back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Χωρίς τέλος τα σεξουαλικά σκάνδαλα της Καθολικής Εκκλησίας

Διαβάστε επίσης

Λίγες μόλις ημέρες μετά την Σύνοδο της Καθολικής Εκκλησίας για τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς, ο Αυστραλός καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, τρίτος τη τάξει στην ιεραρχία του Βατικανού, κρίθηκε ένοχος των κατηγοριών για σεξουαλική επίθεση εναντίον ανηλίκων.

Μετά την απόφαση αυτή του δικαστηρίου της Μελβούρνης, ο 77χρονος Πελ γίνεται το πρώτο τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που καταδικάζεται για υπόθεση παιδεραστίας.

Οι βαριές κατηγορίες εναντίον του αφορούσαν αδικήματα που διαπράχθηκαν την δεκαετία του ’90 και πιο συγκεκριμένα σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου καθώς και ασέλγεια με θύματα δύο ανήλικους, μέλη μιας παιδικής χορωδίας, όταν ήταν ακόμη ηλικίας 12 και 13 ετών.

Η Σύνοδος

Η ιστορική αυτή πρώτη τετραήμερη Σύνοδος στην Αγία Έδρα όπου συμμετείχαν δεκάδες κληρικοί από όλο τον κόσμο, περιείχε πολύ ένταση, εντυπωσιακές μαρτυρίες, σκληρά λόγια αλλά ελάχιστα συγκεκριμένα μέτρα, όπως σχολιάζουν πολλοί που μιλούν καθαρά για “αποτυχία”

Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές των θυμάτων αλλά και τα ίδια τα θύματα δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους και από το σύνολο των συζητήσεων αλλά και από το κλείσιμο του Πάπα Φραγκίσκου που – εκτός άλλων – συνέκρινε την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων με τις “ανθρώπινες θυσίες” των ειδωλολατρών.

Καταστράφηκαν φάκελοι

Ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε στη διάρκεια της Συνόδου, ήταν η καταστροφή φακέλων για τους δράστες σεξουαλικών κακοποιήσεων στις τάξεις της Ρωμαιοθολικής Εκκλησίας. Την αποκάλυψη έκανε ο Γερμανός καρδινάλιος Ράινχαρντ Μαρξ, στενός σύμβουλος του Πάπα Φραγκίσκου, καταγγέλλοντας ότι “η διοίκηση δεν συνέβαλε στην εκπλήρωση της αποστολής της Εκκλησίας αλλά, αντίθετα, την κατέπνιξε, τη δυσφήμισε και την κατέστησε αδύνατη”.

Μιλάμε για φακέλους που θα μπορούσαν να είχαν τεκμηριώσει μια σειρά εγκλημάτων και να αποκαλύψουν τα ονόματα των υπευθύνων και για την λόγο αυτό ο Γερμανός καρδινάλιος έκανε λόγο για “κατάχρηση εξουσίας στο πλαίσιο της διοίκησης”.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα