back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

O Γιούνκερ δείχνει την πόρτα της εξόδου από το ΕΛΚ στον Ορμπάν

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το κόμμα του ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, Fidesz, δεν έχει θέση στην ομάδα του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), έπειτα από μομφή του Fidesz στο πλαίσιο καμπάνιας του ότι ο Γιούνκερ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδυναμώνουν εσκεμμένα τα σύνορα της Ουγγαρίας.

Οι προκλητικές αφίσες

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν μία αφίσα του Fidesz, στην οποία το κόμμα του Ορμπάν κατηγορεί τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι συνεργάζεται με τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος προκειμένου να επιτρέπεται η είσοδος στην Ουγγαρία σε περισσότερους μετανάστες.

Στην αφίσα απεικονίζονται οι Γιούνκερ και Σόρος και στην λεζάντα αναφέρεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ ακολουθούν τις οδηγίες του Σόρος “υλοποιώντας πειραματικά προγράμματα μετανάστευσης σε συνεργασία με αφρικανικά κράτη και περικόπτοντας την παροχή οικονομικής στήριξης σε χώρες που αντιτίθενται στην μετανάστευση”.

Σε μία άλλη αφίσα του κόμματος του Ορμπάν που έχει αναρτηθεί στην σελίδα του στο Facebook αναγράφεται: “Θέλουν να εισαγάγουν υποχρεωτικές ποσοστώσεις εγκατάστασης μεταναστών, θέλουν να αποδυναμώσουν τα δικαιώματα προστασίας των συνόρων των κρατών-μελών, θέλουν να διευκολύνουν την μετανάστευση μέσω της χορήγησης βίζας στους μετανάστες”.

Η απάντηση των Βρυξελλών

Δεν μπορείς να κάνεις πολλά ενάντια στο ψεύδος”, δήλωσε ο Γιούνκερ, συμπληρώνοντας ότι: “Ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ θα πρέπει να αναλογιστεί εάν πραγματικά χρειάζεται αυτή τη φωνή στην ομάδα”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδοκίμασε τις αφίσες, χαρακτηρίζοντάς τες “γελοίες θεωρίας συνωμοσίας” και επισημαίνοντας ότι “η βοήθεια που χορηγεί η ΕΕ δεν υποσκάπτει την προστασία των εθνικών συνόρων”, ενώ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε ότι οι αφίσες “κινούνται σε ένα εντελώς διαφορετικό σύμπαν”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα