανασφάλειας

Διαβάστε επίσης

Περισσότεροι από 500 καλεσμένοι -ανάμεσά τους 40 αρχηγοί κρατών και περίπου 100 υπουργοί- και 4.500 αστυνομικοί θα βρεθούν από σήμερα έως και την Κυριακή στο Μόναχο στο πλαίσιο της 55ης Διάσκεψης Ασφαλείας.

Η ατζέντα

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται εκ νέου ενίσχυση του κύρους και ο επαναπροσδιορισμός του χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διατλαντική συνεργασία και οι πιθανές συνέπειες μίας νέας εισόδου σε μία εποχή ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων.

Παράλληλα, ειδικοί από όλο τον κόσμο θα συζητήσουν το μέλλον του ελέγχου των εξοπλισμών και της συνεργασίας στην αμυντική πολιτική, ενώ θα εξετασθεί η σύγκρουση εμπορικών συναλλαγών και διεθνούς ασφαλείας, όπως και η επίδραση της κλιματικής αλλαγής και των τεχνολογικών καινοτομιών στη διεθνή ασφάλεια.

Και φέτος, οι συζητήσεις που απαρτίζουν το βασικό πρόγραμμα της διοργάνωσης θα συνοδεύονται από 100 περίπου παράλληλα event, τα οποία θα έχουν ως θέμα την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία.

Οι συμμετέχοντες

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από απουσία ενός έτους, θα παραστεί το Σάββατο, εκφωνώντας μία σύντομη ομιλία και κάνοντας διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο της Διάσκεψης.

Μεταξύ των ηγετών κρατών που θα συμμετάσχουν θα είναι ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, του Αφγανιστάν, Μοχάμεντ Ασράφ Γκάνι, της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές, σεΐχ Χασίνα Γουαζέντ, και ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θανί.

Την συμμετοχή τους έχουν επιβεβαιώσει και η Φεντερίκα Μογκερίνι, ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και η Κρισταλίνα Γκεόργκιεβα, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πέραν του γερμανού υπουργού Εξωτερικων, Χάικο Μάας, θα παραστούν ομόλογοί του από τη Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ, το Κατάρ, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες και, πέραν της γερμανίδας υπουργού Άμυνας, Ούρζουλα φον ντερ Λέιεν, θα παραστούν οι ομόλογοί της από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τον Καναδά, την Τουρκία τη Σιγκαπούρη, καθώς και τις παραπάνω χώρες.

Η αμερικανική παρουσία

Στη φετινή διοργάνωση θα είναι έντονη η αμερικανική παρουσία: θα παραστούν ο Μάικ Πενς, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, ο υπουργός Άμυνας, Πάτρικ Σέινααν, ενώ θα συμμετάσχουν και μέλη του κογκρέσου, όπως και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Καλεσμένη είναι και η κόρη του αμερικανού προέδρου, Ιβάνκα Τραμπ.

Η γερμανική αντιπροσωπεία

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί και από τον υπουργό Οικονομίας, Πέτερ Άλτμαϊερ, τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, και την υπουργό Τροφίμων και Γεωργίας, Γιούλια Κλέκνερ. Παράλληλα, το παρόν θα δώσουν 45 μέλη του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Οι διεθνείς οργανισμοί

Πολλοί διεθνείς οργανισμοί, όπως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, η Αφρικανική Ένωση-που αποτελείται από 55 διεθνώς αναγνωρισμένα αφρικανικά κράτη, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το ΝΑΤΟ, χρησιμοποιούν τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ως πλατφόρμα για συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και workshop, στο πλαίσιο των οποίων έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής με διαφορετικά γνωστικά πεδία από όλο τον πλανήτη.

Η βράβευση Τσίπρα-Ζάεφ

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, θα τιμηθούν στις 16 Φεβρουαρίου με το βραβείο Ewald-von-Kleist, το οποίο απονέμεται από το 2009 σε προσωπικότητες που σχετίζονται με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας και συμβάλλουν με ιδιαίτερο τρόπο στην προάσπιση της ειρήνης και την επίλυση διενέξεων.

Διαδηλώσεις και μέτρα ασφαλείας

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Το Σάββατο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση εναντίον της Διάσκεψης, στην οποία εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν 4.000 άτομα, ενώ σε παράλληλες διαδηλώσεις έχουν καλέσει περισσότεροι από 90 οργανισμοί με έδρα το Μόναχο και άλλες πόλεις της Γερμανία.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα