back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το χάος συνεχίζεται στη Βενεζουέλα- πάνω από 300 τραυματίες και 2 νεκροί ο έως τώρα απολογισμός

Διαβάστε επίσης

Δεκάδες συγκρούσεις σημειώθηκαν χθες στη Βενεζουέλα, τόσο στα σύνορα με τη Βραζιλία όσο και με την Κολομβία.

Σύμφωνα με την φιλο-αντικυβερνητική  ΜΚΟ Foro Penal, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες και έκαναν εκτενή χρήση δακρυγόνων εχτές προσπαθώντας να διαλύσουν τα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Κολομβία και τη Βραζιλιία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 300 και πλέον άνθρωποι.

Κι ενώ το καθεστώς Μαδούρο προσπαθεί να συντηρηθεί, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς αύριο, Δευτέρα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς αναμένεται να συναντηθεί με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Μήνυμα πως η Ουάσιγκτον θα «περάσει στις πράξεις» για να «υποστηρίξει τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, καταγγέλλοντας τη δράση των «μπράβων» του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, λίγες ώρες αφότου ο στρατός και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έκαναν χρήση αληθινών σφαιρών και δακρυγόνων με αποτέλεσμα δύο διαδηλωτές προσκείμενοι στην αντιπολίτευση να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες να τραυματιστούν.

«Οι ΗΠΑ θα περάσουν στις πράξεις εναντίον εκείνων που αντιτίθενται στην ειρηνική αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Τώρα, έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε δράση για να υποστηρίξουμε την ικανοποίηση των αναγκών του απελπισμένου λαού της Βενεζουέλας», ανέφερε ο Μάικ Πομπέο μέσω Twitter.

«Είμαστε αλληλέγγυοι προς εκείνους που συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ελευθερία», συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και χαρακτήρισε «μπράβους» και «ένοπλες συμμορίες» τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Μαδούρο.

Συνάντηση Χουάν Γκουαϊδό με Μάικ Πενς

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, τον Χουάν Γκουαϊδό, τη Δευτέρα στην Μπογοτά της Κολομβίας, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας της Λίμας.

Ο Χουάν Γκουαϊδό ανακοίνωσε ότι αύριο θα παρευρεθεί στη σύνοδο της Ομάδας της Λίμας στη Μποκοτά, αψηφώντας την απαγόρευση εξόδου από την επικράτεια της Βενεζουέλας.

«Σήμερα, είδαμε το χειρότερο πρόσωπο του καθεστώτος, ο κόσμος είδε το χειρότερο πρόσωπο της δικτατορίας της Βενεζουέλας», υποστήριξε ο Γκουαϊδό.

«Τη Δευτέρα, θα συμμετάσχω στη συνάντηση της Ομάδας της Λίμας», προκειμένου «να συζητήσω με τους υπουργούς Εξωτερικών και τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς τις πιθανές διπλωματικές ενέργειες», μετά τη βίαιη αποτροπή της εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βενεζουέλα, τόνισε.

Η συνάντηση θα ακολουθήσει τα βίαια επεισόδια στα σύνορα της Βενεζουέλας στα σύνορα με την Κολομβία και τη Βραζιλία, όπου στρατεύματα πιστά στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απέτρεψαν το Σάββατο τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να μπουν στη χώρα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που προσέφεραν κυρίως οι ΗΠΑ.

http://

Ο Χουάν Γκουαϊδό, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει «όλα τα ενδεχόμενα» ανοικτά έναντι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ενώ ταυτόχρονα ανήγγειλε ότι θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας τη Δευτέρα στην Μπογοτά.

«Δεν θα επαναπαυθούμε ωσότου να εξασφαλίσουμε την ελευθερία της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.Την ίδια ώρα, το καθεστώς Μαδούρο επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια. Χθες, το πολεμικό ναυτικό απείλησε να ανοίξει πυρ εναντίον πλοίου που είχε αναχωρήσει από το Πουέρτο Ρίκο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως καταγγέλλει ο κυβερνήτης Ρικάρδο Ρουσελιό.

Το πλοίο δέχθηκε άμεσες απειλές «από μέρους σκαφών της Βενεζουέλας ότι θα άνοιγαν πυρ».

Σε άλλο σημείο,  στη γέφυρα Σιμόν Μπολιβάρ, που συνδέει την Κολομβία με τη Βενεζουέλα, τουλάχιστον 42 άτομα τραυματίστηκαν, ύστερα απο συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας.  Πρόκειται για κατοίκους της Βενεζουέλας που προσπάθησαν να περάσουν στο έδαφος της χώρας τους μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, όταν απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας που έκαναν χρήση δακρυγόνων. Δεκατέσσερις χρειάσθηκε «να μεταφερθούν» για να λάβουν ιατρική βοήθεια, δήλωσε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) υπάλληλος της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας.

Αθηνά Κορλίρα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα