back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γερμανία: Στο στόχαστρο των CDU/CSU o Ορμπάν

Διαβάστε επίσης

Αποστάσεις από τον Βίκτορ Ορμπάν παίρνουν κορυφαία στελέχη των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), έπειτα από μακρά σιγή.

Κι αυτό, δύο μόλις ημέρες μετά τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού Fidesz δεν έχει θέση στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Κραμπ-Κάρενμπαουερ: “Πιθανή διακοπή των συνομιλιών με το Fidesz”

Μετά την προκλητική καμπάνια του κόμματος του Ορμπάν εναντίον του Γιούνκερ και της ΕΕ, η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, επικεφαλής της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών, προειδοποίησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό “Der Spiegel”, για πιθανή διακοπή των συνομιλιών με το Fidesz.

“Το ΕΛΚ ανέκαθεν συνεργαζόταν με τα αδελφά κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης με στόχο την ανάπτυξη της Ευρώπης ως όλον”, επεσήμανε η Κραμπ-Κάρενμπαουερ, συμπληρώνοντας ότι δεν πρέπει επίμαχα ζητήματα να διχάσουν εκ νέου την Ευρώπη.

Αυτός ο κίνδυνος είναι ορατός “εξαιτίας των ακατανόητων και αβάσιμων κατηγοριών που διατυπώνει το κόμμα του Βίκτορ Ορμπάν”, όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της CDU και προσέθεσε: “H ουγγρική πλευρά πρέπει να αποδείξει ότι εξακολουθεί να αισθάνεται ότι ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα”.

Βέμπερ: “Ο Ορμπάν οφείλει να καταλάβει ότι απομακρύνεται διαρκώς από το ΕΛΚ”

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του ΕΛΚ για το αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέλος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών, προειδοποίησε με τη σειρά του, σε συνέντευξή του στην “Süddeutsche Zeitung”, ότι ο Ορμπάν οφείλει να καταλάβει ότι απομακρύνεται διαρκώς από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Η στάση του το τελευταίο διάστημα “προκαλεί μεγάλη σύγχυση και οργή”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ζέντερ: “Ο Ορμπάν πρέπει να αποδείξει ότι θέλει να παραμείνει στο ΕΛΚ”

Μέχρι στιγμής, η βαυαρική Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών διατηρούσε καλές σχέσεις με τον Ορμπάν. Πλέον, όμως, ο Μάρκους Ζέντερ, επικεφαλής της CSU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας, υιοθετεί πιο αυστηρό τόνο. “Οι τελευταίες δηλώσεις του Βίκτορ Ορμπάν είναι απαράδεκτες”, τόνισε, μιλώντας στην “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, επισημαίνοντας ότι ο ούγγρος πρωθυπουργός πρέπει να αποδείξει ότι εξακολουθεί να επιθυμεί να είναι ανήκει στο ΕΛΚ.

Αποχώρηση του Fidesz από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πάντως, δεν ζήτησε κανένα από τα τρία στελέχη της Χριστιανικής Ένωσης. Για την ώρα, περιορίστηκαν στις προειδοποιήσεις.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα