back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Brexit: Άλλη μια δύσκολη εβδομάδα ξεκινά για τη Μέι

Διαβάστε επίσης

Σε επιστολή της προς όλους τους 317 βουλευτές των Τόρις, η Τερέζα Μέι τους προτρέπει να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit, προειδοποιώντας τους ταυτόχρονα ότι “όλοι θα κριθούν από την ιστορία” για τις επιλογές τους στην προσπάθεια αυτή.

Οι προσπάθειες να πεισθεί η ΕΕ να συμφωνήσει για αλλαγές στο σχέδιο “backstop” για να αποφευχθεί η επιστροφή των τελωνειακών ελέγχων στα ιρλανδικά σύνορα θα συνεχισθούν σήμερα (Δευτέρα).
Tαυτόχρονα, συνεχίζονται και οι συνομιλίες στο εσωτερικό της Βρετανίας, μεταξύ Εργατικών και Τόρις.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επιδιώκει αλλαγές στο πλέον αμφιλεγόμενο σημείο της συμφωνίας εξόδου: τον μηχανισμό ασφαλείας στα ιρλανδικά σύνορα (backstop) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν σκληρά σύνορα μετά το Brexit.

Η Τερέζα Μέι σχεδιάζει να μιλήσει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναζητώντας αλλαγές στη συμφωνία της με την ΕΕ για την αποχώρηση, ημέρες αφότου υπέστη ήττα σε μια συμβολική ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, που ενέτεινε τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία σε 40 ημέρες, όταν η Βρετανία αναμένεται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παραιτήσεις των Εργατικών

Τουλάχιστον έξι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχουν τακτικές συναντήσεις συζητούν το ενδεχόμενο να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους και να σχηματίσουν ένα νέο φιλοευρωπαϊκό κεντρώο κόμμα. Αυτοί οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι το Εργατικό κόμμα υπό τον κ. Κόρμπιν, ο οποίος πάντα ήταν ευρωσκεπτικιστής, έχει στραφεί πολύ προς τα αριστερά.

Στις 27 Φεβρουαρίου, όταν θα έρθει και πάλι προς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο η συμφωνία Brexit της Τερέζα Μέι, τότε μπορεί να εκδηλωθεί το σχίσμα στους Εργατικούς, εφόσον όπως αναμένεται ο κ. Κόρμπιν καταψηφίσει τροπολογία που υποστηρίζει τη λεγόμενη “Λαϊκή Ψήφο” ,  τη δεύτερη προσφυγή στις κάλπες για την απόσυρση ή όχι του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδοποίηση Γερμανίας

Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο θα σταματήσει να εκδίδει Γερμανούς στη Βρετανία αμέσως σε περίπτωση που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, έγραψε την Κυριακή η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη μια επίσημη ειδοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα την περασμένη εβδομάδα.

Η ειδοποίηση που επιδόθηκε στην Κομισιόν επικαλείται τις ανησυχίες στη Βρετανία και στην ΕΕ ως προς τη συνέχιση της δικαστικής συνεργασίας στο σημερινό επίπεδο μετά το Brexit, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

 

Η Γαλλία δεν “μαλακώνει” τη στάση της για το backstop

Η Γαλλία απέρριψε τα δημοσιεύματα βρετανικών ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν προσφέρει παραχωρήσεις σχετικά με το ιρλανδικό backstop, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Αυτά (τα δημοσιεύματα) είναι αβάσιμα… Η γαλλική θέση είναι εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η συμφωνία για την αποχώρηση δεν είναι επαναδιαπραγματεύσιμη» επισήμανε ένας αξιωματούχος από το Ελιζέ.

Η εφημερίδα The Times έγραψε το Σαββατοκύριακο ότι η Γαλλία κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να παράσχουν εγγυήσεις σχετικά με το ιρλανδικό backstop κι ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει μαλακώσει τη στάση του «για να συμβάλει σε μια προσπάθεια της τελευταίας στιγμής από την ΕΕ προκειμένου να βοηθήσει στο να περάσει η συμφωνία αποχώρησης».

 

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα