back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προβλήματα σε όλη τη χώρα από την επέλαση της «Ωκεανίδας» – Μεταφέρεται σε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

Διαβάστε επίσης

Η κακοκαιρία “Ωκεανίς” έχει ήδη προκαλέσει έντονα φαινόμενα σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα . Ιδιαίτερα έντονη είναι η ηλεκτρική δραστηριότητα στο Νότιο Αιγαίο, όπου από την Κυριακή έχουν καταγραφεί περίπου 6.000 κεραυνοί από το δίκτυο ανίχνευσης κεραυνών ΖΕΥΣ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Σύμφωνα εξάλλου με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, τα οκτώ μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής έως τις 16:30 το απόγευμα της Κυριακής είχαν καταγραφεί στην Αμοργό (84 χιλιοστά), στη Νάξο (78), στο Κολυμπάρι Χανίων (70), στα Φαλάσαρνα Χανίων (68) και στη Σαντορίνη (48 χιλιοστα)

Oι χιονοπτώσεις, οι καταιγίδες και οι δυνατοί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα Δευτέρα. Το νέο κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε αρκετά προβλήματα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε νησιά, όπως η Σαμοθράκη και η Λήμνος.

Σήμερα Δευτέρα , η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

 

Εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

“Αναψαν” τα τηλέφωνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από κλήσεις πολιτών που ζητούσαν βοήθεια σε όλη την Ελλάδα. Σε 24 ώρες τα πληρώματα της Π.ΠΥ χρειάστηκε να παρέμβουν σε 383 περιπτώσεις παροχής βοήθειας παράλληλα με 139 αστικές πυρκαγιές και 28 δασικές πυρκαγιές.

Η Υπηρεσία σε όλη την επικράτεια, δέχθηκε 147 κλήσεις για κοπές δέντρων και 109 κλήσεις για απομακρύνσεις αντικειμένων.

 

Oι χιονοπτώσεις, οι καταιγίδες και οι δυνατοί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα Δευτέρα. Το νέο κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε αρκετά προβλήματα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε νησιά, όπως η Σαμοθράκη και η Λήμνος.

Πόλεις ντύθηκαν στα λευκά, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στο χιόνι, προκλήθηκαν προβλήματα στις μετακινήσεις και σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.

Στην Αττική, οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν τα περισσότερα προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι πως η πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 130 κλήσεις για κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων που είχαν πέσει από τον αέρα. Ενδεικτικό το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη, όπου δέντρο έπεσε και καταπλάκωσε 12 αυτοκίνητα.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Κρήτη όπου θα εκδηλωθούν και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά, αναμένονται για σήμερα Δευτέρα. Παράλληλα, βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στην ανατολική και νότια ηπειρωτική χώρα και στις Σποράδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά, στα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της Θεσσαλίας, στης Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Χιονόνερο και παροδικές, ασθενείς κατά κανόνα, χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης τις πρωινές ώρες στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και στη Χαλκιδική, αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Βελτιωμένος καιρός θα επικρατήσει στη Δυτική Ελλάδα. Τις πρωινές και νυκτερινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, κατά τόπους ισχυρός.

 

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -10 έως 2 βαθμούς, στα υπόλοιπα βόρεια ηπειρωτικά από -6 έως 7, στα κεντρικά ηπειρωτικά από -4 έως 6 βαθμούς, στην Ήπειρο από -2 έως 9, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 2 έως 11 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 9 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 10, στα νησιά του Βορείου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 0 έως 6 βαθμούς, στις Σποράδες, στη Χίο και στη Λέσβο από 2 έως 9, και στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου και στην Κρήτη από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φθάσουν στους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 7 έως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 6 έως 8 μποφόρ και τοπικά στα δυτικά πελάγη 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, 6 με 7 μποφόρ, και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο, κυρίως στα βόρεια και ανατολικά, και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τις πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να εκδηλωθεί χιονόπτωση και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ, και τοπικά στα θαλάσσια τμήματα πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια οι θερμοκρασίες θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων ασθενών χιονοπτώσεων κατά περιόδους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.

Προβλήματα σε όλη την χώρα

Στην Πάρνηθα

Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει ολόκληρη τη χώρα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής για απεγκλωβισμούς ατόμων. Οκτώ άτομα απεγκλωβίστηκαν στην Πάρνηθα. Πρόκειται για 2 οικογένειες που είχαν παγιδευτεί με τα αυτοκίνητα τους στη θέση Φλαμπούρι.

Στο Καρπενήσι

Σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν 5 άτομα από ακινητοποιημένο όχημα λόγω χιονόπτωσης στο Καρπενήσι. Άλλα δυο άτομα χρειάστηκαν τη συνδρομή της Πυροσβεστικής καθώς αποκλείστηκαν στο όρος Αίνος της Κεφαλονιάς, στην περιοχή του Αγίου Ελευθερίου.

Στη Σαμοθράκη

Πυροσβεστική απεγκλώβισε έναν οδηγό που είχε ακινητοποιηθεί το όχημά του στη Σαμοθράκη – που αντιμετωπίζει σφοδρές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Τη βοήθεια της Πυροσβεστικής χρειάστηκαν και άλλοι δύο άνθρωποι στην περιοχή Κλεινοβού Τρικάλων.

Στο Στόμιο Λάρισας

Εγκλωβισμένοι για περίπου 4,5 ώρες παρέμειναν οι επιβάτες πέντε λεωφορείων και δεκάδων οχημάτων στην ιερά μονή του Αγίου Δημητρίου στο Στόμιο στη Λάρισα, λόγω της χιονόπτωσης. Μεγάλη βλάβη σημειώθηκε στην ηλεκτροδότηση του ανατολικού Πηλίου, από την κατάρρευση στύλου υψηλής τάσης στην περιοχή των Μηλεών. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ Μαγνησίας, προσπαθούν να την αποκαταστήσουν.

Η Βόρεια Ελλάδα και πολλές ορεινές περιοχής της υπόλοιπης χωράς έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ χιόνια πέφτουν και στην Πάρνηθα αλλά και τα Βόρεια Προάστια, όπως την Άνοιξη και την Εκάλη.

Διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ, στο ρεύμα προς καζίνο, λόγω της χιονόπτωσης αλλά και η περιφερειακή οδός Πεντέλης- Νέας Μάκρης από το ύψος του Αγ. Πέτρου έως το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο. Σε τμήματα της Εγνατίας οδού στη Ροδόπη και την Ξάνθη, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων άνω των τρεισήμισι τόνων λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Λόγω των φαινόμενων που εκδηλώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής 223 κλήσεις, για κοπές δέντρων (129) και αφαιρέσεις αντικειμένων (94) από τους δρόμους. Συναγερμός σήμανε το βράδυ του Σαββάτου στην Πυροσβεστική, καθώς στη Νέα Σμύρνη δέντρο έπεσε πάνω σε 12 οχήματα. Ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός. Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν ακόμα και τα 10 μποφόρ τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο.

Κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα σε ορισμένα χωριά της Χαλκιδικής

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου τα Νηπιαγωγεία, ΚΔΑΠ, Παιδικοί Σταθμοί, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια στα χωριά Αρναία, Παλαιοχώρι, Νεοχώρι, Στάγειρα, Στρατονίκη, Στανός, Βαρβάρα, Μεγάλη Παναγία της Χαλκιδικής.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Αριστοτέλη αυτό οφείλεται στη χιονόπτωση και τα προβλήματα που προκάλεσε και στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

180 κλήσεις έχει λάβει η Πυροσβεστική σήμερα τις τελευταίες 12 ώρες στην Αττική

Συνολικά 180 κλήσεις έχει λάβει τις τελευταίες 12 ώρες (από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα) η Πυροσβεστική Υπηρεσία για κοπές δέντρων και αφαίρεση αντικειμένων, που παρασύρθηκαν από τους θυελλώδεις ανέμους, στην Αττική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, έχουν γίνει 180 κλήσεις στην Αττική, εκ των οποίων κρίθηκε αναγκαία η επέμβαση στις 100.

Μεταξύ άλλων, ένα δέντρο έπεσε πάνω σε ένα σπίτι στο Μαρούσι, ενώ ένα άλλο έπεσε δίπλα από ένα παγκάκι στο οποίο βρισκόταν ένας άστεγος.

Από τα περιστατικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν έχει σημειωθεί, ευτυχώς, κανένας τραυματισμός.

Οι πυροσβέστες προχώρησαν σε περίπου 60-70 κοπές δέντρων, ενώ, όπως αναφέρθηκε, τις τελευταίες δύο ώρες η κατάσταση φαίνεται να έχει ηρεμήσει.

Κεφαλονιά: Κλειστά την Δευτέρα όλα τα σχολεία
Κλειστά θα μείνουν αύριο Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου, όλα τα σχολεία Α΄/βαθμιας και Β΄/βαθμιας εκπαίδευσης, μετά από απόφαση που έλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας.

Την απόφαση του, έκανε γνωστή με δελτίο τύπου που εξέδωσε πριν λίγη ώρα και αναφέρει: «Σύμφωνα με τα σχετικά προγνωστικά στοιχεία προκύπτει πως τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 25.02.2019, η θερμοκρασία θα κυμανθεί κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου σε όλο το ορεινό και ημιορεινό Ε.Ο. δίκτυο του νησιού μας. Επειδή οι πιθανότητες για δημιουργία παγετού είναι αυξημένες και με γνώμονα την απόλυτα ασφαλή μεταφορά των μαθητών, αποφασίζουμε να παραμείνουν κλειστά, όλα τα σχολεία της Α΄/βαθμιας και Β΄/βαθμιας εκπαίδευσης, στα όρια του Δήμου Κεφαλονιάς».

Κλειστά 11 σχολεία στο Δήμο Αθηναίων, λόγω προβλήματος στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης

Ο δήμος Αθηναίων ενημερώνει μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ότι δεν θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου οι σχολικές μονάδες που στεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα Γκράβας, λόγω προβλήματος στο κεντρικό σύστημα θέρμανσης. Με δεδομένο ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν κι αύριο, κρίθηκε αναγκαίο να παραμείνουν τα έντεκα (11) σχολεία που ανήκουν στον δήμο Αθηναίων κλειστά, έως ότου επισκευασθεί η βλάβη, κάτι που αναμένεται να συμβεί εντός της ημέρας.

Παρακάτω τα σχολεία του δήμου Αθηναίων που θα παραμείνουν κλειστά:

21ο ΓΕΛ

40ο ΓΕΛ

21ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

40ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

132ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ

112ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ

65ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ

4ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

81ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

113ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

38ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα