back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σε «κενό αέρος» η προστασία πρώτης κατοικίας έως το καλοκαίρι

Διαβάστε επίσης

Το κυβερνητικό τρικ μετάθεσης της ενοποίησης του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των δανειοληπτών.

Με τη δέσμευση Τσίπρα ότι θα δημιουργηθεί ενοποιημένο θεσμικό πλαίσιο το επόμενο τρίμηνο για την προστασία των δανειοληπτών και ότι αυτό θα αναγράφεται στην εισηγητική έκθεση του νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας έφυγαν χθες από το Μαξίμου οι τραπεζίτες. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν κυβερνητικό ελιγμό που δεν έδωσε λύση στο ζήτημα αλλά μετέθεσε την ουσιαστική λύση για το προσεχές μέλλον και πιθανώς για την επόμενη κυβέρνηση εφ όσον γίνουν εκλογές μέχρι τον Ιούνιο.

Ωστόσο το εντυπωσιακό είναι ότι από 1ης Μαρτίου δεν θα ισχύει ούτε η προστασία του άρθρου 9 του Νόμου Κατσέλη (δηλαδή προστασία από πλειστηριασμό) αλλά και ούτε και οι νέες ρυθμίσεις καθώς η πλατφόρμα που θα υποδέχεται τις αιτήσεις στα πλαίσια του νέου νόμου δεν θα είναι έτοιμη πριν από το καλοκαίρι.
Έτσι οι δανειολήπτες μένουν εντελώς ακάλυπτοι από την προστασία της πρώτης κατοικίας εφ όσον δεν έχουν προχωρήσει στις διαδικασίες του νόμου Κατσέλη. Οι δανειολήπτες όμως θα μπορούν να προσφεύγουν δικαστικά χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζουν προστασία με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα αλαλούμ αγώνα δρόμου με άλλες δικαστικές ενέργειες για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία τους.

Σε ό,τι αφορά στους στρατηγικούς κακοπληρωτές από το καλοκαίρι που θα φτιαχτεί η πλατφόρμα θα ελέγχονται όλα τα στοιχεία όσων έχουν προσφύγει ήδη στο νόμο Κατσέλη. Έτσι όταν θα πηγαίνουν στο δικαστήριο οι τράπεζες θα προσκομίζουν στοιχεία ότι πρόκειται για στρατηγικό κακοπληρωτή και οι αιτήσεις υπαγωγής θα απορρίπτονται. Βεβαίως η προστασία που έχουν εξασφαλίσει ήδη θα διαρκεί έως την εκδίκαση της υπόθεσης.

Οι τράπεζες στη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου εξασφάλισαν ότι θα μπλοκάρουν τα τρικ που μετέρχονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές όταν βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα περιουσιακά τους στοιχεία. Έτσι κανένας δεν θα μπορεί να υποβάλλει αίτημα να μπει στο νόμο Κατσέλη κανένας δανειολήπτης λίγο πριν τη διενέργεια του πλειστηριασμού και ταυτόχρονα να μπλοκάρει τη διαδικασία με την περίφημη διόρθωση τιμής (δηλαδή να προσφεύγει κατά της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού θεωρώντας τη χαμηλή) καθώς η τιμή θα καθορίζεται με συγκεκριμένο τρόπο και από συγκεκριμένους εκτιμητές χωρίς να μπορεί να αμφισβητηθεί.

Νίκος Καρούτζος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα