back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επιμένουν οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι θυελλώδεις άνεμοι – Η «Ωκεανίς» έφερε προβλήματα σε πολλά σημεία της χώρας

Διαβάστε επίσης

Αριθμό-ρεκόρ κλήσεων για βοήθεια έχει δεχθεί το τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική υπηρεσία, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που σαρώνει τη χώρα.

Συνολικά δέχθηκε τριακόσιες ογδόντα τρεις κλήσεις που αφορούσαν σε κοπές δέντρων, απομακρύνσεις αντικειμένων, μεταφορές ανθρώπων σε ασφαλή σημεία και μεταφορές ασθενών από και προς νοσηλευτικά ιδρύματα.

Από χθες, Σάββατο, στις 06.00, μέχρι σήμερα στις 06.00, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, έλαβε στην Αττική συνολικά 129 κλήσεις για κοπές δένδρων που έπεσαν από τους πολύ ισχυρούς ανέμους και άλλες 94 κλήσεις για απομάκρυνση πινακίδων και άλλων αντικειμένων που έπεσαν στους δρόμους και αυτοκίνητα.

Επίσης δύο οχήματα της Πυροσβεστικής χρειάστηκε να επέμβουν χτες το βράδυ στην Πάρνηθα για τον απεγκλωβισμό δύο οικογενειών, (συνολικά οκτώ ατόμων), των οποίων τα αυτοκίνητα ακινητοποιηθήκαν από τον χιονιά σε χωματόδρομο κοντά στο καταφύγιο στην θέση Φλαμπούρι.

Τελικά, εκχιονιστικό μηχάνημα άνοιξε δρόμο προκειμένου τα δύο αυτοκίνητα να μπορέσουν να βγουν στην άσφαλτο και με την συνοδεία των πυροσβεστών στα δύσκολα σημεία, οι δύο οικογένειες έφτασαν σώες στα σπίτια τους.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η Πυροσβεστική έλαβε συνολικά 136 κλήσεις το τελευταίο 24ωρο, που αφορούσα: 99 κοπές δένδρων, 26 απομακρύνσεις αντικειμένων που παρασύρθηκαν από τον αέρα, έξι μεταφορές ασθενών, κυρίως για αιμοκάθαρση, και πέντε παροχές βοήθειας σε πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στα χιόνια με τα αυτοκίνητα τους.

Οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν με οχήματα της Πυροσβεστικής ήταν 3 στη Λήμνο, ένας στην Σάμο, ένας στην Αλεξανδρούπολη και ένας στην Χαλκιδική.

Στο μεταξύ οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται. Κλειστοί παραμένουν από τα χιόνια οι δρόμοι προς Πάρνηθα και η Περιφερειακή Πεντέλης-Νέας Μάκρης, ενώ τα συνεργεία της Πυροσβεστικής δουλεύουν συνεχώς από χτες το πρωί, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής, για την αποκατάσταση προβλημάτων, που δημιούργησαν κυρίως οι θυελλώδεις άνεμοι.

Νωρίτερα έκλεισε η οδός Ομορφοκκλησιάς στη Νέα Ιωνία, από την συμβολή με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, εξαιτίας πτώσης δένδρου από τον αέρα, ενώ στην οδό Βικέλα στον Άγιο Ελευθέριο έπεσε κολόνα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία από την οδό Κουρτίδου προς τη λεωφόρο Κηφισού.

Σήμερα το πρωί, λόγω χιονιού, τα αυτοκίνητα στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας κινούνταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, αλλά τα εκχιονιστικά μηχανήματα άνοιξαν πολύ γρήγορα το δρόμο και το πρόβλημα αποκαταστάθηκε.

Προειδοποίηση για έντονα φαινόμενα σε Κρήτη και νότιο Αιγαίο

Από τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, καθώς και πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης.

Η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει ότι τα εντονότερα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Ωκεανίδας» για ακόμη μία φορά θα εντοπίζονται στα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης, όπου θα πέσουν μεγάλες ποσότητες βροχής.

Αρνητικές θερμοκρασίες (υπό το μηδέν) σε όλη τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα κατέγραψε το δίκτυο του ΕΑΑ/meteo το πρωί της Κυριακής, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα. Ταυτόχρονα παραμένουν πολύ θυελλώδεις οι άνεμοι στο Αιγαίο, καθώς και κατά μήκος του Κορινθιακού κόλπου.

Διακοπές ρεύματος

Η κακοκαιρία προκάλεσε διακοπές ρεύματος στην ανατολική Αττική, κατά τις βραδινές ώρες, ενώ νωρίτερα είχαν σημειωθεί διακοπές ρεύματος και στο Πήλιο.

Εγκλωβισμένοι στην Πάρνηθα βρέθηκαν οχτώ άτομα, των οποίων τα αυτοκίνητα «κόλλησαν» στο πυκνό χιόνι.

Από το μεσημέρι του Σαββάτου έχει διακοπή η κυκλοφορία από το ύψος του τελεφερίκ προς την Πάρνηθα, λόγω της κακοκαιρίας.

Στη Λάρισα επίσης εγκλωβισμένοι για περίπου 4,5 ώρες παρέμειναν οι επιβάτες πέντε λεωφορείων και δεκάδων οχημάτων στην ιερά μονή του Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο, λόγω της χιονόπτωσης.

Όπως καταγγέλλουν επιβάτες, οι αρχές ενημερώθηκαν από τις 10.30 το πρωί για το πρόβλημα στη μετακίνηση, όμως το εκχιονιστικό έφθασε εκεί μόλις πέντε λεπτά πριν από τις 3 το μεσημέρι.

Στην Κεφαλλονιά η κακοκαιρία προκάλεσε επίσης πολλά προβλήματα

Δύο άτομα που βρίσκονταν με το αυτοκίνητό τους στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου στον Αίνο απεγκλωβίστηκαν από την Πυροσβεστική.

Νέα Σμύρνη: Επεσε δέντρο από τον αέρα και καταπλάκωσε 12 οχήματα

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το βράδυ του Σαββάτου, καθώς ένα δέντρο έπεσε πάνω σε αρκετά οχήματα στην Νέα Σμύρνη.

Οι αρχικές πληροφορίες που έλαβε η Πυροσβεστική έκαναν λόγο για 8 οχήματα, όμως, σε νεότερη ενημέρωση αναφέρεται πως το δέντρο έχει καταπλακώσει μέχρι και 12 οχήματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα αυτοκίνητα ήταν απλά σταθμευμένα και δεν υπάρχει αναφορά για κάποιον τραυματία.

Στο σημείο επιχείρησαν 16 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Ισχυροί άνεμοι

Ριπές ανέμου άνω των 140 χιλιομέτρων την ώρα έχουν καταγράψει οι μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr στο Αιγαίο μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, ενώ ακόμη και σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές καταγράφηκαν ριπές άνω των 100 χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με το ΕΑΑ/meteo, το ρεκόρ έως το απόγευμα του Σαββάτου κατείχε η Παξιμάδα Καρύστου με ανέμους 142 χλμ/ώρα και ακολουθούσαν η Σαμοθράκη (121 χλμ/ώρα), ο Ρωμανός Πάτρας (119 χλμ/ώρα), η Πορταριά Μαγνησίας (119 χλμ/ώρα), η Μακρινίτσα Μαγνησίας (109 χλμ/ώρα), η Πεντέλη (105 χλμ/ώρα) και η Λευκάδα (103 χλμ.ώρα).

Σημαντικά ύψη βροχής και μεγάλο αριθμό κεραυνών προκάλεσε η κακοκαιρία «Ωκεανίς».

Εκτός από τους θυελλώδεις ανέμους, η κακοκαιρία «Ωκεανίς» έχει προκαλέσει σημαντικά ύψη βροχής κυρίως στα ανατολικά αλλά και μεγάλο αριθμό κεραυνών.

Σύμφωνα με το δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών τα μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής έως το απόγευμα του Σαββάτου καταγράφηκαν στο Μόλυβο Λέσβου (80 χιλιοστά), στην Αγία Παρασκευή Λέσβου (55), στη Χίο (44), στη Σιμωνόπετρα (42), στη Βατερή Ευβοίας (40), στον Καβομαλιά (40) και στη Στενή Ευβοίας (39 χιλιοστά).

Επίσης, περίπου 2.000 κεραυνοί καταγράφηκαν στη διάρκεια του Σαββάτου κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές του Κεντρικού και Νότιου Αιγαίου, αλλά και του Ιονίου.

Στα λευκά η Θεσσαλονίκη

Η «Ωκεανίδα» ξαναέντυσε τη Θεσσαλονίκη στα λευκά, αφού το πρωί του Σαββάτου χιόνισε ακόμη και στο κέντρο της πόλης, με τη θερμοκρασία να κατρακυλά σχεδόν 12 βαθμούς σε σύγκριση με χθες. Ειδικότερα ο σταθμός του Επταπυργίου κατέγραψε 11,4 βαθμούς πτώση της θερμοκρασίας, από 9,3 στους -2,1 βαθμούς Κελσίου.Η πτώση της θερμοκρασίας είναι εξίσου εντυπωσιακή σε πολλές περιοχές της βόρειας χώρας. Επί παραδείγματι, διαφορά θερμοκρασίας άνω των 10 βαθμών, έχει καταγραφεί στη Νάουσα (11,1), στο Κιλκίς (10,5), στην Αλεξανδρούπολη (11,6), και στη Σαμοθράκη (12,9).

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στις 10 το πρωί η θερμοκρασία στη Φλώρινα ήταν στους -6 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα, στην Κοζάνη ο υδράργυρος έπεσε στους -4, στην Καστοριά στους -3 και στην Αλεξανδρούπολη στους -2 βαθμούς Κελσίου.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στη Χαλκιδική, τη δυτική Μακεδονία αλλά και ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Μέχρι το βράδυ οι χιονοπτώσεις στα βόρεια θα περιοριστούν σημαντικά.

Τα πρώτα προβλήματα απο την κακοκαιρία εμφανίστηκαν στην Αττική καθώς πριν από λίγο, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, διακόπηκε λόγω χιονόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων, στην λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ και πάνω.

Θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις άνεμοι

Θυελλώδεις και πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι πνέουν στο μεταξύ σε πολλές περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το meteo.gr, οι μέγιστες ριπές ανέμου καταγράφηκαν ως εξής:

Σαμοθράκη (121 χλμ/ώρα)
Πορταριά Μαγνησίας (119 χλμ/ώρα)
Μακρινίτσα (109 χλμ/ώρα)
Σιμωνόπτερα (92 χλμ/ώρα)
Πάρνηθα – σε υψόμετρο 1.230 μέτρων (92 χλμ/ώρα)
Αριδαία Πέλλας (90 χλμ/ώρα)
Λήμνος (90 χλμ/ώρα)
Αντίκυρα (84 χλμ/ώρα)

Τα κυριότερα προβλήματα από την κακοκαιρία εντοπίζονται στις μετακινήσεις. Στην Αττική διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ, στο ρεύμα προς καζίνο, λόγω χιονόπτωσης.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Σοβαρά προβλήματα προκαλούν οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι, που φθάνουν τα 9 και στο Αιγαίο τοπικά ακόμη και τα 10 μποφόρ, στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Σε ισχύ έχει τεθεί απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τον Αργοσαρωνικό και τη Σαλαμίνα.

Κλειστές είναι εξάλλου οι γραμμές Αγ. Μαρίνας-Νέας Στύρας, Ρίου-Αντιρρίου, Βόλου-Σποράδων, Κυλλήνης-Ζακύνθου, Κυλλήνης-Κεφαλονιάς, Κεραμωτής Καβάλας-Λιμένα Θάσου, Πρίνου-Θάσου και Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης.

Τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Ηγουμενίτσας-Κέρκυρας θα εκτελούνται μόνο μέχρι τις 9 το πρωί.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, προκειμένου να ενημερώνονται για αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγων των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ακυρώσεις πτήσεων στη Θεσσαλονίκη

Τέσσερις πτήσεις με προορισμό το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ακυρώθηκαν μέχρι στιγμής, καθώς δεν κατέστη δυνατή η προσγείωση των αεροσκαφών λόγω των δυνατών ανέμων και της χαμηλής νέφωσης.

Συγκεκριμένα δεν προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης τα αεροπλάνα που εκτελούσαν τις πτήσεις από Λάρνακα, Νυρεμβέργη, Βερολίνο και Αθήνα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννη Παπάζογλου.

Λόγω της αδυναμίας προσγείωσης του αεροπλάνου που εκτελούσε την πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη δεν έγινε και η αντίστοιχη προγραμματισμένη πτήση Θεσσαλονίκη – Αθήνα. Ακυρώθηκαν επίσης οι πτήσεις για Καλαμάτα και για Σάμο και Σκύρο.

Χιόνια στη Θεσσαλονίκη
Σε ό,τι αφορά τη χιονόπτωση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, συνεχιζόταν το μεσημέρι, χωρίς ωστόσο να έχουν καταγραφεί σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, πέρα από κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Τα φαινόμενα είναι πιο έντονα σε Φίλυρο, Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι, Πανόραμα και Ωραιόκαστρο. Κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου και Μελισσοχωρίου – Ωραιοκάστρου, λόγω της χιονόπτωσης.

Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς τα προβλήματα που προκλήθηκαν νωρίτερα σε χωριά και σε περιοχές της Άνω Πόλης λόγω της χιονόπτωσης αντιμετωπίστηκαν.

Το πρωί δεν πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια για τα χωριά Αρδαμέρι του δήμου Λαγκαδά και Λιβάδι και Περιστερά του δήμου Θέρμης, λόγω του όγκου χιονιού στο οδόστρωμα. Αργότερα έγινε καθαρισμός του οδικού δικτύου και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

Κάποια προβλήματα υπήρξαν στις γραμμές λεωφορείων που εκτελούν δρομολόγια στις Συκιές και στο Φίλυρο, αλλά η κατάσταση έχει πλέον ομαλοποιηθεί

Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό

Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στη Ροδόπη και την Ξάνθη τέθηκε σε ισχύ για την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.

Με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής – Πόρτο Λάγους – Ξάνθης.

Σοβαρά προβλήματα στη Σαμοθράκη

«Προετοιμαστήκαμε καθώς είχαμε προειδοποίηση από χθες βράδυ από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αλλά η όλη κατάσταση ξεφεύγει των συνηθισμένων. Ζητήσαμε εγκαίρως βοήθεια, από τον στρατό που μας έστειλε ένα μηχάνημα, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που μίσθωσε δύο ιδιωτικά μηχανήματα, ώστε μαζί με τα τέσσερα μηχανήματα που διαθέτει ο Δήμος ν’ αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα. Ήταν μία καλή δύναμη για συνηθισμένες όμως καταστάσεις, απ’ τις οποίες ξεφεύγουμε όσο περνάει η ώρα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σαμοθράκης, Θανάσης Βίτσας.

Σκιαγραφώντας το καιρικό σκηνικό ο κ. Βίτσας σημειώνει πως «από νωρίς το πρωί το νησί βάλλεται από εκτεταμένες και σφοδρές χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους, έντασης έως και 9 μποφόρ. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησαν από δυτικά και ήδη έχουν επεκταθεί σ’ όλη τη Σαμοθράκη. Η έντονη χιονόπτωση εστιάζεται στη Χώρα, όπου το χιόνι έχει ξεπεράσει ήδη το ένα μέτρο, στην Καμαριώτισσα, τα Αλώνια και την Παλαιάπολη.

Ολόκληρο το οδικό δίκτυο είναι κλειστό και κατόπιν σχετικού αιτήματός μας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, προχώρησε σε απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα μηχανήματά μας, που από το πρωί έκαναν πολλές απόπειρες αποχιονισμού, τώρα έχουν αποσυρθεί, λόγω μειωμένης ορατότητας που καθιστά επικίνδυνη για την ασφάλεια των εργαζομένων οποιαδήποτε εργασία. Δεν βλέπεις ούτε στα τρία μέτρα».

Ο δήμαρχος Σαμοθράκης ταυτόχρονα με την ανησυχία του για την περαιτέρω εξέλιξη της κακοκαιρίας, εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την αγωνία του για τα έργα αποκατάστασης που είναι σε εξέλιξη στο νησί, το οποίο παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, από την τελευταία θεομηνία που είχε δεχθεί, ενώ ήδη έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού.

«Έχω στείλει ήδη ενημερωτικό σημείωμα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας τη συνδρομή τους γιατί η κατάσταση ξεφεύγει πάρα πολύ. Όχι σήμερα, γιατί λόγω της έντασης των καιρικών φαινομένων είναι αδύνατη, αλλά από αύριο και εφ’ όσον κοπάσουν τα φαινόμενα», λέει χαρακτηριστικά.

Στον Έβρο

Ασθενείς χιονοπτώσεις σημειώνονται κατά διαστήματα σε όλους τους δήμους του νομού Έβρου και οι μηχανισμοί των δήμων προχωρούν σε ρίψη αλατιού στα σημεία όπου λόγω του παγετού υπάρχει πρόβλημα ολισθηρότητας.

«Το χιόνι δεν ξεπερνά τους λίγους πόντους αλλά οι χαμηλές θερμοκρασίες, -2 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό και με τους ισχυρούς βοριάδες, έντασης έως και 6 μποφόρ, δημιουργούν ολισθηρότητα στο οδόστρωμα και ενώ το οδικό δίκτυο παραμένει ανοιχτό, οι οδηγοί θα πρέπει να κινούνται με αυξημένη προσοχή. Ο μηχανισμός του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και τα μηχανήματά μας ρίχνουν από νωρίς αλάτι όπου κρίνεται αναγκαίο», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης.

Στη Ροδόπη η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο επαρχιακό δίκτυο Δρανιάς-Οργάνης-Σμιγάδας-Μυρτίσκης-Άνω Βυρσίνης. Στην επαρχιακή οδό Νέας Σάντας-Κέχρου (από το 15ο χλμ και στον υπόλοιπο ορεινό όγκο) και Ραγάδας-Εσοχής. Διακοπή της κυκλοφορίας, λόγω αυξημένης ροής υδάτων στις ιρλανδικές διαβάσεις, Μεσοχωρίου, Αγ. Μαρίνας Ιμέρου και Μωσαϊκού.

Με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία και στην Ξάνθη, στην εθνική οδό Ξάνθης-Μ.Σ. Αγίου Κωνσταντίνου, από το 35ο χιλιόμετρο και στη δημοτική οδό Καρυόφυτου-Λειβαδίτη-Δασικού χωριού.

Τέλος, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, από τις 12 το μεσημέρι, απαγορεύεται η κυκλοφορία, προσωρινά, των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης. Η κυκλοφορία των εν λόγω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής-Πόρτο Λάγους-Ξάνθης.

Πού υπάρχουν προβλήματα στην Πελοπόννησο

Προβλήματα, κυρίως στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας και της Κορινθίας, έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην εθνική οδό Πατρών – Τρίπολης, από το 75ο χιλιόμετρο, έως το 90ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Ηλείας, στην επαρχιακή οδό Τρίπολης- Άργους από το 25ο χιλιόμετρο, έως το 35ο χιλιόμετρο, στα όρια του νομού Αργολίδας και στις παρακάτω περιοχές της Αρκαδίας:

– Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου- Κοσμά-Γερακίου, από το 15ο χιλιόμετρο, έως το 35ο χιλιόμετρο.

– Στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου- Μαρίου- Αγίου Δημητρίου, από το 27ο χιλιόμετρο, έως το 35ο χιλιόμετρο.

– Στην επαρχιακή οδό Ελάτης- Χρυσοβιτσίου-Στεμνίτσας- Βυτίνας.

Στην Κορινθία είναι αναγκαίες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα εξής σημεία:

-Στην επαρχιακή οδό. Ξυλοκάστρου- Τρικάλων, από το 14ο χιλιόμετρο και άνω.

– Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων- Καρυάς, από το 1ο χιλιόμετρο και άνω.

– Στην επαρχιακή οδό Δερβενίου- Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο και άνω.

-Από το 6ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κιάτου.

-Από το 4ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Δερβενίου.

-Από το 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας, έως το 18ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λυκούργιας.

Να σημειωθεί ότι εκχιονιστικά μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων επιχειρούν συνεχώς, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Τέλος, στο νομό Μεσσηνίας, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Σπάρτης-Καλαμάτας από το 23,5ο χιλιόμετρο, έως το 38,5ο χιλιόμετρο, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Ο καιρός την Κυριακή

Διατήρηση της κακοκαιρίας κυρίως στην κεντρική, ανατολική και νότια χώρα και στο Αιγαίο αναμένεται την Κυριακή, ενώ χιόνια θα πέσουν και στα βόρεια προάστια της Αττικής. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Νότιο και Ανατολικό Αιγαίο με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα νοτιοανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται κατά περιόδους στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Εύβοιας καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στη Δυτική Ελλάδα αναμένονται βροχές τοπικού χαρακτήρα κυρίως στο Κεντρικό Ιόνιο και στη Δυτική Στερεά, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, αλλά βαθμιαία τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις τοπικού χαρακτήρα, με περισσότερα φαινόμενα στη Δυτική Μακεδονία.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία και στη Θράκη θα κυμανθεί από -9 έως 1 βαθμό, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -6 έως 4 βαθμούς, στα κεντρικά ηπειρωτικά από -2 έως 4 βαθμούς, στην Ήπειρο από -1 έως 7, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 1 έως 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 6, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 8 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από -2 έως 3 βαθμούς, στις Σποράδες, στη Χίο και στη Λέσβο από 0 έως 6, στις Κυκλάδες από 2 έως 10 βαθμούς, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 8 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στο Νοτιοδυτικοί Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 8 έως 9 και τοπικά 10 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις, 7 με 8 μποφόρ, και τοπικά πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, στα βόρεια προάστια και πιθανότατα κατά περιόδους σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο κυρίως κοντά στους ορεινούς όγκους. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι παροδικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ, και στα θαλάσσια τμήματα θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 2 έως 6 βαθμούς, αλλά στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης χιονόπτωσης κυρίως κατά τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές κυρίως διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

 

Αλυσίδες

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων στη Χαλκιδική:

από το 50 έως το 58 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού
από το 44 έως το 53 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου
από το 65 έως το 85 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού
από το 76 έως το 85 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού
στην επαρχιακή οδό Αγ. Προδρόμου – Σανών
στην επαρχιακή από διασταύρωση Βάβδου έως Βάβδο
στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου – Βαρβάρας -Ολυμπιάδας
στην επαρχιακή οδό Αρναίας – Στανού
από το 1 έως το 15 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Παλαιοχωρίου – Αγ.Νικολάου

Στην περιοχή της Ημαθίας απαραίτητες είναι οι αλυσίδες:

από το 91 έως το 98 χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς)

από το 20 έως το 26 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βέροιας – Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου.
Στην Πέλλα με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας και στο Νομό Κιλκίς στην επαρχιακή οδό Γουμένισσας – Λιβαδίων.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
Eπ. Oδός Γόννων – Καλλιπεύκης από 5ο έως 22ο χλμ.
Eπ. Oδός Συκουρίου – Σπηλιάς από 6ο χλμ
Eπ. Oδός Σ.Σ. Ραψάνης – Ραψάνη από 6ο χλμ
Eπ. Oδός Πυργετού – Κρανιάς από 4ο χλμ
Eπ. Oδός Κόκκινου Νερού – Καρίτσας

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων απαγορεύεται:

Επ.Οδός Χανίων – Κισσού
Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
Επ.Οδός Βόλου – Ζαγοράς (άνω κλάδος) από χ/θ 15+000 έως χ/θ 30+000
Επ.Οδός Βόλου – Ζαγοράς (κάτω κλάδος) από διασταύρωση Λαμπινού
Επ.Οδός Δέλτα Μηλεών – Χορεύτρα
Επ.Οδός Άνω Γατζέας – Αγίου Γεωργίου
Επ.Οδός Άνω Γατζέας – Αγίου Γεωργίου
Επ.Οδός Μηλεών – Αγίου Βλασίου
Επ.Οδός Βρόχια – Αγίου Λαυρεντίου
Επ.Οδός Αργαλαστής – Προμυρίου
Νεοχώρι
Λαύκο

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας (γέφυρα Αλεξίου)
Ε.Ο. Τρικάλων – Άρτας από 22ο χλμ. μέχρι τη διασταύρωση με επ. οδό Πύλης – Μεσοχώρας έως 55ο χλμ. (Μεσοχώρα)
Ε.Ο. Τρικάλων – Ιωαννίνων από 31ο χλμ. (θέση Μουργκάνι) έως όρι Π.Ε. Τρικάλων με Π.Ε. Ιωαννίνων (Α/Κ Μαλακασίου)
Ε.Ο. Μουργκανίου – Γρεβενών από 1ο χλμ. (κόμβος Μουργκανίου) έως 30ο χλμ.
Επ. οδός Καλαμπάκας – Ασπροποτάμου από 35ο χλμ. έως 68ο χλμ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται απαραίτητα με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
Επ. Οδός Καρδίτσας – Άρτας από 44ο χλμ έως 52ο χλμ (δ/ση Οξυάς έως Τ.Κ. Αργιθέας, θέση «Τύμπανος»)
Επ. Οδός Μουζακίου – Στεφανιάδας από 11ο χλμ έως 29ο χλμ.(στροφές Πευκόφυτου έως Τ.Κ. Βλασίου)
Επ. Οδός Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα από 8ο χλμ (Διασταύρωση Τ.Κ. Κρυοπηγής) έως 13ο χλμ (Τ.Κ. Κερασιάς)
Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα (μέσω Μοσχάτου) από 14ο χλμ.
Επ. Οδός Καρδίτσας – Λίμνης Πλαστήρα (μέσω Καστανιάς) από 16ο χλμ.
Επ. Οδός Κέδρου – Ρεντίνας – Καρπενησίου από 46ο χλμ (Διασταύρωση Λουτροπηγής) έως 62ο χλμ (θέση «ΖΑΧΑΡΑΚΗ»)

Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στα 8 με 9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά τα 10.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων ενώ κλειστές είναι οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

To πρωί δεν εκτελέστηκε το δρομολόγιο από Βόλο για Σποράδες. Κλειστές παραμένουν και οι γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα