back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η «Ωκεανίς» φέρνει χιόνια αλλά όχι στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Έρχεται τη νύχτα η «Ωκεανίς», το νέο κύμα κακοκαιρίας που θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα, με ψύχος, χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση, της τάξης των 10 βαθμών κελσίου στα κεντρικά και τα βόρεια. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Σάββατο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές, με καταιγίδες κατά τόπους
ισχυρές που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Στην Αθήνα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και από το απόγευμα χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και από τις βραδινές ώρες στα βόρεια σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με ένταση 4 με 6 μποφόρ, ενώ από το μεσημέρι θα ενισχυθούν σε 7 με 8 και στα ανατολικά τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νεότερα στοιχεία για την κακοκαιρία «ΩΚΕΑΝΙΣ»

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας (άνω των 10°C κατά τόπους) οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά, στα νότια και στο Αιγαίο, οι καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι πυκνές χιονοπτώσεις τόσο στα ορεινά και ημιορεινά, όσο και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας.

Όπως αναφέρει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τη διάρκεια του Σαββάτου μέχρι περίπου τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.

Το meteo.gr παρουσιάζει  βίντεο  με προγνωστικούς χάρτες των φαινομένων έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 25/02/2019, και προγνωστικοί χάρτες χιονοκάλυψης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου έως και το πρώτο μισό της Κυριακής 24/02.

Σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία η Αττική θα βρεθεί στον θερμό τομέα της Ωκεανίδας. Κατά συνέπεια οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρα στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

Επιπρόσθετα, όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί, το διήμερο Σάββατο 23/02 – Κυριακή 24/02, πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο και Νοτιοδυτικό Αιγαίο (βορειοανατολικοί) καθώς επίσης στο Ιόνιο και στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας (από ανατολικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις).

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη την Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές και βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά το πρωί 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 5 βαθμούς κελσίου

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στη Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο. Από τη Θεσσαλία και βορειοτέρα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σταδιακά και σε πεδινές περιοχές με ενδεικτικό υψόμετρο για την ανατολική Στερεά είναι τα 200-300 μέτρα και για την Πελοπόννησο τα 300-500 μέτρα. Τις βραδινές ώρες οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις με ένταση 5 με 7 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ και στα υπόλοιπα θα πνέουν βορειοανατολικοί 6 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο 9 τοπικά 10 μποφόρ.

Την Κυριακή ασθενείς χιονοπτώσεις στα βόρεια που μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα, νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά κια ημιορεινά κυρίως στα ηπειρωτικά που βαθμιαία στα
δυτικά θα σταματήσουν. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στη Θεσσαλία και τις Σποράδες τις πρωινές ώρες, καθώς και στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο με
εξασθένηση από το βράδυ.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με ένταση 5 με 7 μποφόρ, στα υπόλοιπα ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 με 8, στα πελάγη 9 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά το πρωί 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

Τη Δευτέρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά και τα βόρεια στη νότια νησιωτική χώρα. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη κατά τόπους ισχυρές και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης και στα υπόλοιπα
νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας που βαθμιαία θα περιοριστούν νοτιότερα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 6 με 8 και στο νότιο Αιγαίο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια.

Την Τρίτη νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη ώχρα λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με ένταση 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Την Τετάρτη λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και στην ανατολική χώρα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5 με 7 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα