back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Διάσκεψη Ασφαλείας Μονάχου: τι είπαν οι υπουργοί Άμυνας Γερμανίας-Ηνωμένου Βασιλείου

Διαβάστε επίσης

Την επιτακτική ανάγκη για συνέχιση της συνεργασία μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ αλλά και ανάμεσα στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο επεσήμαναν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Ούρζουλα φον ντερ Λέιεν και Γκάβιν Ουίλιαμσον, κατά την κοινή τους παρουσία στην έναρξη της 55ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Τόσο ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, πρόεδρος της Διάσκεψης, όσο και η φον ντερ Λέιεν υπογράμμισαν τη σημασία της κοινής της παρουσίας με τον βρετανό ομόλογό της. Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας υπενθύμισε τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες στο πεδίο των μαχών και επεσήμανε ότι στόχος παραμένει η εμβάθυνσή τους, παρά το Brexit. Σε αυτό το πλαίσιο, ανήγγειλε συνάντησή τους στα τέλη του επόμενου μήνα στην Οξφόρδη.

Όχι μόνο εταίροι, αλλά και σύμμαχοι

Η φον ντερ Λέιεν παραδέχθηκε ότι “βρισκόμαστε σε μία περίοδο με προκλήσεις, αλλαγές και αβεβαιότητα“, ωστόσο “υπάρχουν και ευκαιρίες“, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας: “Οι χώρες μας θέλουν να προστατεύουν τους πολίτες τους, κανένα κράτος δεν μπορεί να το κάνει μόνο του, γι’ αυτό η Γερμανία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την ΕΕ και το ΝΑΤΟ”, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ παραμένει η πρώτη επιλογή της ΕΕ αναφορικά με τον τομέα της ασφάλειας. “Δεν είμαστε, όμως, απλώς εταίροι, αλλά σύμμαχοι”, είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μία συνεργασία όχι μόνο σε στρατιωτικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο.

Η αύξηση της συνεισφοράς στο ΝΑΤΟ

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας τόνισε ότι δεν πρέπει ο πλανήτης να εισέλθει εκ νέου σε μία εποχή ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Παράλληλα, παραδέχθηκε: “Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες. Οι Αμερικανοί έχουν δίκιο που μας ζητούν να αυξήσουμε την συνεισφορά μας στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ. Η Γερμανία την έχει ήδη αυξήσει και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον”.

Αποκατάσταση της δημοκρατίας σε Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ

Αναφερόμενη στις θερμές περιοχές του πλανήτη –τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ- η φον ντερ Λέιεν επεσήμανε ότι αυτό που χρειάζεται δεν είναι η στρατιωτική επέμβαση όσο η αποκατάσταση σταθερών κυβερνήσεων και η ανοικοδόμηση των χωρών με την συνδρομή όλων των εμπλεκομένων.

Σχετικά με την αποχώρηση της Ρωσίας από την Συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα μεσαίου βεληνεκούς (INF), η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε ότι πρέπει να βρεθεί από κοινού ένα μείγμα μέτρων. “Ως σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μας συνδέουν τα κοινά συμφέροντα, αλλά και οι κοινές αξίες. Το ΝΑΤΟ δεν είναι μόνο ο προϋπολογισμός του, αλλά και αξιοπιστία, αξιοπρέπεια“, είπε χαρακτηριστικά.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκάβιν Ουίλιαμσον, από πλευράς του επεσήμανε ότι, παρά την αποχώρησή του από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει αφοσιωμένο στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. “Θα αναζητήσουμε νέες ευκαιρίες με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων”, δήλωσε, υπενθυμίζοντας τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τη χώρα του με την Γερμανία. “Ο κόσμος γίνεται όλο και πιο ζοφερός και γι’ αυτό οι σύμμαχοι πρέπει να βρισκόμαστε ο ένας στο πλευρό του άλλου”, είπε χαρακτηριστικά.

Brexit, NATO και INF

Ενόψει του Brexit, τόνισε: “H EE δεν πρέπει να αποκλείσει κράτη εκτός ΕΕ και το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει εγγυητής της ασφάλειας στην Ευρώπη. Ας τιμήσουμε την πιο επιτυχημένη στρατιωτική συνεργασία στην ιστορία (αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ), ας τιμήσουμε τη Συμφωνία INF”.

Το 2%

Αναφερόμενος στο αίτημα του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για αύξηση της συνεισφοράς των μελών της ΕΕ στο ΝΑΤΟ στο προβλεπόμενο 2% του ΑΕΠ τους, ο Ουίλιαμσον είπε: “Οι Ευρωπαίοι πρέπει να δίνουμε το 2% για άμυνα όχι για τις ΗΠΑ, αλλά για τον εαυτό μας, τη δική μας ασφάλεια”.

Η Ρωσία παραμένει απειλή

Συνέχισε λέγοντας ότι η σημασία του ΝΑΤΟ είναι μεγαλύτερη από ποτέ, διότι “ένας παλιός εχθρός επιστρέφει. 30 χρόνια μετά την Πτώση του Τείχους του Βερολίνου και πέντε χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η Ρωσία εξακολουθεί να αποτελεί απειλή“, ενώ συνέχισε την τεκμηρίωση της ανησυχίας που του προκαλεί η πολιτική του Κρεμλίνου, αναφερόμενος στην κράτηση των ουκρανών ναυτικών που είχαν συλληφθεί από την ρωσική ακτοφυλακή τον περασμένο χρόνο στην Κριμαία με την κατηγορία ότι παραβίασαν τα ρωσικά χωρικά ύδατα στα στενά του Κερτς, στην υπόθεση Σκριπάλ, κάνοντας λόγο για “επίδειξη ρώσικης ασέβειας στους δρόμους της Βρετανίας” και στα διεθνή σύνορα και την εθνική κυριαρχία άλλων κρατών,  την αποχώρηση από την INF, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις κυβερνοεπιθέσεις. Κινήσεις που, όπως επεσήμανε, θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια.  “Δεν πρέπει να φοβόμαστε. Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τα Δυτικά Βαλκάνια στα χέρια της Ρωσίας, πρέπει οι λαοί να έχουν το δικαίωμα να ορίζουν τη μοίρα τους”, είπε.

Η αποφυγή νέου Ψυχρού Πολέμου

Παρόλα αυτά, έτεινε κλάδο ελαίας στη Μόσχα, λέγοντας: “Δεν θέλουμε να είναι αυτή η σχέση μας με τη Ρωσία. Η εναλλακτική του διαλόγου παραμένει πάντα στο τραπέζι“, τονίζοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί μία επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα