back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Διάσκεψη Ασφαλείας Μονάχου: ο Πενς για Ρωσία, Κίνα, Βόρεια Κορέα και Βενεζουέλα

Διαβάστε επίσης

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ξεκίνησε την ομιλία του στην 55η Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο, επισημαίνοντας ότι η φετινή αμερικανική αντιπροσωπεία είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της διοργάνωσης, κάνοντας ειδική αναφορά και στην παρουσία της Νάνσι Πελόζι, προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

“Χαίρομαι που μιλώ εκ μέρους του πρωταθλητή της ελευθερίας”, είπε ο Πενς αναφερόμενος στο αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, διευκρινίζοντας ότι το σύνθημα “Η Αμερική Πρώτα” δεν σημαίνει ότι η Αμερική θέλει να είναι μόνη, χωρίς συμμάχους.

Τα επιτεύγματα Τραμπ

“Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επισημάνει ότι το θεμελιώδες ζήτημα που πρέπει να απασχολεί την Δύση είναι εάν είναι σε θέση να επιβιώσει. Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι οι ΗΠΑ έχουν δώσει εμπράκτως την απάντηση σε αυτό το ερώτημα”, τόνισε ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος συνέχισε απαριθμώντας της επιτυχίες της, λέγοντας ότι επενδύονται σήμερα τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά στον τομέα της άμυνας από την εποχή Ρίγκαν, ότι μέσα σε δύο χρόνια έχουν δημιουργηθεί 5,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, έχει πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη φορολογική μεταρρρύθιση στην ιστορία των ΗΠΑ, ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο σημειώνει διαρκώς ανοδική πορεία και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εξελιχθεί στην μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του πλανήτη.

Ο στόχος του 2%

“Χάρη στην πίεση των ΗΠΑ διπλασιάστηκε ο αριθμός των μελών του ΝΑΤΟ που έχουν πετύχει τον στόχο της συνεισφοράς ποσοστού 2% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του, ενώ ακόμη περισσότερα δεσμεύτηκαν ότι θα τον αυξήσουν έως το 2024”, τόνισε ο Πενς, ευρισκόμενος στη χώρα που έχει έρθει σε έντονη αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ γι’ αυτό το ζήτημα, ενώ συνέχισε υπογραμμίζοντας την σημασία της προστασίας των υποδομών τηλεπικοινωνιών και συστημάτων εθνικής ασφαλείας.

Το κυνήγι των τρομοκρατών συνεχίζεται

Εν συνεχεία, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επεσήμανε ότι η χώρα του συνέδραμε με τον δικό της τρόπο στην καταπολέμηση των τρομοκρατών στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, απελευθερώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους. “Η αμερικανική παρουσία θα παραμείνει ισχυρή στην ευρύτερη περιοχή και δεν θα σταματήσουμε εάν δεν βρούμε και τον τελευταίο μαχητή του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους”, είπε χαρακτηριστικά.

Ρωσία, Ιράν και Κίνα

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ένταση των σχέσεων με την Ρωσία και την αποχώρηση της Μόσχας από την Συμφωνία για τα Πυρηνικά Όπλα Μεσαίου Βεληνεκούς (INF), ενώ τόνισε ότι ο αντισιμιτισμός πρέπει να καταδικάζεται οικουμενικά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το καθεστώς του Ιράν υποστηρίζει το Ολοκαύτωμα, ενώ επανέλαβε το αμερικανικό αίτημα ότι η ΕΕ πρέπει να αποσυρθεί από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Επεσήμανε ότι η ρήξη στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν κοστίσει στην αμερικανική οικονομία και ότι χρειάζεται επαναπροσδιορισμός τους, υπό την προϋπόθεση ωστόσο ότι θα γίνονται σεβαστα από την Κίνα τα πνευματικά δικαιώματα που συνδέονται με τα προϊόντα.

Η αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορεάς

Εν συνεχεία, ο Πενς εξήρε την πολιτική Τραμπ αναφορικά με την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας. “Σταμάτησαν οι πυρηνικές δοκιμές, οι ήρωες του πολέμου της Κορέας επέστρεψαν”, είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας τη νέα συνάντηση που θα έχουν ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν στα τέλη του μηνός στο Βιετνάμ.

Ο Μαδούρο δικτάτορας, αναγνωρίστε τον Γκουαϊδό

Αναφερόμενος στην κρίση στη Βενεζουέλα, ο Μάικ Πενς χαρακτήρισε τον Νικολάς Μαρούρο δικράτορα χωρίς νόμιμη εξουσία, επισημαίνοντας ότι η οικονομία του λατινοαμερικάνικου κράτους καταρρέει, οι πολίτες του υποσιτίζονται και ότι εκατομμύρια εγκαταλείπουν τη χώρα. Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι οι ΗΠΑ ήταν το πρώτο κράτος που αναγνώσισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως ηγέτη της χώρας και ότι αυτό το παράδειγμα ακολούθησαν άλλα 52 κράτη, καλώντας την ΕΕ να κάνει το ίδιο, μολονότι οι Βρυξέλλες έχουν δια στόματος της ύπατης εκπροσώπου της για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερικά Μογκερίνι, διαμηνύσει ότι μία τέτοια απόφαση εμπίπτει στις αρμοδιότητες των κρατών-μελών και όχι των Βρυξελλών.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα