Αυξάνεται ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που έχουν λάβει απορριπτικές απαντήσεις οι οποίοι επαναπροωθούνται από την Γερμανία στην Τυνησία, το Μαρόκο και την Αλγερία, σύμφωνα με νέα έκθεση του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών.
Αύξηση 35%
Το 2018, ο αριθμός αυτός σημείωσε αύξηση 35% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, όπως αναφέρεται στην έκθεση η οποία δημοσιοποιήθηκε από την γερμανική εφημερίδα Rheinische Post. Συγκεκριμένα, απελάθηκαν από την Γερμανία στα τρία βορειοαφρικανικά κράτη συνολικά 1.873 αιτούντες άσυλο που είχαν λάβει απορριπτική απάντηση, ενώ, το 2017, είχαν απελαθεί 1.389.
Το Μαρόκο στην πρώτη θέση
Ο αριθμός των επαναπροωθήσεων στις χώρες του Μαγκρέμπ πέρυσι ήταν σχεδόν 14 φορές μεγαλύτερος από ό,τι το 2015, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στο Μαρόκο, με τον αριθμό των απελαθέντων να έχει αυξηθεί στους 826 από 634.
Γενικευμένη τάση
Το 2018, αυξήθηκαν οι απελάσεις και προς κράτη της δυτικής Αφρικής, όπως η Γκάνα και η Γκάμπια.
Περί τα 422 άτομα, οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου των οποίων απορρίφθηκαν, απελάθηκαν πέρυσι στη Ρωσία. Το 2017, ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 184, ενώ και οι απελάσεις προς την Ινδία αυξήθηκαν από 32 σε 212 κατά την περσινή χρονιά.
Η περίπτωση του Αφγανιστάν
Επιπλέον, αυξήθηκαν και οι απελάσεις στον Αφγανιστάν από 121 σε 284. Οι απελάσεις στην συγκεκριμένη χώρα αποτελούν επίμαχο ζήτημα, καθώς η χώρα δεν περιλαμβάνεται στην λίστα με της ασφαλείς χώρες προέλευσης.
Οι ασφαλείς χώρες προέλευσης
Ασφαλείς χώρες προέλευσης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της ΕΕ, θεωρούνται εκείνες στις οποίες δεν διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις και στις οποίες οι αιτούντες άσυλο που επιστρέφουν δεν διατρέχουν τον κίνδυνο να πέσουν θύματα πολιτικής δίωξης, βασανιστηρίων ή άλλου είδους απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης. Η λίστα αποτελείται, αυτή τη στιγμή, από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Κόσοβο, καθώς και τα αφρικανικά κράτη Γκάνα και Σενεγάλη.
Προσπάθειες διεύρυνσης της λίστας
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας επιδιώκει από το καλοκαίρι την διεύρυνση της λίστας με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης. Τον Ιούλιο, είχε εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο ένα σχέδιο νόμου του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, βάσει του οποίου σε ασφαλείς χώρες προέλευσης πρέπει να αναβαθμιστούν τα τρία κράτη του Μαγκρέμπ – Τυνησία, Μαρόκο και Αλγερία– αλλά και η Γεωργία στον Καύκασο.
Στόχος της πρότασης ήταν η επίσπευση των διαδικασιών ελέγχου των αιτήσεων ασύλου. Παράλληλα, θεωρείται ότι θα λειτουργούσε αποτρεπτικά για όσους επιθυμούν να έρθουν στην ΕΕ.
Η καταψήφιση από το Ομοσπονδιακό Συμβουλίου
Αυτή η προσπάθεια παρεμποδίστηκε, ωστόσο, την προηγούμενη εβδομάδα από την Άνω Βουλή της Γερμανίας, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat), που απέρριψε το σχέδιο νόμου.
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, είναι νομοθετικό σώμα στο οποίο εκπροσωπούνται τα 16 κρατίδια σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Το 2017 δεν ενέκρινε μία ακόμη προσπάθεια αναβάθμισης των κρατών του Μαγκρέμπ.
Η νέα απόρριψη του σχεδίου νόμου οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι την πλειοψηφία στο Συμβούλιο κατέχουν εκπρόσωποι κρατιδίων, στις περιφερειακές κυβερνήσεις των οποίων συμμετέχουν οι Πράσινοι. Οι Πράσινοι όπως και η Αριστερά είχαν εξαρχής ταχθεί εναντίον της διεύρυνσης της λίστας και η καταψήφιση από πλευράς τους ήταν αναμενόμενη.
Δομίνα Διαμαντοπούλου